Koronavirüs bağışıklığı hayal mi?

ABD'de yaşayan iki Türk doktorun koronavirüse ilişkin sosyal medyadan paylaştıkları son bilgiler endişe verecek cinsten. Yale Üniversitesi'nden Dr. Mehmet Emin Adin ile Connecticut'tan Prof. Dr. Derya Unutmaz koronavirüs aşısı bekleyenlerde hayal kırıklığı yaratacak kritik bir bilgiyi sosyal medyadan paylaştı. Her iki Türk doktorun da verdiği ortak mesaja göre Sars CoV-2'ye yakalananlar zaman içinde yeniden hastalanabiliyor ve bu kez daha ağır hastalık evresi yaşıyorlar.

Yale Üniversitesi'nden Dr. Mehmet Emin Adin sosyal medya hesabından yeni tip koronavirüse ilişkin "Daha önce COVID-19’u atlatan bazı hastalar tekrar hastalığı kapmış ve görünüşe göre ikinci defa hastalık daha ağır seyrediyor.

Hakkında çok şey bilmediğimiz bu virüsün neden olduğu bağışıklık kısa süreli olabilir, eğer öyleyse sürü bağışıklığı hayal..." mesajıyla birlikte VOX adlı sitede yayınlanan bir araştırmayı paylaştı. 

İşte Dr. Adin'in bahsettiği gelişmeye ilişkin o haber:

Prof. Adin'in endişe yaratan bu paylaşımı alıntılayan Connecticut'ta yaşayan ve Jackson Laboratuvarı insan bağışıklığı, kronik hastalıklar ve kanser alanında çalışan Prof. Dr. Derya Unutmaz'ın kendi araştırmalarına ilişkin verdiği bilgiler ise korkuyu daha da artıracak cinstendi. 

Unutmaz, "Bizim antikor çalışmamızda da, enfekte olduktan 2-3 ay sonra virüse karşı oluşan antikorların azaldığını gözlemledik. Diğer çalışmalarda bu sonuca varılıyor. Bu bakımdan, ikinci defa Kovid-19 olma riskinden oldukça endişe ettiğimizi söylemiştim, sanırım korktuğumuz oluyor" dedi.

KORONA AŞISI ÇÖP MÜ OLACAK?

Bir takipçisinin "Aşı çöp mü olur?" sorusu üzerine Prof. Unutmaz'ın yanıtı "Çöp olmaz ama kısa süreli korurur, tekrarlanması gerekir birkaç kez." yanıtını veriyor.

Bir başka takipçisinin "Görünen o ki, virüsün mutasyonuna muhtacız." sözlerine Unutmaz'ın cevabı, "Maalesef öyle de olabilir - bunun için özel bir aşı formülü geliştirmek gerekebilir - veya aşıyı birkaç kez yenilemek gerekecek." oldu.

"İKİNCİ ENFEKSİYON RİSKİ VAR"

Prof. Dr. Derya Unutmaz, "Hiç antikor kalmaması mümkün mü?" sorusuna ise "Evet biz 3 ay sonra bile az da olsa antikor ölçebildik - ama daha sonrası için hiç antikor kalmayabilir bu kişileri takip ediyoruz. Tabii herkes de kaybolmayacaktır ama bazıları özellikle hafif geçirenlerde 2. Enfeksiyon riski var gözüküyor" sözleri ile cevap veriyor.

Peki antikora bağlı olmayan bağışıklık mümkün mü? Örneğin T-Cell'e bakılıyor mu hastalarda? Bir başka takipçisiniz yönelttiği soruya verdiği cevap ise "Aynen Şimdi ona bakıyoruz. Tek başına T cell immünity ne kadar koruyucu olur bilinmiyor. Antikor cevabı çok önemli virüslere karşı korunmada. Antikor üretilmeden koruyan bir aşı benim bildiğim yok örneğin." şeklinde.

Nöro-oftalmolog Umur Kayabaşı'nın T-hücre bağışıklığının daha uzun sürdüğüne ilişkin bilgilendirmesi üzerine Prof. Unutmaz, "Orası hala karışık, kendi başına T hücre bağışıklığının yetersiz olacağını düşünüyorum. Bakalım biz de bu konu üstünde yoğun çalışıyoruz. Maalesef bağışıklık sistemi bu kadar basit değil - aynen bir ordu gibi çok karmaşık bir sistem." sözleri ile T-Hücre bağışıklığına çok da umut bağlanmaması gerektiğini söylüyor.

Ve koronavirüsün daha önce çocuklarda görülen sonuçlarına ilişkin bir kötü haberi daha veriyor Yale Üniversitesi'nden Dr. Mehmet Emin Adin:

"Yetişkinlerde ilk Kawasaki benzeri #SARSCoV2 multisistem enflamatuar sendrom tanimlandi.
Sadece cocuklarda gerceklestigini dusundugumuz bu sendromun yetiskinde de bildirilmesi virusu ne kadar az tanidigimizin bir gostergesi."

Özetle bilim dünyası halen koronavirüs salgınına karşı tam koruma sağlayan aşı, antikor tedavisi, ilaç tedavisi geliştirebilmiş değil. Prof. Dr. Derya Unutmaz'a göre elde kalan tek etkili silah ise şu:

İsfahan'ı hedef alan 3 drone imha edildi Meteorolojiden birçok il için kuvvetli yağış uyarısı! İsrail, İran'a misilleme saldırısı başlattı!
Sonraki Haber