Çay

Çay çalısının bilimsel ismi Camellia sinensistir. Çay, çalının yapraklarının fermantasyonu, ısıtılması, kurutulması ve bazen diğer meyve veya bitkilerle karıştırılması sonucu hazırlanır. Türkiye'de çay, sadece Gürcistan sınırından başlayan ve Fatsa'ya kadar uzanan alan içerisinde yetiştirilebilmektedir.

Türkiye'de yaygın olarak çay, Doğu Karadeniz bölgesinden toplanan çay yapraklarından yapılan kırmızı renkteki içecek için kullanılır.

Çayları birçok kritere göre sınıflara ayırmak münkün olmakla beraber; üç temel çay çeşidi vardır. Bunlar, siyah çay, yeşil çay ve beyaz çaydır. Bunların dışında, yetiştiği bahçe, yaprak boyutu, işleme yöntemi, fermantasyon yöntemlerine göre de sınıflara ayırmak mümkündür. "Bitki çayı" terimi meyve ve bitkilerin işlenmesi ile elde edilen içecekleri kapsar. Kuşburnu gibi bitki çaylarında gerçekte çay yaprakları yoktur. Bazı bitkilerin aromaları çaylara eklenerek meyve ve bitki aromalı çaylar elde edilmektedir.

Çay; tein, kafein, teofilin ve antioksidanlar için doğal bir kaynaktır. İçinde bulunan mineraller nedeniyle kemik ve diş sağlığına faydalıdır. Ancak neredeyse hiç karbonhidrat, protein ve yağ içermez, Şeker ya da diğer katkılarla tatlandırılır.

Dünyada en önde gelen çay üretici ülkeleri şunlardır: Hindistan, Sri Lanka, Çin, Türkiye, Kenya, Endonezya, Malavi ve Vietnam.

Bitki çayının faydaları nelerdir? Evde bitki çayı nasıl yapılır?
Çay içmek yaşam süresine etki ediyor! İşte araştırma sonuçları! Çay nasıl demlenir?
Mate çayı nasıl yapılır? Mate çayı nedir? Mate çayı faydaları neler? Gece uykunuzdan olmak istemiyorsanız bu 7 yiyecekten uzak durun! ABD'li profesör 'Çaya tuz atın' dedi, Ortaylı da tartışmaya dahil oldu Her anın vazgeçilmez o içecek ömrü uzatıyor! Uzmanlar açıkladı... Otobüste üzerine kaynar su dökülen yolcuya yüklü tazminat! Esenler Belediyesi, Esenler Sakinlerinin İçini Isıttı! Faydalarını duyunca asla vazgeçemeyeceksiniz! Hem sağlıklı hem de zayıflatan bitki çayları hangileri? Hem gripten koruyor hem de virüslerle savaşıyor! Yeşil çay nedir? Yeşil çay ne işe yarar? Avrupa, şifasını yeni keşfetti! Diyabet riskini azaltıyor... Yeşil çayın faydaları nelerdir? Günde kaç bardak yeşil çay içilmeli? Çaykur'dan çay fiyatlarına bir zam daha Çaya tekrar zam sinyali! Eylül'de bir zam daha gelebilir Çaykur'dan çaya üçüncü zam Artık çay üreticileri ÇAYKUR fabrikalarına yaş çay satabilecek Haziran ayının zam şampiyonu çay oldu Çaykur çay fiyatları ne kadar 2023? Kaç TL zam geldi? Çaykur'dan kuru çaya yüzde 43 zam! İşte zam sonrası yeni fiyatlar Baş ağrısına hangi çaylar iyi gelir? Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim öncesi çay üreticisinin yüzünü güldürdü! CarrefourSA Market'ten yüzde 20'lik çay indirimi! 33 TL'ye kadar düştü Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun çay tarifine kulak verin! Çay içmeyi en çok seven ülkeler belli oldu: Birinci belli ikinci kim? Zayıflamak için o bitki çayını baş ucunuzdan ayırmayın! İşte faydaları Şubat ayında en ucuz marketler belli oldu! Maydanoz Çayı Nasıl Yapılır?