Süper Lig

Türkiye’de milli bir lig oluşturulması 1924 tarihine kadar dayanmaktadır. Türkiye’nin her bölgesinden futbol takımlarının bulunduğu lig 1924 yılında ‘Türkiye Futbol Şampiyonası’ olarak düzenlendi. Ancak Türkiye’de ulusal bir lig kurulması için asıl çalışmalara 1950’lili yıllarda başlandı. 1958-59 sezonunda profesyonel bölgesel liglerin son kez düzenlenmesinden sonra İstanbul Profesyonel Ligi'nde ilk 8 takım olan Galatasaray, Karagümrük, İstanbulspor, Beşiktaş, Beykoz, Adalet ve Vefa, Ankara Profesyonel Ligi ve İzmir Profesyonel Ligi'nde ilk 4 sırada yer alan takımlar Ankara Demirspor, Ankaragücü, Gençlerbirliği ve Hacettepe, Karşıyaka, Altay, İzmirspor ve Göztepe’nin dahil edilmesiyle 1959'da senesinde ilk ‘Türkiye Ulusal Milli Ligi’ kuruldu. Lig, o dönem iki gruba ayrılmış ve bu gruplardan birincilikle çıkanlar arasında yapılan iki maç sonunda şampiyon belirlenmişti. 1962 sezonundan sonra ‘Milli Lig’in adı ‘Türkiye 1. Futbol Ligi’ olarak değiştirildi. 2001 senesinde ise Süper Lig adını aldı.

9 ay süreli bir organizasyon olan Süper Lig, 18 futbol takımının mücadelesine sahne olmaktadır. 34 haftada 306 maçın oynandığı bu organizasyonda her takımın birbirleriyle ikişer maç yapacağı şekilde çift devreli lig uygulaması tercih edilmiştir. Şampiyon olabilmek için diğer 17 takımdan daha fazla puan toplayarak ya da averajla ligi birinci sırada tamamlamak gerekir. Ligde birinci olan takım şampiyon ilan edilirken son 3’te yani 16,17 ve 18. sırada bulunan takımlar ise bir alt lig olan 1.lige düşürülmektedir. Düşürülen takımların yerini ise bir sonraki sezonda mücadele etmek üzere 1.Ligde ilk 3 sırada yer alan takımlar doldurur.

Türkiye Süper Ligi UEFA ülkeler sıralamasında 11. sırada yer alıyor. Her sezon 2 takım UEFA Şampiyonlar Ligi'ne, 3 takım da UEFA Avrupa Ligi'ne gitmeye hak kazanmakta. Türkiye Kupası kazanan bir takım ilk 4'e girememiş olsa da UEFA Avrupa Ligi'ne katılabilir.

Günümüze kadar toplan 69 takımının yer alabildiği Süper Lig'de Galatasaray’ın 20, Fenerbahçe’nin 19, Beşiktaş’ın 15, Trabzonspor’un 6 ve Bursaspor’un 1 şampiyonluğu bulunuyor. Galatasaray ligde en çok şampiyon olan takım ünvanını elinde bulundurmakta. Maçların yayın hakkına ise Digitürk sahiptir.

İtalyanlar yendi, Türkiye ülke puanındaki yerini garantiledi!
TFF'den ilginç atama! İşte Süper Lig'de haftanın hakemleri... Süper Lig'de 34. ve 35. hafta programı açıklandı! İşte derbi tarihi
Ali Koç'tan TFF için dikkat çeken iddia: Son derece yadırgadık! TFF, Süper Lig'de 32. haftanın VAR kayıtlarını paylaştı! PFDK açıkladı: Galatasaray ve Fenerbahçe sevk edildi! Mauro Icardi yine attı, yeniden bir rekoru daha kırdı! Metin Öztürk: Rekor puanla şampiyon oluruz! Okan Buruk'tan şampiyonluk açıklaması: Tekrar istiyoruz! Galatasaray ikinci yarı açıldı, zirveyi geri aldı! Emre Mor, Fenerbahçe maçında neden forma giymedi? İsmail Kartal: Şampiyonluk yolunda çok büyük bir adım attık! Fenerbahçe geriden geldi, zirveyi ele geçirdi! Rizespor evinde rahat kazandı, Kartal'ı yakaladı! İstanbulspor 3 attı, deplasmanda farklı kazandı! Başakşehir Pendikspor deplasmanında 3 attı 3 aldı Kasımpaşa ayağına gelen fırsatı tepti, Konyaspor derin nefes aldı Fenerbahçe 10-1 Fatih Karagümrük Süper Lig'de haftanın hakemleri belli oldu! Halil Umut Meler'e görev Süper Lig ekipleri TFF’yi erken seçime götürmek için ilk adımı attı Arda Turan'lı Eyüpspor Süper Lig'e yükselen ilk takım oldu Süper Lig kulüpleri Büyükekşi'nin istifası için harekete geçti! İşte Türkiye'nin futbolcu fabrikası şehirleri! Bursa ve İzmir zirvede TFF'den Jayden Oosterwolde ve İrfan Can Eğribayat kararı! TFF açıkladı: Trabzonspor'un cezasında yeni karar... İşte Süper Lig'i şampiyon olarak bitirecek takım! Yapay zeka açıkladı Fernando Santos: Diyecek bir şey bulamıyorum! Samsun'da gol sesi çıkmadı, puanlar paylaşıldı! Beşiktaş hata yaptı, uzatmalarda yıkıldı! Aboubakar siyah-beyazlı formayla 17 maç sonra ilki yaşadı!