Mars'ın bulutlarındaki senfoni

NASA, kızıl gezegenin bulutlarındaki hareketleri sese dönüştürerek Mars'ın müziğini yaptı. Araştırmacılar bu çalışmayı Mars'taki hava durumunu tahmin etmek için yararlanılan Pleiades'i kullanarak gerçekleştirdi. Pleiades, ortalama bir bilgisayardan yüz binlerce kat daha hızlı bir kompüter.

This browser does not support the video element.

Bilim insanları, Güneş Sistemi’ndeki en büyük toz fırtınalarının yaşandığı gezegen olan Mars’taki bulutların hareketlerini sese dönüştürdü ve sonra da bu sesleri notalara dökerek flütle çaldı.

Birleşik Krallık’taki Anglia Ruskin Üniversitesi’nden Dr. Domenico Vicinanza ve Exeter Üniversitesi’nden Dr. Genevieve Williams, dikkat çeken çalışmalarında, NASA’nın Kızıl Gezegen'in hava durumunu tahmin etmek için kullandığı Pleiades isimli süper bilgisayarın verilerini kullandı.

Daily Mail’in haberine göre, verileri çalışabilmek için görüntü izleme sisteminden yararlanan ikili, daha sonra, model çıkarabilmek için söz konusu verileri filtreledi. Ardından bunları melodik aralıklarla eşleştirdi ve böylece gezegendeki bulutların hareketlerini sese dönüştürmüş oldu.

Veri sonifikasyonu diye bilinen bu işlem tamamlanınca, Fairmont State Üniversitesi’nden flütçü ve müzikolog Alyssa Schwartz parçaya flütü ile hayat verdi.

Söz konusu eser NASA'nın sitesinden de yayımlandı. 

Diğer yandan Dr. Vicinanza, çalışmaları hakkında şunları söyledi:

"Gerçek müziği yaratabilmek için gerçek bilimsel verileri kullandık. Böylece Alyssa, Mars’taki bulutların hareketlerinin şeklini çalabildi."

Projelerinden gurur duyduğunu ifade eden bilim insanı, NASA'nın verilerini çalışırken kullandıkları çıkarma ve modelleme tekniklerinden kendi akademik araştırmalarında da yararlandıklarını belirtti.

Modellerinin, veri bilimcilerin düz bir çizgide ilerlemeyen ve karmaşık verileri inceleyebilmesinin yanında bunlardan model çıkarabilmesini sağladığını da kaydetti ve şunları sözlerine ekledi:

"Çalışmamızın büyük miktarda sağlık verilerini incelemek, ekonomi hakkında tahminler yürütmek ve tabii ki müzik yapmak gibi pratik kullanım çeşitleri var."

Bayraktar AKINCI'dan Çakır seyir füzesiyle tam isabet! Yeni görüntüleri nefes kesti! İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın Dragon kapsülünden çıkış anı! Gezeravcı uzaydan bağlandı! İşte Bakan Kacır'la görüşmesinden detaylar İşte Alper Gezeravcı'yı taşıyan uzay aracının fırlatılış anı! Türkiye'nin ilk uzay yolculuğu Taksim Meydanı'nda canlı izlenebilecek