Milyonları sevindiren kısa çalışma ödeneğinde uzatma!

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği Kısa Çalışma Ödeneğinin (KÇÖ) ayrıntıları netlik kazandı. Bakan Selçuk, sosyal medyadan yaptığı açıklamasında Kısa Çalışma Ödeneğinin 1 ay daha uzatıldığını söyledi. Peki Kısa Çalışma Ödeneğini kimler alabilir?

Milyonların beklediği Kısa Çalışma Ödeneğinin ayrıntıları belli oldu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamasında Kısa Çalışma Ödeneğinin 1 ay süreyle uzatıldığını söyledi. Bununla beraber bazı vatandaşlar da Kısa Çalışma Ödeneğinden kimlerin yararlanabileceğini merak etmeye başladı.

Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) konusunda vatandaşların araştırmaları devam ediyor. Koronavirüs salgınından dolayı pandemi kararı alınması sonrasında işverenlerin işten çıkarma veya personel azaltımına gitmemesi için devlet tarafından karşılanan Kısa Çalışma Ödeneği desteği, Cumhurbaşkanlığı kararı ile 1 ay daha uzatıldı.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE ZAMANA KADAR UZATILDI?

Bakan Selçuk açıklamasında, normalleşme süreci kapsamında istihdamı korumak adına Kısa Çalışma Ödeneğinin 1 ay daha uzatıldığını söyledi. Koronavirüs salgınından dolayı Dışsal Etkilerden Kaynaklanan Dönemsel Durumlar Kapsamındaki Zorlayıcı Sebep Gerekçesiyle Kısa Çalışma Uygulanan İşyerleri İçin Kısa Çalışma Ödeneğinin Süresinin Uzatılması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun geçici 23'üncü maddesinde belirtilen esaslar çerçevesinde, Kovid-19 nedeniyle 30 Haziran 2020 tarihine kadar kısa çalışma başvurusunda bulunmuş olan iş yerleri için kısa çalışma ödeneğinin süresi, anılan kanunun ek 2'nci maddesi kapsamındaki uzatma süresiyle sınırlı kalmaksızın, 29 Haziran 2020 tarihli ve 2706 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı'nda belirtilen esaslar çerçevesinde ve söz konusu karar ile uzatılan bir aylık süreden sonra başlamak üzere bir ay uzatıldı.

Ayrıca, 2811 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı'yla 22 Mayıs 2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu'nun geçici 10'uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen sürenin 17 Ağustos tarihinden itibaren 1 ay uzatılmasına, mezkür kanunun geçici 10'uncu maddesinin dördüncü fıkrası gereğince karar verildi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİ KİMLER ALABİLİR?

İşverenin kısa çalışma talebinin iş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygun bulunması,

Kısa çalışmaya tabi tutulan işçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte çalışma sürelerini ve prim ödeme şartlarını sağlamış olması (Covid-19 etkisiyle yapılan kısa çalışma başvurularında, son 60 gün hizmet akdine tabi olmak kaydıyla son 3 yıl içinde 450 gün prim ödemiş olması),

İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgilerinin bulunması gerekmektedir.

Prim ödeme şartını sağlamadığı için kısa çalışma ödeneğine hak kazanamayanların daha önce çeşitli nedenlerle kesilmiş (yeni işe başlama vs.) son işsizlik ödeneği hak sahipliğinden varsa kalan süre kısa çalışma süresini geçmemek üzere kısa çalışma ödeneği olarak ödenir.

Deprem nedeniyle üniversitede ara sınavlar ertelendi BİM'den ucuza otomatik Espresso kahve makinesi! Federasyondan tarihi karar! Hakemler yalan makinesine bağlanacak
Sonraki Haber