Trabzon

Trabzon (Antik Yunanca: Τραπεζοῦς Trapezus, Pontus Rumcası: Τραπεζούντα Trapezunda, Gürcüce: ტრაპიზონი T'rap'izoni, Lazca : T'rapuzani ya da T'amtra), Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık yirmi dokuzuncu şehri. Trabzon İl Nüfusu: 779.379'dur (2016 sonu). Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan ilin Karadeniz'e kıyısı bulunur. Karadeniz sahili ile Zigana Dağları arasında yer almakta olup yüzölçümü açısından az bir alan kaplar. Batısında Giresun'a bağlı Eynesil ilçesi, güneyinde Gümüşhane'ye bağlı Torul ilçesi ve Bayburt, doğusunda da Rize'ye bağlı İkizdere ve Kalkandere ilçeleri bulunur.

7 Eylül 2010 tarih ve 27695 sayılı resmi gazetede yayımlanan karar ile birlikte 7 belde ve 29 köy tüzel kişilikleri kaldırılarak belediye sınırlarına dahil edilmiştir. Bu son düzenleme ile birlikte belediye nüfusu 402.166'ya çıkmıştır.

Trabzon, günümüzde Karadeniz Bölgesi'nin Samsun 'dan sonra ikinci büyük kentidir. Trabzon, 12 Kasım 2012 tarihinde kabul edilen büyükşehir yasa tasarısı ile büyükşehir belediyesi olmuş ve merkez ilçe kaldırılarak Ortahisar ilçesi kurulmuştur. Trabzon iki il ile birliktede "şehzadeler şehri" olarak anılır.

Evliya Çelebi Trabzon için şöyle demiş: - Bu şehre küçük İstanbul denilse yeridir. İrem bağları gibi süslü bir şehirdir burası.

Şükrü Furkan Öztürk kimdir, nereli, ne mezunu, kaç yaşında?
İşte Türkiye'nin futbolcu fabrikası şehirleri! Bursa ve İzmir zirvede 2024 Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı belli mi?
Zarfı sandığa sığmayan kadının tepkisi gülümsetti Bayram tatilinde rota değişti! Yazlık bölgeler tercih edilmiyor Trabzon'da orman yangını! Ekipler müdahale ediyor İçme suyu alt yapı çalışmasında göçük! 3 işçi yaşamını yitirdi Trabzon'da heyelan meydana geldi! Yol trafiğe kapatıldı TRABZON imsakiye saatleri 2024! Trabzon sahur ve iftar vakitleri... Trabzon'dan sokak manzaraları! Öldürüp dereye attı! İfadesinde dikkat çeken detay... Karadeniz'de görüldü! Şüpheli tekne imha edildi! Bu illerde yaşayanlar dikkat! İşte deprem korkusu yaşamak istemeyenlerin taşınabileceği 9 il Trabzon'daki uçak kazasında pilotlar birbirini suçladı! AK Parti'nin Trabzon adayları açıklandı! İşte yeni dönemde belediye başkanları değişen iller... AK Parti'nin 8 büyükşehir belediye başkan adayı belli oldu! Ahlaksızlara tekme atanın Trabzonlu olduğu iddia edildi! Murat Zorluoğlu kimdir, kaç yaşında, nereli, ne mezunu? Bölgede heyecan dorukta! Bu kez petrol için gün sayıyor Trabzonsporlu futbolculardan güldüren video: Haklarını helal etsinler Trabzon'da birden fazla noktada yangın! Müdahale edilemiyor! Trabzon'da çift başlı yılan şoku! Görenler gözlerine inanamadı Trabzonspor'da ayrılık kararı Ünlü şarkıcıdan korkutan anlar! Sahnede fenalaştı Damak tadına düşkün olanlara! Türkiye'nin lezzet noktaları Trabzon'da Arap turiste saldırmıştı Polise mukavemette bulundu sandı: Arap turisti tek yumrukta bayılttı Çarşaflı kadınlara hakaret edip saldırmıştı...