Ünlü profesör uyardı: Metro İstanbul'da maske takın!

İstanbul'daki metro duraklarında hava kirliliği ölçümü yapan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, kirlilik oranının Dünya Sağlık Örgütü standartlarının üzerinde olduğunu tespit etti. Kadıoğlu, vatandaşların metrolarda maske takmasını önerirken, Metro İstanbul yetkililerinden konuyla ilgili açıklama geldi!

Üsküdar'daki Marmaray istasyonunda hava kalitesi ölçümü yapan İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, PM 2.5 oranını; 87 mikrogram/ metreküp, PM 10 oranını ise 124 mikrogram/metreküp olarak ölçümledi.

Prof. Dr. Kadıoğlu, vagon içinde ise PM 2.5 seviyesinin 49 mikrogram olduğunu saptadı.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre PM2.5 ortalamasının 25 mikrogram/metreküpü geçmemesi gerekiyor. Diğer bir kirlilik ölçüsü PM 10 ortalamasının ise sağlıklı bir yaşam için 50 mikrogram/metreküpü aşmaması gerekiyor.

METRO İSTANBUL YETKİLİLERİ NE DİYOR?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) iştiraki Metro İstanbul'dan, Prof. Mikdat Kadıoğlu'nun iddialarına yanıt gecikmedi.

Metro İstanbul İşletme Müdürü Yıldıray Yedikardeş, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“İBB’nin İstanbul genelinde yaptırdığı hava kalite ölçümlerinin yanında Metro İstanbul olarak tüm metro sistemlerimizde hava kalite ölçümlerini yapan sensörlerimiz var. Bu sensörler vasıtasıyla dış ortamdan alınan havanın kalitesi ölçülerek, istasyonlara gönderilecek olan havanın temizliğine göre ve içerideki kirli havanın tahliyesi yapılıyor.

Bunlar istasyonlarda bulunan saniyede 80 metreküp debisi olan büyük devasa fanlar vasıtasıyla gerçekleştiriliyor. Ve bu cihazlar otomatik bir sistemle sürekli olarak takip ediliyor.”

'TAKİP EDİYORUZ'

Hava ölçümünde izlenen yolu Milliyet’ten Cihat Aslan'a anlatan Yedikardeş, “İstasyonlarımızda 180 metrelik peronların baş, orta, ve belli lokasyonlarında hava kalitelerini ölçen (demir tozu, sıcaklık, partikül v.b maddeler) cihazlar yerleştiriliyor. Bu cihazlar bir hafta süreyle hem işletme saatinde, hem de işletme saati dışında sürekli olarak kayıt alıyorlar. Bu kayıtlar neticesinde çıkan değerlerde daha sonra kontrol ediliyor ve raporlanıyor. Buna göre önlem alınıyor” dedi.

'İSTANBULLULAR RAHAT OLSUN'

Prof. Kadıoğlu’nun yaptığı teste değinen Yedikardeş şöyle devam etti:

“Basından takip ettiğimiz kadarıyla bir ölçüm cihazı ile anlık tek noktadan yapılmış bir ölçüm değerinden bahsediyoruz. Anlık ölçüm yapan cihazlar belli bir süre arasında tabi olduğu için hava kalite değerleri farklı olur. Bir verinin güvenirliğinden ve bilimsel olmasından bahsetmek için, onun hangi yöntemle, hangi cihazla, hangi metot, cihazın kalibrasyonu, ölçüm noktaları ve ölçüm süresi gibi hususların bilinmesi gerekiyor.

Metro İstanbul olarak uluslararası standartlara uygun olarak Bakanlığın akredite olmuş firmalarına yaptırmış olduğumuz hava kalitesinin İstanbullular tarafından huzur ve güvenle kullanacakları bir değerde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.”

KADIOĞLU'NDAN METRO İSTANBUL'A YANIT...

Metro İstanbul yetkililerinin yaptığı ölçümlere yönelik değerlendirmelerine tepki gösteren Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında sorunun görmezden gelinmesini eleştirdi.

Kadıoğlu, "Klasik Türk Bürokrasisi! Tüm Dünya metrolarında toz yüksek olduğu için önlem alınır, hassas kişiler maske takar. Bizde çözüm problemi inkar etmek!.. Aman rahatınızı bozmayın." ifadelerini kullandı.

Maske takma önerisini yineleyen bilim insanı, "Dünyada metroların kendine has hava kirliliği uzun yıllardan beri biliniyor. Bu problemi inkar etmek ve yok saymak mümkün değil. Biraz bilimsel makale okuyup dünyanın tecrübelerinden yararlanalım lütfen..." görüşünü paylaştı.

Bakan Fidan Hollandalı mevkidaşı ile görüştü CHP'de torpil atamaları hız kesmeden devam ediyor! Günlük burç yorumları 20 Nisan 2024! Burçları bugün neler bekliyor?
Sonraki Haber