Mudo'nun patronundan Erdoğan'a güçlü destek: Faizler tek haneye inmeli

Perakende sektörünün önemli markalarından Mudo'nun kurucusu Mustafa Taviloğlu, "Bir taraftan faizler düşsün diye müthiş bir çaba harcanıyor. Ne yapıp yapıp bu sene ortalamayı tek haneyle götüreceğimize inanıyorum." dedi.

Dünya.com'dan Jale Özgentürk'e konuşan Mudo'nun kurucusu Mustafa Taviloğlu, '2019’u nasıl geçirdiler, finansman sıkıntısını aştılar mı, sektörün geleceği hakkında neler düşünüyor?' Gibi sorulara cevap verdi.

Hükümetin yaşanan sorunları çözmek için çaba harcadığını belirten Taviloğlu, "Faizi tek haneye getirmenin yollarını arıyorlar. Çıkış yolu budur. Ortalama yüzde 24 faiz olmaz. Bu bir geçiş dönemi, dünya da zor bir dönemden geçiyor. Ben Türkiye’ye çok güveniyorum. Bunları yüzde 100 aşacağımıza inanıyorum. Ama iç dış barışı da Allah bize nasip etsin. Türkiye’yi yönetmek çok zor. Herkesin gözü bizde. Ben yine de çok güveniyorum." dedi.

İşte o röportaj:

> Perakende sektörü bir süredir sıkıntılı idi. Bu sorunlar nelerdi?

Perakende sektörü son birkaç yılı zor geçirdi. 2015’ten itibaren Rusya ile yaşadığımız kriz, yaşanan darbe girişimi, Suriye ile olan meselenin bu kadar uzun sürmesi gibi öngörülemeyen sorunlar ortaya çıktı. Dövizli kiralamalar nedeniyle alışveriş merkezleri sahipleri ile perakendeciler arasında sıkıntılar yaşandı. Çok hızlı büyüdük. Yanlış yerlerde mağazalar açtık. Dövize endeksli kiralar, artan maliyetler ve tüketici güveninin düşmesi karlılıkları 5 yılda düşürdü. Yanlış yatırımlar kaynakların boşa gitmesine yol açtı.

> Sorunlar aşılıyor mu?

Oyun yeniden kuruldu neredeyse. Bugün sorunların geride kaldığını söyleyebiliriz. AVM sahiplerinin de çok daha önceden kiralarla ilgili şu anki duruma gelmesi gerekirdi. Türk parasına dönüldü, bu çok doğru bir karardı. İşler iki taraf için de çok daha oturur hale geldi. İki taraf da daha akılcı oldu.

> Mudo için nasıl geçti bu yıllar?

2016’da ciddi bir küçülme yaşamıştık. Verimsiz ve zarar eden 20 mağazamızı kapattık. Verimliliğe odaklandık. Kadrolarımızda küçülmeye gittik. Öğreneceğimiz dünyayı küçülttük. Sıkıntılı dönemimizde varlık sattık ama o arada 7-8 ilave mağaza yaptık, bununla beraber 10 tane mağazamız küçülmüş oldu. Şu anda 118 mağaza var toplam. 50 metrekare mağaza da var, 3-5 bin metrekare olanlar da. Küçülme 2019’da da devam etti. Alımlara daha dikkatli baktık.

ÜZÜLDÜĞÜMÜZ BİR SENE OLDU

> 2019’dan çok umutluydunuz Mudo için. Beklediğiniz olmadı mı?

Üzüldüğümüz bir sene geçti. Çok çalışıp kendimizi muvaffak göremediğimiz bir seneydi. Bunun son olacağına inanıyorum. Parayı kazandık ama faize verdik.

> Finansman sıkıntıları yaşarken, sektör zordayken Maslak’ta ciddi bir yatırım yaptınız.

Benim varım, yoğum işim. Bu mağazayı benim bir borcum olarak gördüm. Mağazamız çok ilgi gördü. Sıkıntı da olsa işimizi iyi yapmak zorundayız. İşimizi iyi yapmak tek seçeneğimiz olduğu için de bu yatırımı yaptık. Bilgimizi ortaya koymak, kendimizi göstermek istiyorduk. Bunu değerlendirdik, çok yapılacak bir iş değildi, biraz delilikti. Ama kendimizi göstermek için böyle bir adım atmamız icap ediyordu. Bulunduğumuz yeri de satarak hepsini burada birleştirdik.

> Doğru mu yaptınız?

Doğru bir iş oldu, yabancılar tarafından çok beğeniliyor. Bu süreçte birkaç mağazayı yurt dışına çıkardık. Bunu show room olarak kullanıp buradan çok yurt dışı iş alacağımıza inanıyorum. Nitekim Özbekistan’a açtık, Azerbaycan var, Kıbrıs var, İran konuşuluyordu ama son durumlardan dolayı maalesef biraz bozuldu. Afrika ülkelerinde de talep var. Onları da değerlendireceğiz. Kendimizi tartmak, bu işin üstünde olduğumuzu göstermek için bize de, kadromuza da moral olacağına inanıyorduk. Doğru yaptığımızı anlıyoruz, memnunuz.

> Yani mağaza beklediğiniz etkiyi yarattı mı?

Söylediğimizin inandırıcı olması için bu işe imza attık. İnandırıcı olduğunu da gösterdik. Bana eskiden hep işler nasıl diye sorarlardı. Şimdi ne olacak diye soruyorlar. ‘Ben ne olacağını bilemem. Ancak bana sen ne yapacaksın diye sorarsanız onun cevabı var. Biz işimizi daha iyi yapmaya ve çok çalışmaya devam edeceğiz’ diyorum. Herkes de yaptığı işi iyi yapmalı. Başka çaremiz yok.

> Herkesin işini yapabilmesi için koşulların uygun olması gerekiyor. Ekonomide o koşullar var mı?

Koşul ne ise en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Koşullar bu sahada top oynayacaksın diyorsa o sahada oynayacağız. Yüze yüze bir yere geldik işte. Fark ettirdik kendimizi iyi iş yapıyoruz diye. Fark edenler oldu Allah razı olsun, bizi tekrar değerlendiriyorlar. Bir taraftan faizler düşsün diye müthiş bir çaba harcanıyor. Ne yapıp yapıp bu sene ortalamayı tek haneyle götüreceğimize inanıyorum. Başka çaresi yok. Yaptığımız işi iyi yapınca bir şeyler oldu. Demek ki herkes iyi yaparsa büyük farklılık olacak.

> İş yaşamında neyin eksikliği çekiliyor? Neye konsantre olmak gerekiyor?

Biraz daha parayla uğraşacağımıza işle uğraşsak daha iyi olacak. Ülkedeki birçok sektörün sorunu, parayla fazla uğraşması. Halbuki işimizin çok küçük bir kısmı olmalı para. Kaynak bulmak, o kaynağı iyi bulmak, o kaynağın doyurucu olması, onu iyi kullanmak. Onun da farkındalığı son derece artıyor. Erişimi kolaylaştırmak için Allah var her şeyi yapmaya çalışıyorlar. Ama biz bunun anormal sıkıntısını çektik. Geçen sene biz para kazandık ama kazandığımızdan fazlasını da kaynağa verdik.

> Faizlerin düşmesi sürer mi?

Bu sorunları hükümet de biliyor. O nedenle bu faizi tek haneye getirmenin yollarını arıyorlar. Çıkış yolu budur. Ortalama yüzde 24 faiz olmaz. Bu bir geçiş dönemi, dünya da zor bir dönemden geçiyor. Ben Türkiye’ye çok güveniyorum. Bunları yüzde 100 aşacağımıza inanıyorum. Ama iç dış barışı da Allah bize nasip etsin. Türkiye’yi yönetmek çok zor. Herkesin gözü bizde. Ben yine de çok güveniyorum.

> 2020 nasıl olacak?

Çok seyahat ediyorum ve sıkıntıların yalnız burada değil dünyanın her yerinde olduğunu görüyorum. Bana bugün bir yerde iş yap deseniz yine burada yaparım. Bütün samimiyetimle söylüyorum. Rakiple aynı şekilde yarışmamız lazım. Bizim atın sırtında 150 kiloluk bir yük, rakibin 10 kilo. Aynı yerde koşarsak olmaz. Aynı rakipler gelip burada da koşuyor. Burada dünyanın bütün markaları var. Onlar sıfır faiz alırken biz yüzde 23 ile başladığımız için olmadı. Bu faizlerin inmesi şart. Bu olduktan sonra birçok sorun aşılacaktır. Türkiye çok fazla fırsatın olduğu bir yer. Ekonominin iyi gitmesinin şart olduğunun hükümet farkında. Bu sene çok daha fazla heyecanlıyız. Daha fazla anlaşılıyoruz. Bu da bizi mutlu ediyor.

> Finansman konusunda sorunlarınız çözüldü mü? Bankalarla anlaşmalar bitti mi? Yaptıklarınız sayesinde işleriniz artık iyiye gidiyor mu?

Ben hiç Fransızca bilmezken amcam şöyle bir şey demişti, ben bir kelime anlamamıştım o zamanlar. Türkçesini söyleyeyim, para kaybedersen önemli, sıhhat kaybedersen çok önemli. Ama moral kaybedersen her şeyi kaybedersin, demişti. Moralimizi kaybetmemek için her şeyi yapıyoruz ve yapacağız. Bankalarla sorunlarımız çözülüyor. Bizi anladılar, anlaşmamızı gözden geçiriyorlar. Bütün enerjimizle doğru işi yapmaya odaklanmak istiyoruz. Parayla uğraşmak istemiyoruz.

Röportajın tamamı için tıklayınız...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Steinmeier ile bir araya gelecek 24 Nisan 2024 tarihli Resmi Gazete yayımlandı! İşte kararlar... Alzehimer ve Parkinson riskine karşı 5 besin önerisi...
Sonraki Haber