maske

MASKE NEDİR?

Maske, genel anlamıyla boyalı karton, kumaş, deri veya plastikten yapılan ve başkalarınca tanınmamak için yüze geçirilerek kullanılan yapma yüzdür. Gene bu tanımla ilişkili olmak üzere, başka unsurlar için de "maske" adı kullanılır.

MASKE ÇEŞİTLERİ

Maske, genel olarak fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapıların toz, partikül ve parçacık gibi ortaya çıkan unsurlarına karşı insanları koruyan bir ekipman olarak tanımlanıyor.

Maskeler kabaca iki türe ayrılıyor: Bunlardan ilki cerrahi (tıbbi) maskeler, diğeri de solunum sistemi koruyucu maskeler.

Cerrahi maskeler, sağlık çalışanlarının cerrahi müdahaleler sırasında kendilerinden hastalara ya da hastalardan kendilerine bulaşmasını engellemek amacıyla kullandığı koruyucu ekipmanlar arasında yer alıyor.

Solunum sistemi koruyucu maskelerin kullanım alanını ise sağlık sektörünün yanı sıra diğer alanlarda da iş güvenliğini sağlamak oluşturuyor. FFP sınıflandırmasına sahip toz maskeleri ile N koduna sahip koruyucu maskeler de bu kategori de yer alıyor.

Sağlık çalışanlarının Covid-19 taşıdığından şüphelenilen ya da tanısı konmuş hastaların bulunduğu alanlara girerken cerrahi maske; soluk borusundan entübasyon, nonivazif ventilatör (solunum cihazı) takılması ve kalp masajı gibi müdahaleler sırasında solunum sistemi koruyucu maske takılması öneriliyor.

Sağlık görevlilerinin durumu daha ciddi olan ve yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören hastalara müdahale ederken, maskenin yanı sıra önlük, gözlük ve siper gibi tam koruyucu ekipman seti giymeleri tavsiye ediliyor.

Mauro Icardi idmana maskeyle çıktı
Cilt lekelerini silgi gibi silen kür nasıl yapılır? 'Do Not Disturb'te gemici Ayzek'in karaya oturuşu!
KYK kredi faizleri ve maske cezalarına af geldi! Torba kanun teklifi yarın Meclis'te! O cezalar silinecek Maske uyarısında bulunan doktora, 'çocuğuma bakacak' diyerek saldırdı Koronavirüs vakalarındaki artış sonrası fırsatçılar harekete geçti: Maskeye Yüzde 300 zam yaptılar TBMM Başkanı Şentop'tan maske tavsiyesi: Kapalı alanda kullanmakta fayda var Uzman isimden koronavirüste yeni dalga uyarısı Vaka sayıları hızla artıyor, maske yasağı geri mi geldi? Koronavirüste vaka sayısı artıyor... Uzmanlar Kurban Bayramı'na dikkat çekerek uyardı Sonbaharda maske yasağı geri döner mi? Bakan Koca açıkladı! Koronavirüs salgınında yeni dalga uyarısı: "Sonbaharda maskeleri yeniden takabiliriz" Koronavirüs kabusu geri mi dönüyor? Almanya'dan yeni maske planı Bilim Kurulu üyesinden herkese uyarı: Bu belirtiler varsa 10 gün dışarı çıkmayın Maymun çiçeği virüsü ABD'yi yeniden teyakkuza geçirdi: Dikkat çeken maske kararı İçişleri Bakanlığı maske genelgesini yayınladı: Toplu taşımada zorunluluk kalktı Toplu taşımada maskesiz ilk sabah böyle geçti: Kimileri maskeyi çıkardı, bazıları takmaya devam etti Maymun çiçeği virüsü için çarpıcı uyarı: Bu yaş grubu tehlike altında Toplu taşımada maske zorunluluğu kalacak mı? Gözler bugün açıklanacak verilerde Toplu taşımada maske kalktı mı? Hastanelerde maske zorunluluğu kaldırıldı mı? Okullarda maske yasağı kalktı mı? Toplu taşımada maske zorunluluğu kaldırıldı mı? Toplu taşımada maske zorunluluğu ne zaman kalkacak? Bilim Kurulu üyesi merak edilen soruyu yanıtladı Uçaklarda maske zorunluluğu kalktı mı? Sağlık Bakanı Koca'dan yeni açıklama! İçişleri Bakanlığı genelgeyi yayınladı: Maskede yeni dönemin detayları belli oldu Bakan Özer: Yarından itibaren okullarda maske zorunluluğu yok Maske zorunluluğu okullarda da kalktı: Sağlık Bakanı Koca bu sözlerle duyurdu Üniversitelerde de kapalı mekanlarda maske zorunluluğu kaldırıldı! Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Bilim Kurulu'nun son toplantısı az önce başladı! Sağlık Bakanı Koca Bilim Kurulu toplantısı öncesi konuştu: Esnafla tokalaşmaya başladım