Katkıyı reddeden pasta: Butik pasta

Butik pastacılık nedir, klasik pastacılıktan farkı nedir? Butik pastacılık nasıl yapılır? Neden butik pastacılık? Pastaneden alınan bir pastayla kişiye özel hazırlanmış bir pasta aynı mıdır? Butik pastalar neden daha pahalıdır? Pastaneden aldığımız pastalar güvenilir mi? Butik pastalarda ovaleks pasta katkı maddesi var mıdır?

'Butik pastacılık' kavramının gelişmesi 1789 Fransız İhtilali'ne dayanır. Fransız Devrimi'nin etkisiyle saraylardan uzaklaşan pastacılar Fransa’nın her tarafına yayılarak, pasta imalathanelerini yani bugünün “butik pasta tasarım evlerini” açmaya başladılar.

18. yüzyılda krem şantinin keşfi pastacılık tarihinde devrim niteliğinde bir buluştur. 19. yüzyılda teknolojinin gelişmesi ile 20. yüzyılda katkı maddelerinin de ürünlere eklenmesi ile gösterişli sunumlar ve eşsiz tatlar önem kazanmaya başlamıştır.

PEKİ BUTİK PASTA NEDİR?

Butik pastacılık, kişiye özel üretim yapma prensibini benimseyerek katkı malzemelerini reddedip, taze, doğal, kaliteli ürünler kullanarak her seferinde eşsiz, tekrarı olmayan pastaları üretme işidir. Pastane pastalarından ayrıldığı nokta ise “kişiye özel” tasarlanmış olmalarıdır.

BUTİK PASTA NEDEN DAHA PAHALIDIR?

Butik pasta, pastane pastalarından farklı olarak, kişiye özel üretildiği için, önceden içeriği bilinemez ve hazırlanamaz. Üretilmesi için, onu isteyen kişinin tercihlerini belirtmesi gerekmektedir. Bir pasta düşünün ki, pastacının kendi tercihleri değil, pastayı sipariş eden kişinin seçimlerine göre tasarlanıyor ve her defasında baştan üretiliyor.

BUTİK PASTA TÜM KATKI ÜRÜNLERİNİ REDDEDER

Bir pastanın yapımında kullanılacak bazı katkı malzemeleri maliyeti düşürmekte yardımcı olur ancak bu yaklaşım aynı zamanda üretilen pastanın kalitesinden ödün vermek ve daha sağlıksız ürünler elde etmek anlamına gelir. Butik pastacılık kaliteden ödün vermemek adına, sağlıklı ürünler üretme kaygısı ile yapay ürünleri ve tüm katkı maddelerini en başından reddetmektedir.

GÜVENİLİR İÇERİK DAMAKTA UNUTULMAZ TADLAR

Kakao oranı yüksek kaliteli çikolatalar kullanılan, içeriğinde krem şanti, süt tozu gibi hazır ürünler yerine, içeriği bilinen ve pastacı şefi tarafından taze seçilen ürünlerle pişirilen pastacı kreması kullanılan pastalar maliyeti arttırabilir ancak içeriği ile güven verir ve damakta bıraktığı tat unutulmazdır.

KATKI MADDESİ ASLA KULLANILMAZ

Butik pastacılıkta keklerin kabarması için ovaleks adlı katkı maddesi asla kullanılmaz ve doğal olan seçilir ve bolca yumurta kullanılarak kabaran sağlıklı kekler hazırlanır. Fiyatları değişen katı yağ seçeneklerinden kalitesiz olanlar elenir, tereyağı ve zeytinyağı kullanılarak ürünleri lezzetlendirilmesi tercih edilir. Taze meyveler ve kuruyemişlerle donatılır. Tüm bu seçimler maliyeti arttırır ancak butik pastanın kişiye özel hazırlanan en kaliteli pasta olma felsefesini bire bir yansıtır.

ŞEKER HAMURU SORUSU

Akıllara, butik pastacılıkta sıklıkla gördüğümüz rengarenk şeker hamurları kullanılarak üretilen tasarım pastaların sağlıklı tercihlerin neresinde durduğu sorusu gelebilir. Butik pastacılık, kişiye özel tasarımlar yapma gerekliliği nedeniyle şeker hamurunu tamamen dışlamaz. Şeker hamurunu, üretilen kaliteli pastaları bir örtü gibi kaplayıp, tasarımla görsel bir şölen sunmak için bir araç olarak kullanır. Kalitesi içinde saklı şeker hamurlu bir pasta kesilip servis edildiğinde şeker hamurunu sıyırmak ve içindeki eşsiz tada ulaşmak mümkündür.

KALİTE SANILDIĞI KADAR PAHALI OLMAYABİLİR

Özel günlerinizin vazgeçilmesi olan bir pastaya ihtiyaç duyduğunuzda, fiyatın sizi tatmin etmesi mutlaka önemlidir ancak o fiyat hangi kalite pasta için size veriliyor mutlaka sorgulamanızı öneririm. Sonuçta keyifle yediğimiz ürünlerin damağımızda kalan tadı, kaliteli içeriği için ödeyeceğimiz ücret sanıldığı kadar pahalı olmayabilir. Unutmayın ucuz olduğunu düşündüğümüz çoğu ürün sağlığınız için bir risk teşkil eder ve bu bize sandığımızdan daha pahalıya mal olabilir.

Hazırlayan ve Fotoğraflar: Nüket Atıcı

26 Nisan 2024 Cuma TJK at yarışı programı açıklandı! Gaziantep'te vatandaşları tedirgin etti! 25 Nisan 2024 TJK at yarışı koşu sonuçları belli oldu!
Sonraki Haber