tabanca

Tabancalar, tek elle kullanılmak üzere tasarlanmış silahlardır. İlk tabancaların 1550'lerde süvari silahı olarak geliştirildiği sanılır. Ancak bu ilk tabancalar kullanışsız ve güvenilmez silahlardı. 17. yüzyılın sonlarında çakmaklı ateşleme sistemi bulununca, daha etkili silahlar yapılmaya başlandı. Bu sistemde, tetik çekildiği zaman üzerinde çakmaktaşı bulunan bir çekiç (horoz) çelik bir yüzeye vuruyor ve bu vuruş sırasında ortaya çıkan kıvılcım barutu ateşliyordu O dönemde her asker, kılıcının yanı sıra iki tabanca taşıyordu. Ama bu tabancaların her atıştan sonra doldurulması gerekiyordu ve bundan dolayı bu silahlar savaş sırasında çok kullanışlı değildi.

1831-35 arasında, ABD'li Samuel Colt, revolver de denilen toplu tabancayı geliştirdi. Bu tabancada namlunun arkasında, genellikle altı mermi alan döner bir silindirin (top) bulunur. Her atıştan sonra bu silindir dönerek namlunun arkasına yeni bir mermi sürer. Böylece, yeniden doldurmaya gerek kalmadan altı kurşun atılabilir. Bu nedenle bu tür tabancalar altıpatlar olarak da adlandırılır. Otomatik tabancalarda ise "top" yerine şarjör bulunur. 6-12 mermi alabilen şarjördeki yay sistemi her atıştan sonra yeni bir mermiyi namluya sürer. Şarjör boşalınca yerine dolu bir şarjör takılarak atışa devam edilir.

Tabancaların namlusu tüfeklerinkinden daha kısadır. Mermisi daha küçük ve sevk barutu da daha azdır. Bu nedenle tabancanın atış uzaklığı (menzili) daha kısa, mermi hızı da daha düşüktür.

Tabancaların çalışma sistemlerini parçalara ayırarak inceleme yapmak gerekmektedir.

Tabancalar genelde 5 (Beş) ana Parçadan oluşmaktadır.

1.) Kapak Takımı
2.) Namlu
3.) Yerine Getiren Yay ve Mil
4.) Gövde
5.) Şarjör

Eski eş tarafından tabanca ile vurularak öldürüldü...
72 ilde 'Mercek 8' operasyonu: Bin 588 şüpheli yakalandı! Tabancayla şakalaşırken kazayla arkadaşını vurdu
Beylik tabancasından çıkan kurşunla vurulan polis memuru vefat etti! Polisin dikkati sayesinde ortaya çıktı: Aracın içinde cephanelik bulundu Tabancasını kurcalarken kazara kendini vuran zabıta kurtarılamadı Tabanca ve bıçak darbeleri bulunan bir erkek cesedi bulundu! 'Beylik tabancasıyla intihar etti' denilmişti, gerçek bambaşka çıktı! Taksim'de bir otele silah ve bıçaklarla baskın yapıldı! Korkunç olay: Eşini vurup aynı silahla intihar etti! 'Maganda Damat' magandalığıyla gurur duydu, sosyal medyada paylaştı! Araba kullanırken havaya ateş açmıştı! Murat Övüç oğlunu savunurken küfürler yağdırdı! Murat Övüç'ün oğlu trafikte dehşet saçtı! Küfürler yağdırıp ateş etti... Otomobilin tavanında 18 tabanca! Savcı Özlem Salkım'dan kötü haber Çorum'da eski muhtar tutuklandı Kar küreme tartışması katliama dönüştü Yerli tabanca ABD'den ödül aldı Jandarma'dan 'silah' kararı Çalışır haldeki otomobilde elinde... Eşinin intiharına dayanamayıp canına kıydı 4 yıl sonra gelen intikam! Yolda tesadüfen gördü öldürdü... Ankara'da cephanelik gibi otomobil! Korona yasağına takıldı... Önce tüfek sonra tabancayla kurşun yağdırdı Beylikdüzü'nde silah sesleri! Kurşun yağdırdılar İzmir'de dehşet! Sırtından vurup öldürdüler... Eşini başından vurarak öldüren caniye müebbet Denizli'de fuhuş çetelerine operasyon! 71 gözaltı Kadın cinayetine akıl almaz savunma: Erkek gibi... Futbol kulübü yöneticisi adliye önünde vuruldu!