Komorbid Nedir? Komorbidite Ne hastalığıdır? Komorbid belirtileri...

Komorbid Nedir? Komorbidite ne hastalığıdır? Sağlık Bakanı Koca, koronavirüs vaka ve vefat sayılarını gün gün açıklıyor. Verileri paylaşırken bazeı tıbbı terim ve hastalıklardan söz eden Koca'yı dinleyen vatandaşlar internettte araştırma yapıyor. Komorbid ya da komobidite hastalığı hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlar, komorbit nedir, komorbidite nedir ne hastalığıdır sorularına cevap arıyor. İşte Komorbir ya da komorbidite hakkında detaylar haberimizde...

Komorbid Nedir? Komorbidite ne hastalığıdır? Sağlık Baknı Koca'nın dün yaptığı koronavirüs açılamasında kullandığı komorbid hastalığı hakkında bilmeniz gerekenler haberimizde. işte, Komorbid nedir, komorbid hastalığının belirtileri nelerdir, komorbidite ne demektir sorularının cevapları...


KOMORBİD/KOMORBİDİTE NEDİR, NE DEMEKTİR?

Komorbidite ya da komorbid tıpta bir veya daha fazla bozukluk veya hastalığın temel hastalığa veya bozukluğa ek olarak aynı zamanda görülmesi durumudur.

Komorbidite, KOAH'la doğrudan ilişkili olsun veya olmasın, birlikte bulunan bir veya daha fazla hastalığı tanımlar. Tüm dünyada 65 yaş üzeri bireylerin %25'inde, KOAH'ın da aralarında olduğu sık görülen kronik hastalıklardan en az iki tanesinin, %10'unda ise üç veya daha fazlasının bulunduğu bilinmektedir.

Başlıca komorbid durumlar; iskelet kas güçsüzlüğü, kaşeksi, kardiyovasküler sistem hastalıkları (iskemik kalp hastalıkları, kalp yetersizliği, pulmoner hipertansiyon), metabolik sendrom, diabetes mellitus, osteoporoz, akciğer kanseri, anemi, obstrüktif uyku apne sendromu, depresyon ve glokomdur. Komorbid hastalıklar, KOAH'ın şiddetini ve prognozunu olumsuz yönde etkiler. Benzer şekilde KOAH da, komorbid hastalıkların seyrini değiştirmektedir. KOAH'lı hastaların %25'i kardiyovasküler, %30'u kanser, %30'u diğer komorbid hastalıklar nedeniyle kaybedilmektedir. Hava yolu obstrüksiyonunun şiddeti arttıkça, komorbiditelerin hastaneye yatış riskini, mortaliteyi ve sağlık harcamalarını da arttırdığı bilinmektedir. da arttırdığı bilinmektedir [2-5]. KOAH ve komorbid hastalıkların giderek artan sıklığı ve neden oldukları toplumsal yük nedeniyle, bu hastalıklara farklı bir yaklaşım gerekmektedir. KOAH ve komorbid hastalıklar, multidisipliner bir yaklaşımla ele alınmalıdır. Böylece KOAH’ın komorbid hastalıklar nedeniyle kötüye gidişi önleneceği gibi, KOAH’lıların erken evrede tanı almalarını sağlamak mümkün olacak ve ilgili disiplinler içinde de, farkındalık yaratılacaktır.

İsfahan'ı hedef alan 3 drone imha edildi İsrail, İran'a misilleme saldırısı başlattı! Denizolgun kendisini bakanlıkta tehdit eden kişiyi ifşa etti!
Sonraki Haber