Audi

Audi, Alman bir otomobil şirketidir; Volkswagen grubunun bir parçasıdır. Şirketin merkezi Ingolstadt, Bavarya'da bulunmaktadır.

Şirketin geçmişi 1899 yılına ve August Horch'a dayanmaktadır. İlk Horch otomobili kendisi tarafından 1901 yılında tasarlanmıştı. 1910 yılında Horsche şirket dışarısına atılmış ve kendi adını eski ortaklarıyla olan anlaşmazlıklar nedeniyle artık yaptığı tasarımlarda kullanamayacak hale gelmişti. Eski Almancada anlamı "Dinle!" olan "horch" , Latincede aynı anlama gelen Audi`yi markası olarak kullanmaya başladı.

1932 yılında Audi, Auto Union'u oluşturmak üzere Horch, DKW ve Wanderer şirketleri ile birleşti. Auto Union kullandığı birbirine bağlı dört halka da bugün Audi'nin logosu olarak kullanılmaktadır.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında, şirket DKW etrafında ürünlerini sunmaya çalıştı. Ancak iki çekişli motoru o kadar ünlü olamadı. Eylül 1965'de Audi tekrar bir çıkış yaparak 72 beygirlik 4 kapılı sedanını piyasaya sundu, dünyanın en modern motorlarından biriyle.

1970'lerde Audi 1950 yıllarında dünyanın en büyük motorsikletlerini üreten şirket olan NSU ile birleşti. Bu şirket Neckarsulm, Stuttgart yakında bulunmaktaydı. NSU daha küçük arabalar yapmayı öngörüyordu; daha sonrasında yeni bir rotasyon motorlarında Felix Wankel'in fikirleriyle kullanılmaya başladı. 1967'de çıkartılan yeni NSU Ro 80 bir uzay çağı arabasıydı ve o gün itibariyle sundukları aerodinamik, ağırlık, güvenlik açısından kusursuzdu, ancak motorlardaki rotasyon hatası NSu için pahalıya patlamıştı. Yine de günümüzde hala Audi'nin bazı modelleri Neckarsulm'da üretilmektedir.

Geçen 30 yıl içerisinde Audi yüksek güce sahip bir çok model sundu. 1980'de piyasaya sunulan Ünlü "Quattro" modeli ; ilk kez kullanılan 4 çekerli turbo bir spor arabasıydı. Audi bu atılımla teknolojide zirveye oturdu. (Bu teknoloji daha sonrasında dünya'nın hemen hemen tüm otomobil şirketleri tarafından kullanılmıştır.)

Audi 80 modeli ile beraber, tüm modeller "Quattro" özelliğini kazaldı. Audi 80 her ne kadar 1986 yılında "dede arabası" imajına sahip olsa da unutulmaz tasarım 1989'da piyasaa sunuldu. Bu model piyasaya bomba gibi düştü ve oldukça iyi satış rakamlarına ulaştı.

Gelişen teknoloji ile, Audi dünyanın en gelişmiş motorunu kullanmaya başladı. 1995'de S4 modelinde kullanılan dört çekerli motoru bu döneme damgasını vurdu.

1997'de de dünyanın tamamen aliminyumdan yapılmış ilk otomobilini sunan Audi, A8 modeli ile aliminyum uzak çizgilerine ulaşmış oldu. 90'ların ortasında yeni serilerini piyasaya süren Audi dünyanın en kaliteli otomobilleri arasında yerini aldı.

2000 yılı itibariyle 24 saatlik Le Mans yarışını 4 kez ard arda kazanan Audi 2003'de VW grubunun başka bir modeli ile ancak tamamen Audi kadrosu ile Bentley modeli altında da bu başarıya imza attı.

2004 yılı itibariyle üretilen modelleri:
Audi A3
Audi A4
Audi A6
Audi A8
Audi TT
Audi Q7
Audi Allroad Quattro

Mart ayında en çok satılan otomobil markaları belli oldu
Zirve değişmedi!Avrupa'da en çok satılan otomobil markaları belli oldu İşte uzun yolların vazgeçilmesi 10 elektrikli otomobil
Bir otomobil devi daha sadece elektrikli otomobil üretecek Bir otomobil devi daha sadece elektrikli otomobil üretecek Tesla ve Apple'dan müzik anlaşması Audi iki boyutlu yeni logosunu tanıttı Elektrikli Audi e-tron Türkiye’ye geliyor! Tesla, Mercedes, Ford, Ferrari, Toyota, BMW! Dünyanın en değerli otomobil markaları belli oldu Audi'nin Formula 1'de iş birliği yapacağı takım belli oldu Audi o modelinin performansını yükseltti! Sadece 300 adet üretecek Avrupa’daki enerji krizinden etkilenecek otomobil markaları ve modelleri açıklandı Türkiye’de satılan elektrikli otomobillerin fiyatları (Ekim ayı güncel liste) Audi o ikonik modelden sadece 100 adet üretecek Sedan araç nedir? Türkiye’de satılan en güzel sedan otomobiller Elektrikli otomobil fiyatları güncellendi! İşte güncel elektrikli otomobil fiyatları 2022 yılının en çok satılan otomobil markaları açıklandı. İşte o markalar ve satış adetleri! BMW, Rusya'ya araç ihracatını ve ülkedeki yerel üretimini askıya aldı Rekabet Kurumu, 5 Alman otomotiv deviyle ilgili kararını verdi Alman devinden tarihi karar: Üretim yapmayacak! Alman otomotiv devlerine soruşturma başlatıldı! Bakan Selçuk'tan Ferrari sahibine yardım açıklaması O otomobil markası 107 bin aracını geri çağırıyor! Audi 107 bin aracını geri çağırdı... Alman devi Bayern'den dev anlaşma! Ferdi Kadıoğlu kimdir? Hangi mevkide oynuyor? Real Madrid-Fenerbahçe maçının 11'leri açıklandı! Fenerbahçe-Bayern Münih maçı hangi kanalda? Audi Cup ne zaman başlıyor? Martin Skrtel için kritik tarih!