Niğde

Niğde İli'nin en eski adının Nahita ya da Nakita olduğu öne sürülmektedir. Bu ada ilk kez İbn Bibi'de rastlanmıştır.

Eski CHP Niğde Milletvekili Dr. Avram Galanti ise Niğde kitabında:“Niğde’nin en eski ismi Anahita’dır. Anahita, bir ilahenin ismidir ki, kameri ve bereketi temsil eder.” demektedir.

Nakida adı kimi zaman Nekide olarak da kullanılmış, 14. yüzyılda aynı sözcük Arap harfleriyle Nîkde okunacak biçimde yazılmıştır. Cumhuriyet'ten sonra bu ad, Niğde'ye dönüştürülmüştür.

Yaklaşık 10.000 yıllık bir târihî geçmişe sahip olan Niğde’de yapılan arkeolojik araştırmalar, Paleolitik Çağ’a değin uzanan buluntular vermiştir. Yazılı tarih döneminde ise Niğde’de sırasıyla: Asur Ticaret Kolonileri, Hititler, Tabal Geç Hitit Devleti, Frigyalılar, Persler, Makedonya Krallığı, Kapadokya Krallığı, Romalılar, Bizans İmparatorluğu, Anadolu Selçuklu Devleti, Eretna Beyliği, Karamanoğulları Beyliği ve Osmanlı Devleti hüküm sürmüştür. Niğde, Osmanlı hâkimiyetine 1470 yılında girmiştir.

Patates deposunda göçük! 2 ölü, 4 yaralı
Niğde Belediye Başkanı kim oldu 2024? Sibergöz-28 operasyonlarında yakalanan 12 kişiden 3'ü tutuklandı!
Sibergöz-28 operasyonunda 34 şüpheli yakalandı Niğde 2024 imsakiye! Niğde iftar, sahur ve teravih saatleri… Jandarma komutanına küfreden aday hakkında karar! Niğdeli şehidin asker eğlencesi görüntüleri yürek burktu Kargo paketi yere düşüp patladı, 4 çalışan zehirlendi! Önce kahve içenlere küfür etti sonra polise tokat attı! Niğde'de deprem! Küçük yaşta evlilik skandalında sıcak gelişme! Niğde'de hangi parti seçimi kazandı 2023? Niğde milletvekili seçim sonuçları 2023 Korku filmi gibi olay! Telefon hattı TIR dorsesine takıldı ve... MHP Niğde milletvekili adayı listesi 2023 AK Parti Niğde milletvekili adayı listesi 2023 İYİ Parti Niğde milletvekili adayı listesi 2023 'Hasan Dağı'nda volkanik hareketlilik yaşandı mı? Deprem sonrası görülen Volkanik hareketlilik korkuttu! Hasan Dağı aktif mi? Hasan Dağı volkanik mi, patlarsa ne olur? NİĞDE'DE KORKUTAN DEPREM Niğde'de 4.5 büyüklüğünde deprem İki gelinin tartışması kavgaya dönüştü! Eltilerin savaşı kanlı bitti! Niğde Anadolu FK kimdir, sahibi kim, kuruluş tarihi ne? TUİK Türkiye’nin en yerli illerini açıkladı! Boşanacaklardı! Cani koca, eşini 10 yerinden bıçaklayıp öldürdü Şehit cenazesine çelenk gönderen Kılıçdaroğlu'na tepki yağdı: "Teröriste terörist diyemiyorlar" Şüpheli çanta alarmı! Cadde trafiğe kapatıldı Doğa harikası yerleri ve tarihi yapılarıyla Niğde'de keşfedilmesi gereken yerler ve lezzetler Eski Emniyet Müdür Sonunur Akşener tarafından sürüldüğünü iddia etmişti: Belgesini paylaştı