Giresun

Giresun, fındığı ile tanınan ve Karadeniz Bölgesi'nin doğusunda yer alan il. Kirazın bütün dünyaya buradan yayıldığı kabul edilir. Karadeniz'e kıyısı olan Giresun doğudan batıya Trabzon, Gümüşhane, Erzincan, Sivas ve Ordu illeriyle çevrilidir. Trafik numarası 28'dir. Yerli halkın çoğunluğunu Çepniler oluşturur. 1500'lü yıllardaki Osmanlı Tahrir Defterlerinde yöreye Vilayet-i Çepni de denmektedir.

Giresun ili, Mustafa Kemal'in 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktıktan sonraki dönemde olan kişisel muhafızlarının (Topal Osman ve Silah Arkadaşları) memleketi olan bir ildir. Şehir, Aksu ve Batlama vadileri arasında denize doğru uzanan bir yarımada üzerinde kurulmuştur, tam karşısında Karadeniz'in bir adası olan Giresun Adası (Aretias) vardır. Giresun ili 1920 yılına kadar Trabzon iline bağlı kalmış, bu tarihte müstakil sancak, 1923 yılında ise il olmuştur. 1923 yılında Giresun ili, merkez Tirebolu ve Görele ilçesi ile bunlara bağlı Bulancak, Keşap ve Espiye bucaklarından ibaretti. 1933 yılında Şebinkarahisar'ın iliğinin kaldırılması ile Şebinkarahisar ve Alucra ilçeleri de Giresun'a bağlanmıştır. 1934 yılında Bulancak, 1945 yılında Keşap, 1957 yılında Espiye, 1958 yılında Dereli, 1960 yılında Eynesil, 1987 yılında Piraziz ve Yağlıdere, 1992 yılında Çanakçı, Güce, Doğankent ve Çamoluk ilçelerinin kurulması ile ilçe sayısı 15 olmuştur.

Giresun Belediye Başkanı kim oldu 2024?
Sibergöz-28 operasyonunda 34 şüpheli yakalandı Giresun 2024 imsakiye! Giresun iftar, sahur ve teravih saatleri…
"Bizi savaşa sürüklemek için çok uğraştılar, asla prim vermedik" Şehit Piyade Uzman Çavuş Ahmet Köroğlu'nun acı haberi evine ulaştı... Fuat Köse kimdir? Fuat Köse kaç yaşında, nereli? Giresun'da terör örgütünün kullandığı sığınak bulundu! AK Parti Giresun Belediye Başkan adayı Aytekin Şenlikoğlu kimdir? Bomba gibi patladı! O anlar kamerada! Mini tsunami dehşeti kamerada! 38 yıl boyunca erkek olduğunu ispatlamaya çalıştı: Hayatı karardı İçmeden sarhoş eden hastalık Türkiye’de ilk kez görüldü Fındık fiyatlarına sinirlenen üretici, fındık ağaçlarını kesti! Denizde akıntıya kapıldı, 7 buçuk saat yüzdü Kore gazisi eşini vurup intihar etti: Mal varlığını devlete bağışladı Kuvvetli yağış fabrikada göçüğe neden oldu! 3 işçiden 2'si kurtarıldı Dereler taştı, yollar kapandı! 1 kişi hayatını kaybetti... AFAD'dan 13 il için turuncu kodlu uyarı! Sel ve fırtına Giresun'da hangi parti seçimi kazandı 2023? Giresun milletvekili seçim sonuçları 2023! Erdoğan: Enflasyon farkı ve refah payı artışı vereceğiz! CHP Giresun milletvekili aday listesi 2023 AK Parti Giresun milletvekili adayı listesi 2023 İYİ Parti Giresun milletvekili adayı listesi 2023 50 bin metrekarelik "Millet Ormanı" kurulacak! Sosyal medyada canlı yayın sırasında intihar etti: İşte son sözleri... Ekrem İmamoğlu'nun namazı da 'sponsorlu'! İmamoğlu’nun ‘namaz’ afişlerinde yeni perde Büyük ikramiye çıkan biletleri satan bayiler konuştu! 16 yaşındaki Sıla Şentürk'ü öldüren katilin cezası belli oldu!