Müsilaj, deniz yüzeyinde 3'te 2 oranında azaldı!

Marmara Denizi'nin kabusu olan müsilajı temizleme çalışmaları bütün hızıyla devam ederken çalışmalardan güzel haberler gelmeye başladı. Denizi kaplayan müsilajın deniz yüzeyinde 3'te 2 oranında azaldığı belirlendi.

Marmara Denizi'nde kirlilik sebebiyle oluşan deniz salyasını temizleme çalışmaları bütün hızıyla devam ediyor. Deniz yüzeyi yüzde 1'i oranında müsilaj ile kaplıyken şu an ise bu oran yüzde 0,3 seviyesine kadar geriledi. Alınan önlemlerin etkisiyle denizde müsilajın büyük oranda azaldığı görüldü.

UYDU GÖRÜNTÜLERİYLE TESPİT EDİLDİ

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu, "Marmara Denizi'nde müsilajın azalmasını bizler uydu görüntüleri ile çok rahat bir şekilde tespit edebiliyoruz. Son 4 ayın müsilaj uydu görüntülerine göre Marmara Denizi yüzde 1'i oranında müsilaj ile kaplıyken şu an ise bu ortalama yüzde 0,3 seviyesine kadar geriledi. Şu an alınan önlemlerle ciddi bir şekilde Marmara Denizi'nde müsilajın azaldığı belirgin. Şu an sadece denizin yüzey alanında ölçüm yapabiliyoruz. O yüzden Marmara Denizi'nin yüzey alanında 3'te 2 oranında bir azalma olduğunu söyleyebilirim" dedi.

"ÖNLEMLERİN ÇOK BÜYÜK ETKİSİ VAR"

 Tedbirlerin artırılarak devam ettirilmesi gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Gazioğlu, "Müsilajı doğuran pek çok faktör var. Bu faktörlerden biri besin kaynakları. Müsilajın azalmasında şu an bu besin kaynaklarının azalması neden oldu. Yine müsilaj ile ilgili alınan önlemlerin çok büyük etkisi var. Özellikle Susurluk ve Ergene'de burada çalışmalar daha da artırılmalı. Bu tür çevre felaketleri görülmediği sürece unutulmaya yüz tutar. Şu anda görmüş olduğumuz köpüklü yapıyı yakında unutabiliriz. Ancak müsilajın balıkçılık üzerine etkisi 2 yıl daha sürer. Çünkü denizin dibinde bulunan jelimsi yapı, o kadar kolay yok olmuyor" ifadelerini kullandı.

Koltuğunu Dora'ya bırakan Özel: İyice yerleşmezseniz kaldırabilirler 24 Nisan 2024 Çarşamba TJK at yarışı programı açıklandı! 23 Nisan 2024 Salı TJK at yarışı koşu sonuçları açıklandı!
Sonraki Haber