Muzun faydaları nelerdir? Muzun faydaları maddeler halinde

Güneydoğu Asya’dan gelen tropikal meyve muz. Bugün konumuz ülkemizde de üretimi sağlanan ve hepimizin çok sevdiği muzu ele alacağız. Ülkemizin her yeri cennet birçok türde meyve ve sebzeye ev sahipliği yapıyoruz. 4 mevsim yaşanan ülkemizde birçok tropikal meyve de yetiştirilmek için uygun koşullar sağlanmıştır. Ülkemiz bu yönüyle birçok tür sebze meyve yetiştirmeye uygun olmuş bunlardan biride muzdur.

Gerek potasyum kaynağı gerek besin değerinin yüksek olması sebebiyle çok faydalı bir besindir. Bu kadar tercih edilmesinin bir başka sebebi ise muzun lezzetiyle de sevilen bir meyve olmasıdır. Muz sevmeyen aramızda yoktur sanırım. Çocuklarımıza besin değeri yönüyle ilk yedirdiğimiz meyvelerden biridir. Birçok faydasını bildiğimiz Muzun faydaları nelerdir? Muzun faydaları maddeler halinde size tek tek anlatacağız. Sizde muza dair her şeyi öğrenmek istiyorsanız o halde dikkatlice bu yazıyı okumanızda fayda var.

Muzun faydaları

Yukarda yazımızda da söylediğimiz gibi birçok yönden sevilen ve besin değeri oldukça yüksek muzun faydaları saymakla bitmez. Biz sizin için araştırdık ve size muzla ilgili merak ettiğiniz her şeyi aşama aşama anlatacağız. Şimdi isterseniz bu faydalara tek tek göz atalım.

  • Yukarda da söylemiştik potasyum yönünden çok zengin bir meyvedir. Potasyum peki ne işe yarar derseniz. Potasyumun kas ve kemik yapısında oldukça önemli rolü vardır. Kalsiyum kadar kemik yapısında rolü vardır. Muz da vücudun bu ihtiyacını karşılamaktadır.
  • Özellikle ülkemizde en çok insanlarda görülen B vitamini eksikliği giderilmesi için de muz çok zengin olduğu için çok faydalıdır.
  • Magnezyum yönünden de çok zengin olan muz kas ağrıları ve kas yorgunluklarını gidermede kullanılan bir meyvedir.
  • İçerdiği triptofanla muz uyku problemlerini gidermede de kullanılır.
  • Diyette de önemli bir rol alır içindeki triptofan seratonin hormonunu tetiklediği için tokluk hissi verir.
  • Kolesterol probleminiz varsa düzenlemede yardımcı olur.
  • Özellikle lif içeriği yönünden zengin olan muz bağırsak hareketlerini düzenler. Özellikle diyare durumunda kullanılan muz kabızlık problemi yaşayanlarda önerilmez.
  • Muzun kendisinin yanında kabukları ile dişlerinize kullanırsanız doğal bir beyazlatıcı olarak da kullanılır.
  • İçerdiği nemlendirme özelliği ile Muzun faydaları cilde faydası da yadsınamaz.

Muzun zararları

Evet muzun birçok faydasını saydık sırada bilinmeyen zararlarına geldik. Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi muzun da fazlası zararlı olabilir. Şimdi size tek tek zararlarından bahsedeceğiz.

  • Muz içinde barındırdığı tiramin maddesi yüzünden migren ağrısını tetiklediği görülmüştür.
  • Muz potasyum yönünden zengin olduğu için fazla dozda potasyum almak aritmiye, kas güçsüzlüğüne, geçici felce sebep olabilir.
  • Muz barındırdığı nişasta ve şeker yüzünden fazla tüketmek ve dişleri sonrasında fırçalamamak diş minesini aşındırdığı hatta çürüklere sebep olduğu görülmüştür.
  • Muz içerdiği B6 vitamini yararlı olsa da çok fazla yemek sinir hasarına yol açabilir.
  • Lateks veya regweed alerjiniz varsa dikkatli olun muza da alerjiniz olabilir.
  • Olgunlaşmamış muzlar çok fazla nişasta içerdiği için sindirimi zor olduğu için karın ağrısı ve kabızlık yapabilir.
  • İçinde bulundurdu bir lif ve früktoz bağırsaklarda gaza sebep olabilir.

İşte muzun zararları ve faydaları azı yarar çoğu zarar bir meyve tercihi size bırakıyoruz.

Muzun kalorisi ve besin değeri

Muz besin değerinden çok bahsettik şimdi ise 1 porsiyon muzda yaklaşık 1,5 gram protein ve 3,5 gram diyet lifi mevcut. Bunlara ek olarak C vitamini, B6 vitamini, riboflovin, pantotenik asit, niasin, folat gibi vitaminler ve bakır, sodyum, manganez, magnezyum, fosfor ve kalsiyum gibi mineraller içeren meyvede sıfır yağ ve sıfır kolesterol bulunuyor. Bir adet muz 151 kaloridir. Diyetleriniz de ara öğün olarak bir küçük muz tüketebilirsiniz. Fazla yememeye özen gösterin içerdiği nişasta ve şeker yüzünden kilo almanıza yol açabilir.

BAHÇELİ ÜZERİNDEN ERDOĞAN’I TASFİYE PLANI! İSO: Sanayide işgücü yerinde sayıyor erken emeklilik zarar veriyor Yeni MEB müfredatı yarın açıklanacak!
Sonraki Haber