Türkiye Büyük Millet Meclisi

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 23 Nisan 1920'de Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'nce işgali sırasında direniş gösteren Türk Milletinin oluşturduğu irade ile kurulan, ve yine bu iradenin sahibi olan Türk Milletinin anayasa ile verdiği yetki ile yasama görevi yapan Türkiye Cumhuriyeti anayasal devlet organıdır.

TBMM NE ZAMAN KURULDU?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 23 Nisan 1920 tarihinde Ankara'da kurulmuştur. Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'nce işgali sırasında direniş gösteren Türk Milletinin oluşturduğu irade ile kurulan TBMM, Türk Milletinin anayasa ile verdiği yetki ile yasama görevi yapan Türkiye Cumhuriyeti anayasal devlet organıdır. "Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir" ilkesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin varoluşunun temel dayanağını oluşturur.

Mustafa Kemal Atatürk önceden beri Meclis-i Mebusan'ın İstanbul'da değil, Anadolu'da toplanmasını istemekteydi. İşgal altındaki İstanbul'da meclisin tehlikede olduğu savunuyordu. Atatürk'ün bu düşüncesine karşın Heyet-i Temsiliye'nin yaptığı toplantılarda meclisin İstanbul'da toplanması fikri ağır bastı. Meclisi Mebusan üyelerini belirlemek için Ali Rıza Paşa hükûmeti döneminde seçimler yapıldı.

Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti üyeleri seçimlerde başarılı oldu. Heyet-i Temsiliye'nin başkanı olan Atatürk, kendisinin Meclis-i Mebusan'ın başkanı seçilmesini ve Anadolu'da süren hareketin yasal olarak tanınmasını istiyordu. Ancak 18 Mart 1920'de İngiliz işgal kuvvetleri Meclis-i Mebusan'daki Heyeti Temsiliye milletvekillerini tutukladı ve sürgüne gönderdi. Bu tutuklamalardan sonra 18 Mart 1920'de Meclis-i Mebusan kapandı.

Atatürk, bunun üzerine Heyet-i Temsiliye'yi temsilen meclisi Ankara'da toplanmaya çağırdı ve 21 Nisan 1920'de yayınladığı bir bildiri ile meclisin 23 Nisan 1920'de toplanacağını duyurdu. 23 Nisan Cuma günü Hacı Bayram Camii'nde kılınan Cuma namazının ardından dualar ile meclis açıldı.

Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ve Meclis-i Mebusan üyelerinden oluşan 324 milletvekili ile kurulan meclis, zorluklar nedeniyle 115 milletvekili ile açıldı. Aynı gün gerçekleşen toplantıda meclis adının "Türkiye Büyük Millet Meclisi" olmasına karar verildi. 23 Nisan 1920 tarihinde, parlamento geleneklerine göre, en yaşlı üye olan Sinop Milletvekili Şerif Bey (d. 1845), Başkanlık kürsüsüne çıktı ve konuşma yaparak Meclis'in ilk toplantısını açtı.

TBMM, 24 Nisan 1920 günü yaptığı ikinci toplantısında Mustafa Kemal Atatürk'ü meclis başkanlığına seçti. Atatürk, kendi öncülüğünde kurulan TBMM'nin başkanlığını Cumhurbaşkanı seçildiği gün olan 29 Ekim 1923 tarihine kadar sürdürdü.

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan yeni anayasa çağrısı!
CHP'den Meclis'te olağanüstü toplantı başvurusu Yeni dönemin en genç milletvekili AK Parti'den
Milletvekili olan bakanlar için TBMM'de yeni 'yemin' formülü! "Emekli olabilir" belgesi e-Devlet'ten alınacak Başörtüsünde anayasa değişikliği teklifi görüşülmeye başlandı! TBMM'de bütçe görüşmeleri: 8.gün! Bütçe maratonu başlıyor! Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan Meclis Başkanları BAYKAR'ı ziyaret etti TBMM 1 Ekim'e kadar tatile girdi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin çalışma süresi uzatıldı Yeni spor yasası teklifi TBMM Genel Kurulunda Meclis'te yeni yasama yılı başlıyor Bahçeli'den 'Meclis Başkanlığı' açıklaması Gündemde kritik konular var TBMM açılınca ilk işi o olacak Meclis 23 Nisan Özel Oturumu için toplandı 23 Nisan Konuşma Metni 2020! 23 Nisan Örnek Konuşma Metni! Uzun kısa metin... Torba yasasında neler var 2020? Yeni torba yasası maddeleri! AK Parti'den 'yaz döneminde telafi eğitim' teklifi TBMM'den korona kararı! 30 Nisan'a kadar yasak TBMM'den koronavirüs kararı! Ertelendi... YSK illerin milletvekili sayısını değiştirdi İYİ Parti'li vekile Meclis'te saldırı girişimi Bekçilere polis yetkisi geliyor! TBMM Libya için toplanıyor! Tek gündem tezkere... 2020 bütçesi TBMM'de kabul edildi... Bütçe Kanun Teklifi komisyonda kabul edildi... Meclis Başkanı Şentop, Kılıçdaroğlu ile görüşecek! CHP'lilerin alkol sevdası Meclis'i karıştırdı