KKTC Kapalı Maraş neden kapalı? Kapalı Maraş niye kapalı?

KKTC Kapalı Maraş neden kapalı? Kapalı Maraş niye kapalı? 46 yıl önce kapatılan Kapalı Maraş neden kapatılmıştı? İşte nedeni...

KKTC Kapalı Maraş neden kapalı? Kapalı Maraş niye kapalı? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kapalı Maraş'ın Perşembe günü açılacağını söylemesinin ardından Kapalı Maraş'ın neden kapatıldığı merak ediliyor. İşte detaylar..

KKTC KAPALI MARAŞ NEDEN KAPALI?

1974'te Kıbrıs adası ikiye bölünmeden hemen önce Gazimağusa kentinin bir kıyı beldesi olan Maraş, Akdeniz'in en önemli tatil merkezlerinden biri olarak görülüyordu. Öyle ki yıldızı parlayan Maraş'ın ismi Beyrut ile yan yana anılır duruma gelmişti.

1974'te Kıbrıs Barış Harekatı'nın son günününde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirilen Maraş, daha sonra yapılan anlaşmalar çerçevesinde yerleşim ve iskana kapatıldı. Maraş'ta savaş öncesi dönemde Türklere ait birçok araziye, Rum yönetimi tarafından el konularak Rumlara ve İngilizlere verildiği iddia ediliyordu.

Halihazırda girişin yasak olduğu Maraş'ta sadece Birleşmiş Milletler'e ait bir bina bulunuyor. Bu binanın yaklaşık 400 metre ilerisinde ise Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait bir orduevi bulunuyor.

2016 öncesinde kentte ziyarete açık olan yer Maraş İkon Kilisesi'ydi ancak kilise de 2016 yılından itibaren ziyarete kapatıldı.

Annan Planı'na göre kapalı Maraş, Rum tarafının denetimine bırakılacaktı. Ancak yapılan referandumda Annan planı Kıbrıs Türk'lerince kabul edilmesine rağmen, Kıbrıs Rumları tarafından reddedilince, bu gerçekleşmedi.

Federasyondan tarihi karar! Hakemler yalan makinesine bağlanacak Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsrail'in İran misillemesine ilk yorum! Cumhurbaşkanı Erdoğan talimat verdi: Ciddi yaptırımlar gelecek!
Sonraki Haber