seçim

Seçim, toplu bir iradenin birden fazla aday arasında tercihte bulunması. Tayin etme, atama işleminin zıddı. Milletvekili, herhangi bir meclis veya encümen üyelerinin, dernek yöneticilerinin vs. seçimi. Demokratik ülkelerde çeşitli seçim sistemleri, değişik usullerle uygulanmaktadır. Seçim, yasama, yürütme ve yargı organlarının üyelerinin seçiminde de kullanılır.

Modern dünyada genel manada kabul gören bugünkü seçim anlayışı aslında antik Yunan'daki seçimlerden hayli farklıdır. Zira oligarşik nitelikler taşıyan bu sistemde siyasi pozisyonlara atamalar genellikle kura yöntemiyle yapılırdı.

Siyaset teorilerine göre devlet ve hükümetin otoritesi yönettikleri insanların ona rıza göstermesi ile ortaya çıkar ve bu durumu somutlaştırmanın temel yolu da seçimdir. Bütün dünyada genel kabul gören yaklaşımlar uyarınca tüm seçimler adil ve özgür bir ortamda yapılmalıdır.

Yargıtay Başkanlığı seçiminde 24. turda da sonuç çıkmadı
Özgür Özel'den sürpriz 'erken seçim' çıkışı! 7 yerde seçim yeniden yapılacak
YSK merakla beklenen 6 il ve 10 ilçe için kararını açıkladı! Cumhurbaşkanı Erdoğan YSK'nın kararının ardından Hataylılara seslendi! AK Partili Başkan Mehmet Öntürk göreve hızlı başladı! Yeniden Refah Partili başkan milletvekiline küfretti... YRP'li başkan ''Rüşvet haram dedi, torpil haram demedi!'' Süleymancıların lideri Alihan Kuriş iktidarı bakın nasıl tehdit etti! CHP'den kazanılan belediyelere uyarı: Merkezle görüşün... Mehmet Uçum'a bir eleştiride Ahmet Hakan'dan! Mehmet Büyükekşi baskılara dayanamadı, seçim kararı aldı! 64 oy farkla bitmişti! Bir ilçede daha seçimler yenilenecek Amca yeğen arasındaki kıyasıya seçim yarışı YSK’ya taşındı! Babuşçu: Milletin evinden millete parmak sallayamazsınız... Gelecek Partisi sandığa tosladı! Üye sayısından daha az oy aldı Oyların yakıldığı o ilçede seçimin yenilenmesine karar verildi! Akşener'den Yavaş ve İmamoğlu'na 'hırsız' göndermesi... Bir ilçede daha seçimler yenilenecek! Akşener ihracını istemişti! İYİ Parti'de ilk aday belli oldu 174 oy farkla bitmişti! CHP'nin kazandığı ilde seçim tekrarlanacak O ilde İYİ Parti itiraz etti, AK Parti'nin oyları arttı! İstanbul'un Gaziosmanpaşa ilçesinde oy sayımı sona erdi! Gazeteci Ferat Gülver belediye başkanı oldu! AK Parti itiraz etmişti! O ilçede oylar yeniden sayılacak Türkiye 4 yıl boyunca süper hızlı yatırımları konuşacak Özgür Özel seçim sonuçlarının ardından ilk kez konuştu! 31 Mart 2024 Türkiye genelinde il genel meclislerinde sonuçlar! Kadıköy'de TKP'li aday Fatih Mehmet Maçoğlu sandığa takıldı! İYİ Parti Lideri Meral Akşener istifa mı edecek?