Gürcistan

Eski Sovyet cumhuriyetlerinden biri olan Gürcistan'ın kuzeyinde Rusya, doğusunda Azerbaycan, güneyinde Ermenistan ve güneybatısında Türkiye yer alır. Ülkenin batı sınırını Karadeniz belirler.

Gürcistan, seküler, üniter ve başkanlı cumhuriyet olan bir temsili demokrasidir. Hâlen Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, Dünya Ticaret Örgütü, Karadeniz Ekonomik İşbirliği ve GUAM Demokrasi ve Ekonomik Kalkınma Örgütü üyesidir. NATO üyeliği ve ileride Avrupa Birliği'ne üye olmak için uğraş vermektedir.[6]

ETİMOLOJİ

Gürcüler kendilerini Kartvelebi, ülkelerini Sakartvelo, dillerini Kartuli olarak adlandırır. Sakartvelo, "Kartvelilerin Ülkesi" demektir. Kartvelebi, denen grup ise sadece Gürcüleri değil; Lazları, Megrelleri ve Svanları da kapsamaktadır. Efsaneye göre Kartvellerin atası, Kitabı Mukaddes’teki Yafet’in torunlarından Kartlos’tur. Strabon, Herodot, Plutarkhos, Homeros gibi Eski Yunan, Titus Livius, Cornelius Tacitus gibi Romalı yazarlar ülkenin doğusundakileri İberler (Bazı Eski Yunan kaynaklarında İberoi), batısındakilerini de Kolhlar olarak adlandırmışlardır.

Farsça’dan Türkçeye geçen Gürcü ve Gürcülerini Batı dillerindeki adının kökenine ilişkin iki farklı yaklaşım vardır. Bunlardan ilki, Eski Yunan ve Latin kökenli, tarımla ilişkili anlamındaki georgicus sözcüğünden geldiğine ilişkin teoridir. Gürcü adının Aziz Giorgi’den türemiş olduğunu belirten kaynaklar da vardır. Bir başka olasılık ise, Eski Pers döneminde Gürcülerin Gurcan, Gurc olarak adlandırıldığı ve Gürcü, Georgian gibi adların buradan türemiş olmasıdır.

Türkiye Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki gümrük anlaşması onaylandı
A Milli Takımı'mızın EURO 2024'teki son rakibi belli oldu! Semih Kılıçsoy attı, Ümit Milliler Gürcistan'ı yıktı!
Komşuda 4.1 büyüklüğünde deprem! Gökyüzüne bir yolculuk! İşte dünyanın en meşhur kuleleri Gürcistan: “Topraklarımızın yüzde 20'si Rusya'nın işgali altında” Cüneyt Çakır, Gürcistan MHK Başkanı oldu! Bayram tatilinde yurt dışına çıkmak isteyenler için ülke önerileri İrem Karamete Baldini, dünya 28'incisi Artvin'de korkutan deprem! Alman Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanından yardım istedi! KTÜ: Karadeniz fayı göz ardı edilmemeli Dünya Türkiye için seferber! Hangi ülke ne kadar yardım yolladı? Deprem sonrası soruşturma hızla başladı; ‘Vicdanın rahat mı?’ Gürcistan'da 4.5 büyüklüğünde korkutan deprem! İşte ülkelerin yaptığı yardımlar Türkiye'den sınır kapısı Gürcistan'a iPhone izdihamı! Türkiye'den sınır kapısı Gürcistan'a iPhone izdihamı! Emeklilerin yaşayacağı en iyi şehirler belli oldu! Macaristan ve Azerbeycan’dan elektrik hattı projesi! İki ülke arasında Iphone turizmi! Seferberlikten kaçan Ruslar, Gürcistan'ı doldurdu Putin'in seferberlik kararı sonrası Rusya'dan kaçış sürüyor: Gürcistan'a 115 bin kişi gitti Pasaport başvurusu vize onayı beklemeden sadece kimlik kartınızla seyahat edebileceğiniz ülkeler Sanadze, milli basketbolcu Furkan Korkmaz ile yaşadığı gerginliği anlattı Seda Kurt'u vahşice katleden cani, dövülerek öldürüldü! Ömer Onan'dan yaşanan skandal olay sonrası açıklama: Turnuvadan çekileceğiz! Gürcistan'daki gergin geçen maçta milli basketbolcu Furkan Korkmaz saldırıya uğradı Ergin Ataman ve Furkan Korkmaz'ın ihraç edildiği maçta 12 Dev Adam yenildi Dağlık alana düşen yamaç paraşütçülerini arayan helikopter de düştü: 8 ölü