Merkez Bankası Kararını Verdi! Oran Arttırıldı! İşte Son Alınan Karar

Merkez Bankası, yabancı para zorunlu karşılık oranında değişikliğe gitme kararı aldı. Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilen değişiklikte artış yaşandı. Bu artış, yabancı para zorunlu karşılık oranı yönünde oldu. Karşılık oranı 200 baz puan olarak arttırdı.

Merkez Bankası, yabancı para zorunlu karşılık oranında değişikliğe gitme kararı aldı. Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilen değişiklikte artış yaşandı. Bu artış, yabancı para zorunlu karşılık oranı yönünde oldu. Karşılık oranı 200 baz puan olarak arttırdı. 

Artış 200 Baz Puan Olarak Değiştirildi 

Merkez Bankası’nın yapmış olduğu bu açıklama kararı, Resmî Gazete ’de yayınlandı. Resmî Gazete ’de yayınlanmış olan bu karara göre Merkez Bankası’nın yabancı para zorunlu karşılık oranının 200 baz puan olarak artış kararına gittiği belirlenmiş oldu. 

Döviz Hesaplarında Da Artışa Gidildi! 

1 yıla kadarki vadeli ve vadesiz döviz hesaplarında bu oran yüzde 23’e çıkartıldı. Eğer bu 1 yıllık süre uzayacak olursa, 1 yıldan uzun döviz hesapları için zorunlu karşılık oranlarının ise yüzde 17 olması kararı verildi. 

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yapılmış olan açıklamada, alınan zorunlu karşılık kararının 1 Ekim’den sonra Türk Lirası bazında zorunlu karşılık oranının ortalama 13 milyar 900 milyon lira, döviz ve altın bazında zorunlu karşılık oranının ise yaklaşık 3 milyar 400 milyon dolar miktarı tutarında artması ihtimali olduğu açıklaması yapıldı. 

Zorunlu Karşılık Oranı 

Yukarıda anlatılmış olan zorunlu karşılık oranlarında bahsedilmiş olan zorunlu karşılık oranı, bankaların mevduatlara karşılık gelmekte olan ve Merkez Bankası’nda bulunması gereken mevduatların oranıdır. Bu mevduat oranı, Merkez Bankası tarafından belirlenir. Ve bu zorunlu karşılık oranları, para politikasının, uygulama aracı olarak da kullanılması mümkündür.   

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yapılmış olan açıklama bültenine göre zorunlu karşılık oranları şu şekilde açıklandı: 

''Merkez Bankası, fiyat istikrarının asıl amacı doğrultusunda, para aktarım mekanizmasının uygulamasının artırılması amacı ile zorunlu karşılık işlemesinde farklılığa gitmiştir.’’ 

İran'a ait askeri üsse hava saldırısı! Irak'ta peş peşe patlamalar Ömer'den Cemre'ye Zübeyde Hanım'ın Atatürk'e söylediği ninni olay oldu Tokat depreminde kırılan fay hattı herkesi dehşete düşürdü!
Sonraki Haber