Mars’ta bir zamanlar bulunan su nereden geldi?

Mars'ta su bulunması bilim dünyası dahil insanları şok etti. Kaynağı bilinmeyen bu durumda insanların kafasında 'Mars'ta yaşam olabilir mi?' sorusunu beraberinde getirdi. Peki Mars'ta keşfedilen su nereden geldi? Bilim insanları açıkladı.

Yaklaşık 4,5 milyar yıl önce Mars'ı bombalayan asteroitler, 300 metre derinliğinde küresel bir okyanus yaratmaya yetecek kadar su sağlamış olabilir.

Bilim insanları tarafından varılan bu sonuca , Mars'tan gelen 31 göktaşının analizine dayandırdılar.  Bilim insanlarının kızıl gezegende ortaya çıkarmış oldukları sonuç, Dünya'nın kendi geçmişini de anlamak için çıkarımları olabilir.

Danimarka'daki Kopenhag Üniversitesi'nden kozmokimyacı ve yeni araştırmanın ortak yazarı Martin Bizzarro, Mars’ın su zengini asteroitler tarafından adeta bombalandığını, aynı zamanda bunun Dünya’ya ya da bir katkısı olabileceğini ancak tespitinin çok zor olduğunu belirtiyor. Bizarro, "Mars'ın aksine, Dünya levha tektoniğine sahip ve gezegenimizin tarihinin ilk kayıtları çoktan silindi." dedi.

 Ancak uzaya tarihsel su kaybı tahminleri, bugüne kadar Mars'ın mantosundaki suyun D/H oranına dayanıyordu. Mars atmosferinde , su molekülleri güneşten gelen ultraviyole radyasyon tarafından püskürtülür ve bu onları oksijen ve hidrojen veya döteryum atomlarına ayırır. Döteryum normal hidrojenden daha ağır olduğu için uzaya o kadar hızlı kaçmaz, bu nedenle Mars'taki döteryumun normal hidrojene göre oranı tarih boyunca artar. Mars suyunun başlangıçtaki D/H oranı bilinirse, uzaya kaybedilen su miktarı hesaplanabilir.

Akdeniz'de gece yarısı korkutan deprem! Bakan Fidan'dan İsrail'e uyarı: Tariz edilemez felakete tanık oluruz! Kocaeli'de ilginç görüntü: Karayolunda çırılçıplak dolaştı
Sonraki Haber