salgın

SALGIN NEDİR? KELİME ANLAMI NEDİR?

Epidemiyolojide, salgın belli bir insan popülasyonunda, belli bir periyotta, yeni vakalar gibi görülen ancak önceki tecrübelere göre beklenenden fazla etki gösteren hastalıktır. "Beklenen"in ne olduğuna bağlı olarak salgının tanımlanması subjektif olabilir. Bir salgın lokal, daha genel ve hatta dünya çapında olabilir.

Salgın, kısa bir zaman içinde çevredeki insanların, hayvanların ya da bitkilerin büyük bir bölümüne bulaşan (hastalık) ; bir hastalığın ya da başka bir durumun birçok kimseye, hayvana ya da bitkiye birden bulaşması, şeklinde tanımlanmaktadır.

Bulaşıcı hastalık alarmı: 1 milyon vaka...
İlk ölüm gerçekleşti: Japonya'da maymun çiçeği virüsü salgını Denetimli serbestlikten yararlanan 9 bin mahkum cezaevine dönmedi
Güney Kıbrıs'ta 300 bin kediyi öldürdü: Türkiye'de de yayılıyor Mısır'da gizemli bir hastalık ortaya çıktı: Vaka sayısı artıyor Güney Kıbrıs'ta 7 ayda tam 300 bin kedi öldü! Endişelendiren salgın... Gizemli hastalık hızla yayılıyor! Teşhis konulamadı İçişleri Bakanı Yardımcısı'ndan Hatay'daki salgın iddialarına yanıt! 15 köy, karantina altına alındı! Virüs salgını hızla yayılmaya devam ediyor! Şap salgını: Tüm hayvan pazarları kapatıldı, 8 işletme karantinada Yüksek derecede bulaşıcı olduğu tespit edildi! DSÖ'den insanları korkutan uyarı: Daha fazla yardım! Çocuklarda 'süper grip' salgını: Uzmanlar uyardı Bakan Koca'dan salgın hastalık için yeni açıklama Dünya Sağlık Örgütü uyardı! Salgın hastalık başlayabilir Hastaneler üçlü virüs salgınından dolup taştı! Uzmanlardan bulaşıcılığın yüksek olduğu '48-72' saat uyarısı! Deve gribi, koronavirüsten daha ölümcül bir salgına neden olabilir Avrupa'da kuş gribi tehdidi büyüyor: Milyonlarca kanatılı hayvan itlaf edildi Türkiye'de kene kaynaklı yeni bir bakteri türü görüldü: Uzmanlardan salgın uyarısı geldi Bilim insanları yeni salgının nereden bulaşacağını açıkladı: Koronavirüsten daha ölümcül olacak Salgında bu yıl 1 milyon insan Covid-19’dan öldü Yeni salgın alarmı: Domates gribi! Özellikle çocukları etkiliyor... Sağlık Bakanlığı haftalık verileri açıkladı! Covid-19 vakaları düştü İngiltere'den yayılan gizemli hepatit virüsü, yeni küresel salgın endişesi yaratıyor Tayland’ın ilk maymun çiçeği vakası Kamboçya’ya kaçtı Kovid vakaları yine patladı! 2 testten biri pozitif! Marburg humması salgını! Aşısı ve özel tedavisi yok, ölüm oranı yüzde 90'a ulaşıyor Bilim Kurulu üyesinden 'Maymun çiçeği' açıklaması: Karantina 28 gün sürebilir!