Celal Şengör

CELÂL ŞENGÖR KİMDİR?

Tam adı Ali Mehmet Celâl Şengör’dür. 24 Mart 1955’te İstanbul’da doğdu. 1973 yılında Robert Koleji’nden mezun oldu. 1978’de State University of New York at Albany’den jeolog olarak mezun oldu ve aynı üniversitede 1979’da yüksek lisansını bitirdi.

AKADEMİK KARİYERİ

1981’de İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi, genel jeoloji kürsüsünde asistan olarak görev yapmaya başladı. 1982’de State University of New York at Albany’den doktor unvânı aldı. 1984 yılında Londra Jeoloji Cemiyeti’nin Başkanlık Ödülü’nü, 1986’da TÜBİTAK Bilim Ödülü’nü aldı. Aynı yıl İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi genel jeoloji anabilim dalında doçent oldu. 1988’de Neuchâtel Üniversitesi Fen Fakültesi’nden şeref bilim doktoru (Docteur ès sciences honoris causa) pâyesi aldı. Academia Europaea’ya 1990 yılında kabul edildi ve cemiyetin ilk Türk üyesi oldu. Aynı yıl Avusturya Jeoloji Servisi muhabir üyesi, 1991 yılında ise Avusturya Jeoloji Derneği şeref üyesi oldu. Yine 1991 yılında Kültür Bakanlığı’nın “bilgi çağı ödülü”nü kazandı.

1992 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi genel jeoloji anabilim dalında profesörlüğe terfî etti. 1993 yılında Türkiye Bilimler Akademisi’nin en genç kurucu üyesi oldu ve akademi konseyine seçildi. Aynı yıl TÜBİTAK Bilim Kurulu üyesi oldu. 1994 yılında Rusya Doğa Bilimleri Akademisi üyeliğine, Fransız ve Amerikan jeoloji dernekleri şeref üyeliğine seçildi. Ayrıca kendisine Fransız Fizik Cemiyeti ve École Normale Supérieure Vakfı tarafından Rammal Madalyası verildi. Şengör 1997 yılında, Fransız Bilimler Akademisi tarafından yerbilimleri dalında büyük ödül (Lutaud Ödülü) ile taltif edildi. 1998 Mayıs ayı içerisinde Şengör, Collège de France’da misafir profesör olarak bir kürsü işgal etti. Burada “19’uncu yüzyılda tektoniğin gelişmesine fransız jeologlarının katkısı” konulu bir ders verdi ve 28 Mayıs 1998’de Collège de France’ın madalyasını aldı. 1999’da Londra Jeoloji Cemiyeti kendisine Bigsby Madalyasını tevcih etti. 2000 yılının Nisan ayında Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilimler Akademisi yabancı üyeliğine seçilen ilk Türk oldu. Rusya Bilimler Akademisi’ne Fuad Köprülü’den sonra seçilen ikinci Türktür. Ayrıca 2013 yılında Leopoldina Doğa Araştırıcıları Akademisi üyeliğine seçilmiştir.

Şengör, jeolojide bilhassa yapısal yerbilim ve tektonik dallarındaki çalışmaları ile ün yapmıştır. Şerit kıtaların dağ kuşaklarının yapısına etkisini ortaya koymuş ve Kimmer Kıtası adını verdiği bir şerit kıta keşfetmiştir. Orta Asya'nın jeolojik yapısını ortaya çıkarmış, Kıta-kıta çarpışmasının ön ülkeleri nasıl etkilediği meselesini çözmüştür. Yücel Yılmaz ile birlikte, Levha tektoniği içinde Türkiye’nin yerini değerlendiren ve atıf klasiği haline gelen bir makale yazmıştır. Jeoloji ve tektonik konularında 6 kitap, 175 bilimsel makale, 137 tebliğ özeti, pek çok popüler bilim makalesi, tarih ve felsefe ile ilgili de iki kitap ve 300'e yakın deneme yazısı yayınlamıştır. ABD, Rusya, Avrupa ve Almanya’nın bilimler akademisine üye olan Şengör’ün yayınlanmış 1826 makalesi vardır ve bu makalelere 12658 atıf yapılmıştır. Bunların 1997-1998 yılları arasında Cumhuriyet Bilim Teknik dergisindeki “Zümrütten Akisler” köşesinde çıkmış olanları Yapı Kredi Yayınları tarafından 1999’da “Zümrütnâme” başlığı altında kitaplaştırılmıştır.

Fransa, Birleşik Krallık, Avusturya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde misafir öğretim üyesi olarak çalışmalarda bulunan Şengör, Collège de France dışında Birleşik Krallık’ta Oxford (Royal Society Araştırıcı bursuyla), ABD’de California Institute of Technology (Moore Distinguished Scholar olarak) ve Avusturya’da Salzburg Lodron-Paris Üniversitesi’nde misafir profesörlük yapmıştır. Şengör ayrıca pek çok uluslararası dergide editör, yardımcı editör ve yayın kurulu üyeliği yapmıştır ve yapmaktadır.

Celal Şengör, ileri seviyede İngilizce, Fransızca ve Almanca bildiğini beyan etmekle birlikte; Felemenkçe, İtalyanca, Portekizce, İspanyolca ve Osmanlı Türkçesini okuyabildiğini de söylemiştir.

‘Karadeniz patlayacak' diyen Celal Şengör'e tepki
Deprem öngörüleri tutmayan Celal Şengör, Üşümezsoy'a saldırıyor! Celal Şengör'den sert sözler: Şener Üşümezsoy’a depremi soran cahildir
Celal Şengör'e benzeyen Yunan kimdir? Ilias Alexiou ne iş yapıyor? Yunanistan sonunda Celal Şengör'ü de çaldı: 'Celalis Sengorakis' Murat Bardakçı'dan, Ortaylı ve Şengör'e tarihi ayar! Nihat Genç, Prof Celal Şengör'le ilgili öyle bir yazı yazdı ki... Fazıl Say Celal Şengör ve İlber Ortaylı'dan Erdoğan'a destek Celal Şengör'ün 'Problemi görmemek' ile ilgili sözleri gündem oldu Celal Şengör: "Benim derdim evim yıkılacak değil. İstanbul yıkılacak" Olası deprem nedeniyle İstanbul'dan taşınacağını açıklamıştı ama... Prof. Dr. Celal Şengör, İstanbul'dan taşınma kararı aldı! Şengör, yapay zekayla kendisine ilahi söyletenlere ateş püskürdürdü Tartışılan imam Halil Konakçı: Celal Şengör gençleri ateist yapıyor! Celal Şengör'den canlı yayında küfür: Carl Sagan mezarında ters döndü Korkutucu analiz: Olası İstanbul depreminde 100 bin insan ölebilir Naci Görür'den cevap geldi İlber Ortaylı: "Naci Görür, Celal Şengör'den daha iyi hoca" O ili işaret ederek korkutan açıklamayı yaptı Celal Şengör ile Naci Görür 6.4 için uyarmıştı; İstanbul depremi... "Şöyle yakışıklı bir deprem olsa da İstanbul tamamen yıkılsa..." Kahramanmaraş depremi İstanbul’u tetikler mi? Celal Şengör yanıtladı Celal Şengör "İstanbul'u terk et" dedi Peygamberlere yönelik skandal sözler söylemişti! Güler'den 'Şengör'lü gönderme Prof. Dr. Celal Şengör'den yine tartışmalı sözler geldi: Kur'an ile çizgi romanı bir tuttu Prof. Dr. Celal Şengör adliyede! İfade verecek... Hz. İbrahim ve Hz. Musa'yı yok saymıştı... Celal Şengör hakkında soruşturma başlatıldı! Prof. Dr. Celal Şengör'ün Kılıçdaroğlu ile ilgili sözleri yeniden gündemde: "Gittik gürültüye" dedi AK Partili vekilden Celal Şengör'ün saçma iddialarına tepki: Kendi dışkısını yemekle övünen biri!