Kök hücre yöntemi ile implant tedavisinin yararı!

Diş Hekimi Hakan Durgun, kök hücre yöntemi ile implant tedavisinin nasıl uygulandığı, kan plazmasının implant tedavisinde uygulanması ve hasta açısından faydalarını anlattı...

Diş (dental) implantları, kaybedilmiş olan dişlerin yerine, fonksiyon ve estetiği sağlamak amacıyla yerleştirilen titanyum materyalinden üretilmiş yapay diş kökleridir.

Diş implantını, çene bölgesine yerleştirmek için, yeterli genişlikte ve uzunlukta çene kemiğine ihtiyaç duyulmaktadır. İmplant (diş ekimi) tedavisinde karşılaşılan en büyük güçlük ise dişsiz çene kemiği bölgesinde, implant yuvasını oluşturacak yeterli kemik bulunmamasıdır.

Platelet rich plasma (PRF), trombosit hücrelerinden zenginleştirilmiş kan plazmasına verilen isimdir. Kök hücreler, vücudumuzdaki tüm organ ve dokuların yapı taşını oluşturur. Kanımızda, kök hücresi vazifesi gören elementler mevcuttur. Kan içinde dolaşan bu hücreler (pıhtılaşma hücreleri), büyüme ve iyileşme sürecine de katkıda bulunur. Pıhtılaşma hücresinin, bu özelliği ve gücü, estetik cerrahi başta olmak üzere birçok tıp alanında kullanılmaktadır. Bazı ortopedik sorunların (eklem hasarları vb.) çözümünde yararı olduğu gözlenmiştir. Diş hekimliği cerrahisinde, implant tedavilerinde, sinüs yükseltme operasyonlarında ve kemik bozukluklarının düzeltilmesinde, hastanın kendi kanından elde edilen plazmadan zengin fibrin (PRF) kullanılması son yıllarda yaygınlaşmıştır.

PRF MATERYALİ NASIL YAPILIR?

PRF hastanın kendi kanından elde edildiği için doğal bir iyileştiricidir. PRF materyali yaratmak için öncelikle hastadan kan alınır. Tüpe aktarılan kan, özel bir santrifüj makinesi ile trombosit konsantrasyonu haline dönüştürülür. Bu trombositten zengin yapı, beyaz kan hücreleri ve büyüme faktörleri içerir. Bu yapı, hastanın yara bölgesine yerleştirilir.

PRF MATERYALİ KULLANMANIN AVANTAJLARI

Prf enjeksiyonu, büyüme faktörleri yoluyla kök hücrelerin uyarılmasına yol açar. PRF’in içinde yara iyileşmesini ve kemik büyümesini hızlandıran birçok madde vardır. Bu yapılar, dokuların hızlı ve düzgün iyileşmesini sağlar. Greftin (suni kemik zerreciklerinin) ve implantın kemiğe daha iyi bağlanmasına yardımcı olur. İmplant cerrahisi yapılan bölgede yaranın iyileşmesi hızlanır. PRF’in herhangi bir toksik (zehirli) etkisi yoktur. Bağışıklık sisteminin reaksiyon göstermesi de söz konusu değildir.

PRF UYGULAMASININ AMACI

Trombosit hücreleri, kanın pıhtılaşmasını sağlayan, vücudumuzdaki hasarlı dokuları onaran ve içeriğinde büyüme faktörleri bulunan hücrelerdir. PRF uygulamasında amaç, içeriğinde çok daha fazla sayıda büyüme faktörleri olan hücreleri kan dolaşımı yoluyla hedef bölgeye ulaştırabilmektir.

Yaşlı kadın hayata tutunamadı! Üsküdar'da öğrenci servisi kaza yaptı: Yaralılar var Kafe ve restoranlardaki fahiş fiyata boykot yarın başlıyor!
Sonraki Haber