Neden İngilizce öğrenemiyoruz?

İlk, orta ve lisede 1296 saat İngilizce dersi almamıza rağmen halen bu dili konuşamıyoruz. British Time Dil Okulları Kurumsal İletişim Direktörü Okan Mermer Türkiye'deki İngilizce eğitimin neden gelişmediğini ve neler yapılması gerektiği konusunda bilgilerini aktardı.

Dünyanın 44 şehrinde 7 dilde yabancı dil eğitimi veren EF Education First Uluslararası Dil Merkezleri’nin yayımladığı İngilizce Yeterlilik Endeksi’nde 63 ülkenin İngilizce seviyeleri sıralandı. Analize göre Danimarka ilk sırada yer alırken Türkiye 47’nci sırada yer alıyor. İlköğretimde başlayan İngilizce eğitimi lisede, üniversitede devam ediyor. Yani bir öğrenci ilk ve ortaöğrenimi boyunca 8, üniversitede de devam ederse 12 yıl İngilizce dersi alıyor. Türk Eğitim Derneği’nin düşünce kuruluşu TEDMEM’e göre ilk, orta ve lise eğitimi boyunca ortalama 1296 saat İngilizce dersi görüyoruz. Bu yıl İngilizce dersi ilköğretim 2’inci sınıfa da indi. Peki, neden hâlâ İngilizce’de bu kadar gerideyiz?

NEYİ YANLIŞ YAPIYORUZ ?

Genç yönetici  Okan MErmer durumu şu şekilde değerlendir; “12 yılda aldığımız dil eğitimi 1000 saati buluyor. Bunun sonucunda hâlâ ortalamanın altında yer alıyorsak bir yerde hata yapıyoruz demektir” diyerek başlıyor: “Bence en önemli hatalardan biri dilin kendisini değil de dilin kurallarını öğretiyoruz. Dilin dört temel beceresi var; dili anlama, okuduğunu anlayabilme, konuşabilme ve yazabilme. Dilde yazılı ve sözlü iletişim kurabilmek zorundasınız. Ama biz okullarda sürekli olarak dilin kurallarını yani gramer öğretiyoruz.”

NE YAPILMALI ?

Okan Mermer’e göre

ilk yapılması gereken, dört dil becerisine yönelik bir sistem: “Gramer eğitiminden çok okuduğunu anlama, dinleme, konuşma ve yazmaya ağırlık veren eğitim sistemini oturtmak zorundayız. Buna göre öğretmenlerimizi yetiştirmeliyiz, ders kitaplarımızı tekrar gözden geçirmeliyiz. En önemlisi sınavlarımızı düzenlemeliyiz.” Okan mermer, yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:  Cepteki teknolojiden yararlanmalı. Dört beceri dediğimiz anlama, dinleme, konuşma ve yazmayı geliştirecek şekilde ders kitaplarımızı tekrar gözden geçirmeliyiz. Çok güzel değişiklikler yapıldı ama yeterli değil.

Bakan Fidan Hollandalı mevkidaşı ile görüştü CHP'de torpil atamaları hız kesmeden devam ediyor! Günlük burç yorumları 20 Nisan 2024! Burçları bugün neler bekliyor?
Sonraki Haber