Kurban şükür namazı nedir? Kurban kesen kişiler nasıl namaz kılar, neye niyet eder?

Kurban Allah'a yakın olma ve O'nun rızasını kazanmak için bir fırsattır. Kurban kesme ibadeti, İslam dinine uygun bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Kurban kesen kişiler ise kesimden sonra namaz kılabilirler. Peki Kurban şükür namazı nedir, nasıl kılınır?

2021 Kurban Bayramında kesilmekte olan kurbana udhiyye adı verilir. Akıl sağlığı yerinde olan ve belli ölçüde mal varlığı olan müslümanlar Allah'ın rızasını kazanabilmek adına kurban keserler. İhtiyaç sahibi fakir ve fukaraya et dağıtmak amacıyla kesilen kurban, müminlerin Hakk'a yakın olmak ve halka fedakarlık adına yaptığı ibadetlerdendir. Kurban, inançlı bir kimsenin malını ve mülkünü Allah yolunda kurban etmesi anlamına gelir.

Kurban şükür namazı ise kurban kesenlerin kılabileceği bir namazdır. Esasen Kurban şükür namazı ya da kurban bayramı namazı diye bir namaz yoktur. Böyle bir namazın varlığını iddia etmek de yanlıştır. Ancak kurban kesme ibadetini gerçekleştirenler, bu ibadetin kendisine nasip olmasından dolayı nafile namazı kılabilirller. Mekruh olmayan saatler dışında istediği kadar nafile namazı kılınabilir.

Kurbandan Önce Kılınan Namazda Neye Niyet Edilir?

Kurban kesmeden önce kılınabilecek olan şükür namazı, iki rekât olacak şekilde kılınan bir namazdır. Şükür namazı kapsamında, namaz kılmanın mekruh olduğu ya da kerahat zamanlar dışında daima kılınabilir. Namazın edası esnasında secdede Allah'a şükredilir ve bununla beraber edilebildiği kadar dua edilir. Şükür namazına başlarken "Niyet ettim Allah rızası için Şükür namazı kılmaya" şeklinde niyet edilir.

ABD açık açık uyardı! Çin'e yaptırım tehdidi 26 Nisan 2024 Cuma TJK at yarışı koşu sonuçları belli oldu! Lokanta ve kafelerde yeni dönem! KDV oranları güncellendi
Sonraki Haber