TÜİK

TÜİK NEDİR?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) temel görevi, ülkenin ihtiyaç duyduğu alanlarda, veri ve bilgilerin, derlenmesini, gerekli istatistiklerin üretilmesini, yayımlanmasını ve dağıtımını yapmaktır.

TÜİK bireylerden, hanelerden, işyerlerinden araştırmalar ve sayımlar yoluyla veri toplar. Topladığı verileri analiz eder ve istatistiki bilgi haline dönüştürür. Bu istatistiki bilgiler, toplumun her kesiminde karar alma aşamalarında güvenilir yol göstericilerdir.

Ayrıca, verilerin hangi tanım, yöntem, kapsam ve sınıflama kullanılarak hangi kurum tarafından, hangi sıklıkta derleneceği ve yayınlanacağı bilgilerini içeren Resmi İstatistik Programı’nı kurum/kuruluşlar ile koordineli olarak hazırlayarak programda yer alan faaliyetlerin izleme ve değerlendirmesini raporlar.

Resmi İstatistik Programı; verilerin hangi tanım, yöntem, kapsam ve sınıflama kullanılarak hangi kurum tarafından, hangi sıklıkta derleneceği ve yayınlanacağı ile ilgili bilgileri kapsamaktadır.

Resmi istatistikler Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı ve Resmi İstatistik Programı'nda belirtilen kurum ve kuruluşlar tarafından üretilir, dağıtılır ve yayımlanır.

Tarım üretiminde maliyet artışı devam ediyor
Şubat ayının zam şampiyonu belli oldu TÜRK-İŞ verileri açıkladı! Yoksulluk sınırı 50 bin TL'yi aştı
Ekonomik güven endeksi yüzde 0.4 oranında geriledi Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi ocak ayında arttı TÜİK verileri açıkladı! Türkiye'de işsizlik azalıyor Üretici enflasyonu düştü! Gıda fiyatlarında ümit veren gelişme Toplam ciro endeksi Aralık 2023'te yıllık bazda yüzde 69’a ulaştı Aralık ayında işsizlik oranları düştü Türkiye'nin nüfusu hızla yaşlanıyor Sanayi üretimi 5 ay sonra Aralık 2023'te toparlandı İşte en kalabalık ve en az nüfusa sahip iller... Ocak ayının zam şampiyonu uçak biletleri oldu Bakan Şimşek'ten enflasyon açıklaması: Şubat ayından itibaren düşecek Önemli artış yaşandı! Reel kesim güveni açıklandı TÜİK hesapladı! Hissedilen enflasyon açıklananın 2 katı Tarımsal üretimin her alanında artış var İşte KOBİ raporu... Toplam girişimin yüzde 99,7'sini kapsadılar Ekonomiye güven arttı! Endeks aralık ayında 77,4 oldu Kasım ayının en çok kazandıran yatırım aracı belli oldu Bakan Şimşek: Çekirdek enflasyonda devam eden düşüş cesaret verici İş yeri kira zam oranları belli oldu MARMARA'DA 2 DEPREM! BEKLENEN İSTANBUL DEPREMİNİ TETİKLER Mİ? Türkiye'de yaşam süresinin en uzun olduğu iller belli oldu! Konut fiyatlarında ciddi artış yaşanıyor Dış ticaret açığı eylül ayında 27 milyar 501 milyon dolara geriledi Türkiye'de ömür kısaldı! Ortalama yaşam süresi ortaya çıktı Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte büyüdü TÜİK: Türkiye'den yurt dışına göç yüzde 62,3 arttı TÜİK'ten 'Enflasyon' ve doğalgaz açıklaması