Karadağ

Karadağ’ın eski halkı Arnavutlardan oluşur. VII. yüzyılda, İmparator Herakliyus zamanında, Sırplar da oraya yerleştirilmiştir. Osmanlılar Rumeli’ye geçip fetihlere giriştikleri sıralarda, Karadağ, Venedik Cumhuriyeti’nin tabiiyetinde idi. Osmanlı Devleti’nin Karadağ’daki fetihleri Sultan I. Murad dönemine rastlar. Zira ilk Osmanlı-Karadağ çatışması da I. Murat döneminde yaşanmıştır. İkinci Osmanlı-Karadağ çatışması Sultan I. Bayezid döneminde olmuştur. Bu seferde Osmanlı kuvvetleri Üsküp’ten çıkıp Zveçan ve Yeleç üzerinden Lim ve Tara nehirlerine kadar ulaşmıştır. Osmanlı Devleti’nin Karadağ’daki asıl fetihleri ise Fatih Sultan Mehmet döneminde olmuştur. Aslında Osmanlı Karadağ'ı tam olarak hakimiyetine almadı. Fatih, Karadağ'a bir nevi özerklik statüsü verdi ve bu durum Karadağlılar tarafından 1878 yılında Osmanlı'dan ayrılana kadar kullanıldı. Karadağlılar Osmanlı Devleti'nin hakimiyetine girişinden itibaren çok sayıda isyan çıkartmışlardır. Örneğin 1711, 1712, 1714 isyanlarını çıkartmışlardır. Bununla birlikte Hersek isyanına da destek vermişlerdir.[4]

1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı'nda Rusya'nın yanında yer alan Karadağ, Osmanlı ordusunun önemli bir kısmını Balkanlarda meşgul etmiş ve savaşın Rusya lehine dönmesinde büyük bir etken olmuştur. Savaş sonrası imzalanan Ayastefanos ve hemen ardından Berlin Antlaşması'yla bağımsızlığını kazanan Karadağ, böylece devletler platformunda yerini almıştır. Bağımsızlığını kazanmasının ardından onu ilk tanıyan Osmanlı Devleti olmuştur[5]. Türkiye'de yaşayan Boşnakların önemli bir kısmı 1910'lu yıllarda Karadağ'dan gelmiştir.

Beşiktaş'ta Qurban Qurbanov sesleri! İlk açıklama geldi...
Karadağ'da korkutan deprem Karadağ'ın ilk müslüman başbakanından Türkiye'ye övgü dolu sözler...
Karadağ Cumhurbaşkanı davetle Türkiye’ye geliyor 12 Dev Adam Avrupa Şampiyonası'na galibiyetle başladı! Karadağ'da katliam! Etrafa rastgele ateş açtı: 11 ölü, 6 yaralı Hükümetin küçük ortağı hükümeti düşürdü! Nobel Ödüllü Azizi Sancar Şuşa'da şükür namazı kıldı A Milli Takım'dan 2022 Dünya Kupası yolunda kritik galibiyet.. Gözler play-off turunda işte rakipler Karadağ'da A Milli Takım'a büyük destek Karadağ'da maç öncesi 4. korona vakası "Türkiye için evdeki hesap çarşıya uymayabilir" Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Karadağ'a ilk resmi ziyaret Sedat Peker nereye kaçtı? Dev şirket pandemiye dayanamadı! 2022 Dünya Kupası yolunda rakiplerimizi tanıyalım Euroleague şampiyonu makineye bağlandı Balkanlarda tansiyon giderek artıyor Duvarlara 'Türkler defolun' yazdılar! Türkiye'den 5 ülkeye daha koronavirüs yardımı Koronavirüsün bulunmadığı tek Avrupa ülkesi Kanlı İgor İstanbul'a getirildi! Beşiktaş'ta şok ayrılık! Sefirin Kızı nerede çekiliyor? Konusu ne? Balkanlardaki depremler Türkiye'yi etkileyecek mi? İngiltere, Wembley'e tarih yazmaya çıkıyor! Yıldız futbolcu kadrodan çıkarıldı! Milli takımda olimpiyat umutları sürüyor! Sarı Yelekliler bu kez orada ortaya çıktılar... Beyaz'dan Karadağ'a büyük yatırım!