Matrah artırımı çıkacak mı 2020? Matrah artırımı ne demektir?

Matrah artırımı çıkacak mı? 2020 Matrah Artırımı ne demektir sorularının yanıtı haberimizde. Sosyal medya üzerinden gündeme getirilen vergi affı ve matrah artırımı hakkında hükümet tarafından bir çalışma yapılıp yapılmayacağı da merak konusu oldu.

Matrah artırımı çıkacak mı 2020? Matrah artırımı ne demektir sorularının yanıtı haberimizde.

MATRAH ARTIRIMI ÇIKACAK MI?

MATRAH ARTIRIMI NEDİR, NE DEMEK?

Bir vergi tutarının belirlenebilmesi için; temel alınan değere matrah denir. Matrah, bir kazancın vergi tutarı oluşturulurken, temel olarak alınan ve kazançtan giderler çıkarıldığında geri kalan bölüme denir. Maliye Bakanlığı’nın yaptığı vergi incelemesinden ek vergi ödeyerek kaçınmayı sağlayan uygulama biçimine ise vergi matrah artırımı denir.

Vatandaşlar, geçmiş dönem vergi beyanlarını belli ölçeklere göre artırırsa; yapılan incelemeden muaf olur. Böylelikle; Maliye Bakanlığı, matrah artırımı yapılan yıllardaki vergiler için inceleme yapmaz ve o yıllara ait vergi talebinde bulunmayarak herhangi bir ceza kesmez.

Matrah veya vergi artırarak belli bir eder ödenir ve bunun karşılığında incelenmeme garantisi sağlanır. Vergi uzmanları, bu uygulamanın bir bakıma sigorta altına alınmak olduğunu dile getiriyor.

MATRAH ARTIRIMI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Matrah, belirli bir tutar üzerinden veya vergiye konu olan şeyin özelliklerine göre (spesifik matrah) olarak hesaplanabilir. İlk matrah tipinde malın veya hizmetin nakdi değeri üzerinden hesaplama yapılırken ikinci türdeki matrahta malın fiziksel özellikleri esas alınır. Mesela içkiler alkol oranına, araçlar motor hacmine göre vergilendirilir ve bunlar matrah hesabına göre yapılır.

MATRAH ARTIRIMINDAN KİMLER FAYDALANIR?

Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri
Gelir ve Kurumlar Stopaj Vergisi mükellefleri
Katma Değer Vergisi mükellefleri

2020 MATRAH ARTIRIMI ÇIKACAK MI?

Yoğun talep sonrası Gelir ve Kurumlar Vergisi'nde matrah artırımı da hazırlıkları süren torba yasa kapsamına alınıyor.

Cumhurbaşkanı'ndan Steinmeier'e anlamlı hediye Bugün kimin maçı var? 25 Nisan 2024 maç programı! İzmir'de bugün hava nasıl olacak?
Sonraki Haber