Küflü Peynir Nedir, nasıl yapılır? Küflü peynir çeşitleri neler? Faydaları nedir?

Küflü Peynir nedir, nasıl yapılır merak edenler haberimizde tüm detayları bulabilecekler. Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden küflü peynir deyince akla fransz rokfor peyniri gelir. Kars, Erzurum yöresinde damak tadına uygun üretilen kürlü peyniri denilir ki zamanında Sultan Süelyman askerlerine yedirirmiş ki askerler hastalanmasınlar! Peki küflü peynirin faydaları nedir, küflü peynir nasıl yapılır, çeşitleri var mı? Detaylar haberimizde...

Küflü Peynir Nedir, nasıl yapılır? Küflü peynir nevi şahsına münhasır bir lezzet ve aromaya sahip olduğu içindir ki küflü peynirin nasıl yapıldığına dair yoğun araştırmalar yapılıyor internette. Yapılışı zahmetli koşullarda yapılmasından olayı insanlar market ya da şarküterilerden alırlar küflü peyniri. Peki küflü peynirin faydaları nedir, küflü peynir nasıl yapılır, çeşitleri var mı? Detaylar haberimizde...


KÜFLÜ PEYNİR NEDİR?

Küflü peynir, yapılış biçimi, görünüşü ve tadı ile diğer peynir çeşitlerinden ayrılan farklı bir peynirdir. Dünyaca ünlü Rokfor peyniri de küflü peynir çeşididir. Kimilerinin çok sevdiği kimilerinin yemekten hoşlanmadıkları bir lezzettir.

Diğer çeşitlere oranla küflü peynir fiyatı biraz pahalıdır. Kendine özgü bir lezzeti olan küflü peynirin yararları oldukça çok olup tüketici kitlesi geniştir. Bünyesinde bulunan mineraller onu faydalı kılar. Ayrıca küflü peynir antibiyotik özelliği taşır. Bu peynir çeşidinin faydalı ve lezzetli olması için sağlıklı koşullarda küflendirilmesi gerekir. Aksi takdirde zararlı hale gelebilir. Kötü sonuçlara yol açabilir.

KÜFLÜ PEYNİRİN FAYDALARI NELERDİR?


Küflü peynir, şahsına münhasır aroması ve lezzetinin yanı sıra içeriğinde yüksek oranda bulunan vitaminler ve mineraller sayesinde insan vücuduna birçok yarar sağlamaktadır. Elbette ki faydalarından tam anlamı ile yararlanabilmek için kaliteli ve hijyenik koşullarda üretilmiş küflü peynirleri tercih etmeniz gerekmektedir.

Tüm süt ürünlerinde olduğu gibi kalsiyum açısından zengin olan küflü peynirler, kemik ve eklemlere oldukça büyük fayda sağlamaktadır. Aynı zamanda içerdiği kalsiyum sebebiyle diş sağlığı için de oldukça önemlidir.
Küflü peynir ürünlerini düzenli olarak tükettiğiniz takdirde ağızda oluşan yaraları iyileştirme özelliği de bulunmaktadır.
Romatizma ve kemik erimesi gibi rahatsızlıkların oluşmasının önüne geçerek bu rahatsızlıkların tedavi edilmesinde kullanılmaktadır.
Küflü peynir içerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde vücut için güçlü bir antibiyotiktir. Bu sebeple düzenli tüketildiğinde vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hale getirerek mikroplara karşı kalkan vazifesi görür.
İçerdiği vitaminler sayesinde vücut direncini arttırmaktadır.
Küflü peynir, tüm bu yararları sayesinde çocukların beden gelişimine katkı sağlaması sebebiyle çocukların küçük yaşlardan itibaren tüketmeye başlaması gereken bir gıda maddesidir.

KÜFLÜ PEYNİR ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Dünyanın en ünlü küflü peynir çeşitleri şöyle sıralanabilir:

Rokfor peyniri
Asiago peyniri
Blue cheese peyniri
Çedar peyniri
Colby peyniri
Gorgonzola peyniri
Gruyere peyniri
Parmesan peyniri

KÜFLÜ PEYNİR NASIL SAKLANIR?

Küflü peynir ürünleri de diğer peynirlerin muhafaza koşulları ile benzerlik göstermektedir. Küflü peynir ürünlerini sağlıklı bir biçimde saklamak için cam bir kaba yerleştirerek buzdolabında uzun süre sağlıklı bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.

KÜFLÜ PEYNİR NASIL YAPILIR?


Dünyanın en ünlü peynirlerinden olan Rokfor peynirinin yapımında: iki ölçek buğday unu, bir ölçek çavdar unu, maya ve hamurun miktarına göre belirlenen ölçüde sirke kullanılır.
Peynir hamuru yoğrulur, sonra pişirilir.
Ardından karanlık mahzenlerde 1,5 ay kadar küflenmeye bırakılır.
Kaliteli bir Rokfor peynirinin rengi kavuniçi olur.
İçi küflü peynir olan Rokfor, tereyağı yumuşaklığında ve tadındadır.
Bizim ülkemizde yapılan küflü peynirler de benzer özelliklerle hazırlanır. Her yörenin peynir yapma yöntemi, bekletme süresi ve saklama biçimi farklıdır. Bu nedenle lezzetleri de birbirinden farklı olur.
Peynirler, yapılış yöntemleri ve lezzetleri ile farklı zevklere hitap edebilen yiyeceklerdir.
Ayrıcalıklı bir lezzet olan küflü peynir, kendine has tadı ve faydaları ile tüketicilerin beğendikleri ve tercih ettikleri bir çeşittir.
Erzincan küflü peynir yapımında öne çıkan bir başka ildir. Bu yörede yapılan küflü peynirin özel bir alıcı kitlesi bulunur. Lezzeti çok güzeldir.

Kağıthane'deki görüntüler ekipleri harekete geçirdi! İşte aldığı ceza Kurtlar Vadisi'nin Abdülhey'i Bali Bey'i canlandıracak! Ankara'da kazanan çıkmadı, final bileti rövanşa kaldı!
Sonraki Haber