Koç Holding

Vehbi Koç'un 1917'de Ankara'da başladığı ticaret hayatı, küllerinden yeniden doğan genç Cumhuriyet'in sanayileşme-modernleşme hamlesinin motor gücü olacak; "Koçzade Hacı Mustafa Rahmi" Türkiye'nin sanayileşme yolunda attığı cesur adımlara öncülük edecekti.

Kuruluş yı​lları

Vehbi Koç, 16 yaşında Ankara'da babasının açtığı bakkal dükkânı ile ticaret hayatına atılır. Koç Topluluğu'nun resmi kuruluşunu simgeleyen 31 Mayıs 1926'da, Koçzade Ahmet Vehbi adıyla Ankara Ticaret Odası'na kaydolur.

İlk anonim şirket: Koç Ticaret A.Ş.

1938 yılında Koç Ticaret A.Ş. kurulur. Koç Topluluğu'nu meydana getiren girişimlerin temeli ve gelişme merkezi olan şirketin bir özelliği de çalışanlarını kâra ortak eden ilk Türk şirketi olmasıdır. Bu dönemde yabancı temsilcilikler alınır. ABD'deki ilk Türk şirketi olan Ram Commercial Corporation kurulur.

İlk endüstri​yel girişim

1940'ların sonuna doğru imalata yöneliş başlar. 1948'de General Electric ile işbirliğine gidilerek, Koç Topluluğu'nun ilk endüstriyel girişimi olan ampul fabrikası kurulur.

Uluslararası ort​aklıklar

1960'lı yıllarda uluslararası şirketlerle ortaklık ve işbirliği yapılarak çeşitli sanayi tesisleri kurulur. İlk otomobil, ilk traktör, ilk buzdolabı, ilk çamaşır makinesi, ilk tüplü LPG gibi pek çok ürün Koç Topluluğu tarafından üretilir. Bu dönemde Fiat ile Tofaş ortaklığı kurulur; daha sonraki yıllarda Ford ile ortaklığa dönüşecek olan Ford-Otosan işbirliği başlar.

Faaliyet alanlarının genişlemesi

Koç Topluluğu'nun iş alanları önemli ölçüde genişler. Topluluk artık; otomotivden beyaz eşyaya, zirai aletlerden mensucata, likit petrol gazından ısıtma teçhizatına, gıda sanayi ve perakendeciliğinden turizm, finans ve sigortacılık hizmetlerine kadar yaygın bir alanda faaliyet gösterir duruma gelir.

Koç Hol​​ding A.Ş.'nin kurulması

Ulaşılması hedeflenen hızlı büyüme ve gelişmeyi, daha uygun bir örgütleme ve daha kurumsal bir yapı altında gerçekleştirebilmek amacıyla 1963'te Koç Holding A.Ş. kurulur. Vehbi Koç, Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı olur.

İlk halka arz

Halkın tasarruflarını yatırıma yönelterek Türkiye'nin ekonomik gelişimine katkıda bulunacak olan sermaye birikimini sağlamak amacıyla, halka açılmaya odaklanılır. Aygaz ve Koç Holding'in hisse senetlerinin bir kısmı Koç Topluluğu personeline satılır. 1970 yılında kurulan Kav'ın hisse senetleri ise halka arz edilir.​

Büyüme ve ihracat

1970'lerde Koç Topluluğu, gelişimini hız kesmeden sürdürerek bünyesine yeni şirketler katar; ihracata yönelir ve dış ticaret şirketleri kurar.

İkinci nesil iş başında

Kurumsallaşmaya inanan Vehbi Koç, 1984 yılında Koç Holding İdare Meclisi Başkanlığı'nı oğlu Rahmi M. Koç'a devreder. Vehbi Koç, Koç Holding Şeref Başkanı olarak çalışmalarını sürdürür.

1987: Vehbi Koç "Dünyada Yılın İş Adamı"

Vehbi Koç, Milletlerarası Ticaret Odası tarafından "Yılın İş Adamı" ödülüne layık görülür.

1990'lı yıllar: Koç Topluluğu bankacılıkta büyüyor

1986 yılında American Express Company ortaklığıyla kurulan Koç-Amerikan Bank ile bankacılığa adım atan Koç Holding, 1992 yılında bankanın tüm hisselerini satın alarak adını Koçbank olarak değiştirir.

Dünya Nüfus Planlaması Ödülü

Birleşmiş Milletler Dünya Nüfus Planlaması Ödülü, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı adına Vehbi Koç'a verilir.

25 Şubat 1996: Türkiye "Cumhuriyet Çınarı"nı yitirir

Vehbi Koç, 25 Şubat 1996 günü yaşama veda eder. 95 yıllık hayatının her anını dolu dolu geçirmiş olan Vehbi Koç, ömrünün son anına kadar çalışmayı sürdürmüştür.

Yeni binyıla yeni vizyon

Koç Topluluğu yeni binyıla yeni bir vizyonla girer: "Dünyanın lider şirketlerinden biri olmak".

Finansal hizmetler tek çatı altında toplanıyor

2001 yılında, Avrupa'nın önde gelen bankalarından UniCredito Italiano ortaklığıyla Koç Finansal Hizmetler kurulur.

Üçüncü nesil bayrağı devralıyor

Rahmi M. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini 4 Nisan 2003 tarihinde oğlu Mustafa V. Koç'a devreder. Rahmi M. Koç, halen Koç Holding Şeref Başkanlığı görevini sürdürmektedir.

2005-20​​06: Koç Topluluğu'nun tarihinde bir kilometre taşı

Sürdürülebilir büyüme hız kesmeden devam ederken, Koç Topluluğu, Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu olan Tüpraş'ı ve Türk bankacılık sektörünün devlerinden Yapı Kredi Bankası'nı bünyesine katar.

Küresel İlkeler Sözleşmesi imzalanır

Koç Holding'in kuruluşundan bu yana sürekli gelişen sorumlu vatandaşlık olgusu, 2006 yılında Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin imzalanması ile resmi bir politika olarak uluslararası boyuta taşınır.

Türkiye'nin en büyüğü... Dünyanın en beğenilen şirketlerinden biri...

Koç Topluluğu cirosu, ihracatı, İMKB'deki payı ve çalışan sayısı ile bugün Türkiye'nin en büyük şirketler topluluğu. Ulusal ve uluslararası platformda aldığı ödüllerle Türkiye ekonomisinin itici gücü olan ve dünyadaki konumunu sürekli güçlendiren Koç Holding bugün dünyanın 341. büyük şirketi.

İş Bankası'ndan Koç hamlesi: Tüm şirketler birleşiyor
Türkiye'nin en zenginleri belli oldu! Listede sürpriz isimler var Türkiye'nin en zenginleri belli oldu!
Borsa İstanbul'da haftanın en çok kazandıran ve kaybettiren hisseleri Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç'tan harcama uyarısı Türkiye'nin en zengin 100 kişisi ve ailesi belli oldu Koç Holding ilk 9 ayda 53,5 milyar TL yatırım yaptı Koç Holding, Dünyanın En İyi İşverenleri listesindeki tek Türk şirket Koç Holding, 6,76 milyar TL'lik Yapı Kredi hissesi sattı Arçelik üretecek! Koç güneş enerjisi sektörüne adım attı Tofaş yabancı otomotiv devi Stellantis’in tamamını satın aldı Koç holding CEO'su Çakıroğlu'ndan deprem açıklaması! Koç’tan Arçelik operasyonu! 630 milyon liraya satın aldı Yangınla mücadele projesi Davos’ta dünyaya örnek gösterildi Hissede hareket var! Sabancı’dan kritik borsa hamlesi Koç’ta inanılmaz kar Türkiye’nin ilk dijital sualtı telefonu için anlaşma yapıldı Koç’un CEO’suydu ceviz üretimine başladı Koç Holding, Forbes "Dünyanın En İyi İşverenleri" listesinde Koç Holding, kripto para piyasasındaki yerini almak için harekete geçti Koç Holding’te kâr patlaması: Yüzde 317 arttı Vehbi Bey'in ilk gözağrısı Anadol’u torunu Ali Koç tekrar üretecek Koç Holding, ilk çeyrekte net karını yüzde 217 artırdı! "TÜSİAD 'Hopp Kemal Bey, serbest piyasa!' diyor mu?" 'Boji'yi Koç Grubu'nun patronu Ömer Koç sahiplendi' haberi üzerine dönen geyikler... Dolar daha ne kadar yükselecek? Koç Ailesi'nin "Hepimizi batıracak" endişesi... Getir, Koç Holding'i solladı! Koç Holding köylülere arsenikli su içirdi Koç’tan köylülere: Villayı al sesini çıkarma Gezi destekçisi Koç'tan çevre katliamı