KORONAVİRÜS KALP KRİZİNE Mİ SEBEP OLUYOR?

Tüm dünyanın mücadele ettiği koronavirüs salgınının kalbe verdiği hasar, yapılan bilimsel çalışmalar sonucu ortaya konuldu. Kardiyolog Uzm. Dr. Hasan Ali Barman, koronavirüsün kalp sağlığına etkileri konusunda SuperHaber muhabiri Mevlüt Yüksel'e kritik uyarılarda bulundu.

Tüm dünyanın mücadele ettiği koronavirüs salgınının kalbe verdiği hasar, yapılan bilimsel çalışmalar sonucu ortaya konuldu. Kardiyolog Uzm. Dr. Hasan Ali Barman, koronavirüsün kalp sağlığına etkileri konusunda SuperHaber muhabiri Mevlüt Yüksel'e kritik uyarılarda bulundu.

Kardiyolog Uzm. Dr. Hasan Ali Barman ve arkadaşları tarafından yapılan, Amerika’da Coronary Artery Disease isimli dergide yayınlanan bilimsel çalışmaya göre, koronavirüsün diğer bir çok organ gibi kalp sağlığına verdiği hasar ortaya konuldu. Koronavirüs tanısı konan hastalarda, virüsün kalp kası üzerinde olumsuz etkiler göstererek ölüm oranını belirgin olarak arttırdığı tespit edildi.

Koronavirüsün kalp sağlığına verdiği hasarı SuperHaber muhabiri Mevlüt Yüksel'e değerlendiren Kardiyolog Uzm. Dr. Hasan Ali Barman, "Covid-19 ilk tespit edildiği günden bu yana, hastanemizin etik kurul onaylarını aldıktan sonra Covid-19’un kalbe verdiği hasarı incelemeye başladık. Başta akciğer olmak üzere bir çok organda hasar yaratan Covid-19, farklı ülkelerde yapılan araştırmalarda tanı konan hastaların %7 ila %28'inde değişiklik gösterecek şekilde kalp kasında hasar oluşturduğu, buna bağlı olarakta kalp kasında hasar gelişen hastalarda ölüm oranının belirgin olarak arttığı gösterildi. Biz de bu verilerden yola çıkarak Covid-19 tanısı konan 607 hastada kalp kasında hasarı gösteren Troponin düzeylerini ölçtük. Covid-19 nedeniyle hastanede yatırılan hastaların %24’ünün kalp kasında hasar olduğunu gözlemledik. Tüm hasta grubu değerlendirildiğinde kalp kasında hasarın ölüm riskini 10,5 kat arttırdığını tespit etti." ifadelerini kullandı.

UZM. DR. BARMAN: ÖLÜM RİSKİNİ 2,5 KAT ARTIRIYOR!

Araştırmalarının dünyada yapılan çalışmalardan farklı olduğunu belirten Dr. Barman, “Benzer çalışmaları incelediğimizde araştırmalarda koroner kalp hastalığı olan ve olmayan tüm hastalar dahil edilmişti. Bizim çalışmamızda ise, diğer çalışmalardan farklı olarak koroner kalp hastalığı olan ve olmayan hastalarda ayrı ayrı analiz yaptık. Koroner kalp hastalığı olanların dahil olduğu grupta Covid-19, ölüm riskini 10,5 kat arttırırken, koroner kalp hastalığı olmayan hastalarda ise ölüm riskini 2,5 kat arttırdığını gözlemledik.” şeklinde konuştu.

"ERKEN TANI HAYAT KURTARICI OLABİLİR"

Virüsün erken tanı konmasının önemine değinen uzman kardiyolog, “Covid-19, kalp kasında hasara neden olabiliyor. Bu durum Covid-19 hastalarında, hastalığın ağır seyretmesine yol açtığından yüksek riskli hastaların erken dönemde saptanıp tedavilerine başlamak ve yakın takip hayat kurtarıcı olabilir.” sözleriyle kritik uyarılarda bulundu.

Uzm. Dr. Hasan Ali Barman'ın açıklamalarının tamamını SuperHaber YouTube kanalımızda izleyebilirsiniz...

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kınanması gereken İran değil, Netanyahu'dur! CHP'li meclis üyesinden dikkat çeken İmamoğlu önergesi! ERDOĞAN İLE ŞİMŞEK ARASINDAKİ EMEKLİ ZAMMI KONUŞMASI ORTAYA ÇIKTI! Altaylı'dan tepki toplayan açıklama: İsrail'e övgüler yağdırdı! Şişli Belediyesi 48 işçiyi gerekçe göstermeden işten çıkardı! İRAN-İSRAİL ARASINDA NE OLDU? GERİLİM BÖLGE GENELİNE SIÇRAR MI?