Türk Lirası

Paradaki 0 (sıfır) sayısını azaltmak amacıyla 31 Ocak 2005'te geçici olarak tedavülden kaldırılmış ve yerine Yeni Türk lirası kullanılmaya başlanmıştır. YTL'den TL'ye geçişin tamamlanması nedeniyle 1 Ocak 2009 tarihinde yeniden tedavüle girmiştir. Fakat 2009'da tedavüle giren paralarda YTL'de olduğu gibi 6 sıfır bulunmamaktadır. YTL'nin alt birimi Yeni Kuruş'tur.

Bugüne kadar Türk lirasının ön yüzünde sadece Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü'nün resimleri bulunmuştur. İsmet İnönü'nün resmi sadece cumhurbaşkanlığı yaptığı dönemde (1938-1950) Türk lirasının ön yüzünde yer almıştır. Bunun nedeni ise Osmanlı döneminden beri bir gelenek halini almış ve Osmanlı harici pek çok devlet tarafından da kullanılan bir yöntem olan paranın ön yüzüne o zamanki devlet başının resmini koymaktır. Bu gelenek 30 Aralık 1925’te kabul edilen 701 sayılı “Mevcut Evrak-ı Nakdiyenin Yenileriyle İstibdaline Dair Kanun”'la resmileşmiştir. Bu yüzden Cumhurbaşkanı olduğu süre içinde İsmet İnönü'nün resmi paranın ön yüzünde kullanılmıştır. Fakat bu kanun 1952'de Adnan Menderes'in başkanlık yaptığı hükûmet tarafından değiştirilmiş ve Türk lirasının üstünde o zamanki devlet başının değil sadece Mustafa Kemal Atatürk'ün resminin bulunması kararı alınmıştır. Bu yüzden Türk lirasının önünde resimleri kullanılan tek devlet büyükleri Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü olmuştur. Ayrıca Yunus Emre, II. Mehmed, Mehmet Akif Ersoy ve Cahit Arf gibi Türk büyüklerinin portreleri ise Türk lirasının bazı emisyonlarının arka yüzünde yer almıştır.

Dünya Bankası: Türkiye’ye daha fazla yatırım gelecek
Dünyada şok etkisi yaratan gerilim piyasaları nasıl etkiledi? İran-İsrail kapışması geçici, borsada hedefler değişmedi
Alman Scope Rayting’den Türkiye yorumu: TL değer kazanacak TL’ye güçlü destek var! Enflasyon piyasa beklentisinin altında arttı ABD'li dev bankadan dolar tahmini! 30 TL'nin altını görecek! Finans devi Wells Fargo’dan TL tahmini Küresel piyasalar yeni haftaya temkinli başladı Seçim sonrasının gözde yatırım aracı ne olacak? Goldman Sachs’tan seçim sonrası Türk Lirası analizi TL varlıklara yeniden girişin kapısı aralandı Deutsche Bank yeniden TL pozisyonuna girecek Borsa İstanbul’da o seviyeye dikkat edin Türk lirasıyla dış ticaret yılın iki ayında 210 milyar liraya yaklaştı Piyasadaki limoni hava yerini toparlanmaya bıraktı TL'de sert değer kaybı olur mu? TL’de reel anlamda değerlenme bekleniyor Merkez’in kararlı duruşu TL’yi güçlendirecek Dolar/TL ılımlı! Piyasada iyimserlik korunuyor Başkan değişikliği TL varlıkları etkilemedi Dünyanın en büyük ikinci varlık yöneticisi Vanguard’tan TL ilgisi Moody’s bekleniyor! Hem görünüm hem not artabilir Türk bankalarına yabancı yatırımcı ilgisi başladı Moody’s piyasaların gerisinde kaldı Yatırımcının yeni gözdesi! TL Mevduat faizlerinde önemli artış yaşandı Türk Lirasına geçiş zamanı geldi Merkez Bankası’ndan TL mevduatı destekleyen yeni karar Ekonomide PCE endeksine dikkat Avrupa’nın en büyük varlık yönetim şirketi TL’ye yöneldi Borsa İstanbul’da pozitif dönem