Azerbaycan

Azerbaycan, Güney Kafkasya’da Avrupa ile Asya arasında, Hazar Denizi’nin batısında yer almaktadır. Ülke’nin Rusya, Gürcistan, Ermenistan, İran ve Türkiye ile Hazar Denizi vasıtasıyla Kazakistan, Rusya, İran ve Türkmenistan’la sınırları bulunmaktadır. Devletin resmi adı Azerbaycan Cumhuriyeti’dir. Ülkenin başkenti Bakü şehridir. 2000 bilgilerine göre şehrin nüfusu 2,5 milyondur.

Ülkenin büyük şehirlerinden Gence 350.000, Sumgayt 320.000 ve Mingeçevir 100.000 kişilik nüfusa sahiptir. Devletin resmi dili Azerbaycan Türkçesidir. Ülkenin %98’i Müslüman’dır. Para birimi Manat’tır. Azerbaycan Cumhuriyeti üniter yapıya sahip cumhurbaşkanlığı sistemi ile yönetilen bir cumhuriyettir. Şehirlere bağlı 65 ilçe ve 69 yönetim birimi bulunmaktadır.

O cümleden, cumhuriyet sınırlarında olan 11 şehir, muhtar cumhuriyetlerin sınırları içerisinde bulunan 3 şehir ve şehirlerin 13 ilçesi, 132 kasaba ile 1314 köy ve 4242 mezra-yerleşim yeri bulunmaktadır. Yasama organı, 125 milletvekilinden oluşan Milli Meclis’tir. En yüksek kurum Prezident (Cumhurbaşkanı) ve Cumhurbaşkanı tarafından tayin edilmiş olan Bakanlar Kurulu’dur.

Azerbaycan 'Tarihi bir olay' dedi ve duyurdu!
Karabağ’dan çekilen Rusya güvenilir müttefik değilmiş Paşinyan: Sınırın açılması çığır açıcı bir olay olacaktır!
“Rus Barış Gücü” Karabağ’dan ayrılmaya başladı Şuşa Azerbaycan Evi hizmete girdi İlham Aliyev Ermenistan’ı son kez uyardı! Türkiye Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki gümrük anlaşması onaylandı Ermenistan'dan Ankara'ya 'yardım' çağrısı! Dünyadan Moskova'daki saldırıya tepkiler geldi! Hangi ülke ne dedi? Azerbaycan ve Ermenistan Cenevre'de anlaşmaya vardı! Ermenistan’dan savaş korkusu ile kaçan kaçana! Erivan Bakü ile sınır sorununu çözmezse savaş çıkacak Azerbaycan Ermenistan'ı uyardı: 4'ünü de derhal geri verin! Baykar ve Azerbaycan’dan yeni iş birliği Azerbaycan askeri Bakü’ye getirildi Aliyev'den Azerbaycan karşıtı Batılı politikacılara sert tepki! Sınırda bir Azerbaycan askeri kaçırıldı! TBMM'de, 'Hocalı Katliamı' anma töreni düzenlendi Türk Telekom iştiraki Argela'dan Azercell ile iş birliği! İlk kutlayan lider İlham Aliyev oldu: Erdoğan'a mesaj... Katliamın yıl dönümü öncesi Hocalı’da bir toplu mezar daha bulundu Ermenistan Kelbecer’e saldırı başlattı! Macron: Fransa’nın Ermenilere silah desteği sürecek! "Türkiye dünya çapında söz sahibidir" Yeniden seçilen Aliyev'in ilk yurt dışı ziyareti Türkiye'ye! Ermeniler saldırdı ve anında cevabını aldı! Selçuk Bayraktar: Akıncı’lar kardeş topraklardaki yeni yuvalarında SERVER BEŞİRLİ’NİN İŞ ARAYIŞI DEPREMİN YIL DÖNÜMÜNDE SON BULDU! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İlham Aliyev'e tebrik telefonu! İlham Aliyev yeniden cumhurbaşkanı seçildi!