Rize

Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Rize'nin, Batısında Trabzon, Doğusunda Artvin, Güneybatısında Bayburt, Güneyinde Erzurum illeri bulunur. Türkiye'nin en çok yağış alan ilidir. En önemli ürünü çay olan Rize'de, kivi meyvesi yetiştiriciliği de başlamış durumdadır. Fakat kivi üretimi fazla olmadığı için sadece şehrin kendi ihtiyacını karşılar.

Rize'de yaz mevsimi ılık geçer. Sonbahar ve kış mevsimleri ise yağışlı geçer. Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Rize, bölgenin en baskın karakteristik özelliklerini gösterir. Anadolu'nun diğer bölgelerinden coğrafi yapısıyla olduğu gibi kültürel yapısı ile de ayrılır. Dik yamaçlı vadileri, dağları, buzul gölleri, zümrüt yeşili yaylaları, kemer köprüleri, kaleleri ve coşkun akan dereleri ile bir turizm beldesidir.

Osmanlı döneminde liman, nahiye ve kaza merkezi olarak önemini korumuştur. 1640 yılında buraya gelen Evliya Çelebi, Rize’den şöyle söz etmiştir: “Trabzon’a bağlı deniz kıyısında bahçeli güzel bir yerdir”. Osmanlı döneminde Batum Kalesi muhafızı Tuzcuoğlu Memiş Ağa (1814-1817) ve Trabzon ağalarının isyanı (1835) gibi isyanlar olmuş ve bastırılmıştır. Rize 19. yüzyılda önemli bir kaza merkezidir. Berlin Antlaşması ile (1878) Lazistan sancağının merkezi olan Batum Rusya’ya bırakılınca Rize Trabzon Vilayetine bağlı sancağın merkezi olmuştur.

Bakırköy sosyete pazarında panik! "Bomba var" diye bağırdı...
Rize Belediye Başkanı kim oldu 2024? Rize İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne Yusuf Tüfekçi atandı
Rize 2024 imsakiye! Rize iftar, sahur ve teravih saatleri… Bu akşam hangi diziler var? 10 Mart Pazar TV yayın akışı... "CHP çıtayı daha da düşürdü. Gelenek bozulmadı. Gelen gideni aratıyor" İşte deprem korkusu yaşamak istemeyenlerin taşınabileceği 9 il İYİ Parti’de deprem: O ilde 200 partili istifa etti CHP'nin belediye başkan adayı gösterdiği kişi AK Parti üyesi çıktı! TV reyting sonuçları 14 Ocak Pazar: TOTAL ve AB reyting sıralaması... Rize'de başıboş sokak köpekleri dehşet yaşattı... Rize Belediye Başkan adayı Rahmi Metin kimdir? Rize’de petrol umudu! Barbaros araştırma için bölgeye gidiyor Rize'de fırtına: Çatılar uçup apartmanlara çarptı! Deniz yüzeyine sızan sıvının petrol olduğu ortaya çıktı Rize'de başı boş köpekler 12 yaşındaki çocuğa saldırdı Rize'de tepki çeken yılbaşı süslemesi için AVM'den açıklama Rize'deki bir AVM'ye ye yılbaşı süslemesi olarak haç diktiler! Rize'de küçük tsunami sosyal tesisi vurdu! Rize'de fırtına: Dalgalar Karadeniz Sahil Yolu’na ulaştı Cumhurbaşkanı Erdoğan Ayder Yaylası’nda Rize'de kız öğrenci yurdunda asansör kazası! Vali'den açıklama geldi "Yeni gelen de ilk Demirtaş’a selam verdi. Al birini vur ötekine" Rize'de operasyon: Cinsel organına gizlenmiş uyuşturucu bulundu! Rize neden Türkiye'nin çay başkenti? Her şey bir anda oldu! O anlar kamerada! Sağanak etkisini gösterdi heyelanlar var! 'Sıkıntılı bir süreçteyiz' 14'te 14! Fenerbahçe durdurulamıyor Vatandaşa 'Aldırırım seni' diyen hakime tepki: Bize parmak sallayamaz! Rize Şehir Hastanesi'nin yükseleceği dolgu alanı tamamlanıyor!