Amasya

Amasya, Karadeniz Bölgesi'nde Amasya ilinin merkezi olan kenttir. 2014 yılı itibarıyla toplam 321.913 nüfusa sahiptir. Merkez ilçe ise 135.950 nüfusa sahiptir.

Orta Karadeniz Bölümü'nde yer alır. Anadolu'nun eski yerleşim alanlarından biridir. Hititlerden başlayarak çeşitli uygarlıkların merkezi olmuştur. Kentin bilinen en eski adı, söylendiği biçimi ile günümüze kadar hiçbir değişikliğe uğramadan gelen Amasya’dır. Eski kayıtlarda ve buluntularda Amesseia - Amacia - Amaccia ismi okunmaktadır. Amasya isminin açık bir şekilde okunduğu, Pers, Pontos ve Roma İmparatorluğu dönemlerinde ticarette kullanılan gümüş ve bronz sikkeler (paralar) üzerinde görmek mümkündür.

Bazı sikkeler üzerinde Amaccia veya Amacia isimlerine rastlanılmaktadır. Amasya’nın fethinden önce ve sonrasında da Türkler, Amasseia’yı veya Amaccia, Amacia Türkçede söylendiği gibi Amasya yapmışlardır.

Tahminen MÖ 60 ve MS 19. yıllarda Amasya'da doğduğu bilinen ve Coğrafya ilminin mucidi olarak tanınan Strabon, yazdığı ünlü coğrafya kitabında Amasya’dan Amasseia olarak söz etmektedir.

Geri iade merkezinden firar ettiler
Amasya Belediye Başkanı kim oldu? AMASYA imsakiye saatleri 2024!
Tabutu defalarca öptü: “Seninle gurur duyuyorum oğlum" Komutan nöbet tutan askerin gözyaşlarını böyle sildi! Amasya'da yolcu otobüsü devrildi: Çok sayıda ölü ve yaralı var Amasya'da facia kaza! Amasya'da halk otobüsüyle otomobil çarpıştı Sel sularına kapılan 2 kişiden birinin cansız bedenine ulaşıldı! Amasya’da hangi parti seçimi kazandı 2023? Amasya milletvekili seçim sonuçları 2023! HDP Amasya milletvekili aday listesi 2023 MHP Amasya milletvekili adayı listesi 2023 AK Parti Amasya milletvekili adayı listesi 2023 İYİ Parti Amasya milletvekili adayı listesi 2023 Depremde Kahramanmaraş Cezaevi'nden firar etmişti: Amasya'da yakalandı Köylüler şaştı kaldı! Tıkınan su borusundan 6 metrelik kök çıktı Boynu kırılan Sergen Deveci hastaneden 44 gün sonra taburcu oldu Ceyhun Fersoy'dan sağlık durumuyla ilgili yeni açıklama Adını duyan şaşırıyor! Dünyada ve Türkiye'de tek Tiyatro oyuncusu Burak Topçu son yolculuğuna uğurlandı Kazada ağır yaralanan Sergen Deveci'nin doktorundan açıklama Kazada hayatını kaybeden tiyatrocu Özgür Karataş toprağa verildi Tolga Güleryüz'ün eski eşinden yürek yakan paylaşım Amasya'daki kazanın ardından ünlü isimlerden taziye mesajları Melis İşiten, Ceyhun Fersoy'un da içerisinde olduğu minibüs kaza yaptı Amasya’da can pazarı! Korkunç kazada 1 ölü, 10 yaralı var Özdağ'dan jandarmaya iftira TOKİ Sosyal Konut Projesi’nin görüntüleri ortaya çıktı! İşte il il TOKİ evleri Feci kaza! Can pazarı yaşandı...