Koronavirüs testi nerede yapılıyor? Koronavirüs testi yapan hastaneler!

Koronavirüs testi nerede yapılıyor? Birçok kişi Dünya'yı etkisi altına alan koronavirüs'ün Türkiye'de de kendini göstermesi ile virüs testinin hangi hastanelerde yapıldığını merak edip arama motorlarından sıkça araştırmalar yapmayı sürdürüyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de ikinci koronavirüs vakasının olduğunu açıkladı. Peki, Koronavirüs testi nerede yapılıyor? Koronavirüs testi yapan hastaneler! Detaylar haberimizde...

Koronavirüs testi nerede yapılıyor? Çin'de ortaya çıkan yeni tür Koronavirüsü nedeniyle, birçok kişi temizlik tedbirlerini arttırdı. Koronavirüs enfeksiyonunun yayılması önlenmeye çalışılıyor. Birçok kişi koronavirüs testinin hangi hastanelerde yapılmakta olduğunu merak ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün sabah saatlerinde yaptığı açıklama da Türkiye'de ikinci koronavirüs vakasının olduğunu açıkladı. Peki, Koronavirüs testi nerede yapılıyor? Koronavirüs testi yapan hastaneler! Detaylar haberimizde...

KORONAVİRÜS TESTİ NEREDE YAPILIYOR?

Koronavirüs şüphesi olan hastalar en yakın sağlık kuruluşuna başvurabiliyor ancak bu kişilerin enfeksiyon hastalıkları bulunan 2. ve 3. basamak hastaneye başvurmaları gerekiyor. Koronavirüs vaka tanımına uygun olan kişilere koronavirüs testi yapılabiliyor. Kararı hekim veriyor, her isteyen koronavirüs testi yaptıramıyor.

Kamu ve özel olmak üzere tüm hastaneler, hastadan numune alabiliyor. Ancak alınan numunenin test edilmesi için Bakanlığın belirlediği üç laboratuvara gönderilmesi gerekiyor.

TESTİ YAPAN ÜÇ LABORATUVAR VAR

Tanı testi sadece Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarında yapılabiliyor. Test, şu anda Ankara, Erzurum ve İstanbul olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın üç laboratuvarında ücretsiz olarak yapılıyor. Alınan testlere bu üç laboratuvarda bakılıyor. Önümüzdeki günlerde Samsun ve Adana da eklenecek.


1. Basamak Sağlık Kuruluşlarında (Aile Sağlığı Merkezi) vaka yönetimi şöyle oluyor; hastada ateş ve/veya solunum yolu enfeksiyonu bulguları (öksürük, nefes darlığı) varsa hastaya tıbbi maske takılarak diğer hastalardan ayrı bir muayene birimine alınıyor.

Son 14 günde hızlı vaka artışının görüldüğü ülkelerde bulunma veya koronavirüs tanısı almış olan bir kişiyle temas öyküsü varsa hasta il/ilçe sağlık müdürlüğüne bildiriliyor. İl/İlçe sağlık müdürlüğünün organizasyonunda 2. veya 3. basamak hastaneye sevk ediliyor.

2. ve 3. Basamak Sağlık Kuruluşlarında vaka yönetimi ise şöyle yönetiliyor; hastada ateş ve/veya solunum yolu enfeksiyonu bulguları (öksürük, nefes darlığı) varsa hastaya tıbbi maske takılarak diğer hastalardan ayrı bir muayene birimine alınıyor. Hasta, koronavirüs tanımına uyuyorsa başvurduğu hastanede bu hastalar için daha önce belirlenmiş olan birimde izole ediliyor ve damlacık ve temas izolasyon kuralları uygulanarak izleniyor. Hastadan COVID-19 Rehberi'ne göre solunum yolu örneği alınıyor. Örnek pozitif çıkarsa hasta koronavirüs tanısı ile güncel literatürdeki bilgiler ışığında tedavi ediliyor.


Kesinleşen olgulardan yoğun bakım ihtiyacı olan veya entübe edilen hastalar, 2.-3. düzey yoğun bakım ünitelerinde izolasyon odalarında takip ediliyor. 

HASTA NE ZAMAN TABURCU EDİLİYOR?

İyileşen hastalarda taburculuk için en az 24 saat arayla alınan iki solunum yolu örneğinin negatif sonuçlanması bekleniyor.

KORONAVİRÜS TESTİ YAPAN HASTANELER!

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Bursa Şehir Hastanesi

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Eskişehir Şehir Hastanesi

Gaziantep Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Isparta Şehir Hastanesi

Kartal Dr. Lütfü Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Kayseri Şehir Hastanesi

Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Yozgat Şehir Hastanesi

Adana Şehir Hastanesi

Tighe Barry Ayasofya Meydanı'nda Müslüman oldu İstanbul'da otomobiline çarpan kurye tarafından tornavidayla öldürüldü Survivor Berna kimdir, kaç yaşında, nereli?
Sonraki Haber