Şanlıurfa

Şanlıurfa, eski ve halk arasındaki kısa adıyla Urfa, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık dokuzuncu şehri. 2016 sonu itibarıyla 1.940.627 nüfusa sahiptir. Doğuda Mardin, batıda Gaziantep, kuzeyde Adıyaman, kuzeydoğuda Diyarbakır illeri ve güneyde Suriye ile sınırı vardır. Şehrin eski isimleri Ur, Urhoy, Urhei, Orhei, Orhayi, Ruhai, Ruhha, Ar-Ruha, Reha ve Edessa'dır. Kurtuluş Savaşında gösterdiği başarının hatırasından dolayı 1984 yılında "Şanlı" unvanını almıştır.

Şanlıurfa'nın 13 ilçesi vardır. Ortalama yükseltisi 518 metre olan Şanlıurfa, 19.451 km2'lik yüz ölçümü ile Türkiye'nin en büyük yedinci ilidir.

1919 yılında, önce İngilizlerin, daha sonra Fransızların işgaline uğrayan Urfa, 11 Nisan 1920'de Urfalı milisler tarafından işgalden kurtarılmış; Urfa milletvekili Osman Doğan ve 17 arkadaşının, Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği kahramanlıktan dolayı Urfa ilinin adının Şanlıurfa olarak değiştirilmesine ilişkin kanun teklifi TBMM tarafından 6 Aralık 1984 tarihinde kabul edilerek kanunlaşmıştır. 2016 yılında ise Şanlıurfa halkının Türk Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği kahramanlıktan dolayı TBMM tarafından bu kente İstiklal Madalyası verilmiştir.[4]

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2011 yılına ilişkin "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları" dikkate alınarak nüfusu 750.000’i aşan Şanlıurfa, 12 Kasım 2012 tarihli ve 6360 sayılı kanun ile büyükşehir oldu.

Öcalan'ın milletvekili yeğeninden Rum basınına skandal sözler!
Şanlıurfa'da korkunç kaza! Otomobiller çarpıştı! Ölü ve yaralılar var Şanlıurfa'da otomobil yayaların arasına daldı!
DEM Partili Ömer Öcalan skandal sözlerini yeniden paylaştı! Ali Koç'tan Süper Kupa öncesi flaş sözler! Fenerbahçe'nin Süper Kupa planı belli oldu! Fenerbahçe kafilesi Süper Kupa için Şanlıurfa’da! Şanlıurfa'nın iki ilçesi için YSK'dan kritik karar! 64 oy farkla bitmişti! Bir ilçede daha seçimler yenilenecek Şanlıurfa'da Galatasaray için coşkulu kalabalık! Çatışmaya döndü! 1 ölü 1’i polis 10 yaralı var Oyların yakıldığı o ilçede seçimin yenilenmesine karar verildi! Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde seçimler tekrarlanacak! Şanlıurfa'da korkunç trafik kazası: Çok sayıda ölü ve yaralı var Oy yakma skandalı sonrası flaş gelişme! Şanlıurfa Belediye Başkanı kim oldu? Blok oy nedir, ne demek, kelime anlamı ne, nasıl kullanılır? DEM Partililer AK Parti Belediye Başkanına saldırdı! Şanlıurfa'da korkunç kaza kameraya yansıdı! Fatih Erbakan'a Şanlıurfa şoku! Kasım Gülpınar çok öfkelendi Muhtarlık yarışı kanlı bitti! 1 ölü, 2 yaralı "Asıl mesele söz vermek değil, verdiği sözü yerine getirmektir" ŞANLIURFA imsakiye saatleri 2024! Şanlıurfa sahur ve iftar vakitleri Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa'da kim kazandı? TFF'ye Şanlıurfa tepkisi! Ahmet Çakar ne demek istiyor? Karakol önünde korku dolu anlar: Karısını öldürüp kendini vurdu! YRP'nin Şanlıurfa adayı Gülpınar'ın skandal ses kaydı ortaya çıktı DEM Partili Saliha Aydeniz'den bir skandal daha İki şehirde sağanak hayatı felç etti! İşte son durum! "Deprem günlük tartışma mezesi değil"