Karagül: Hafter CIA güdümlü bir terör baronu...

Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül, Türkiye ile Libya arasında imzalanan mutabakat ve tezkerenin meclisten geçmesinin ardından yaşanabilecek gelişmelere ilişkin önemli tespitlerde bulundu.

Hafter'in bir terör baronu olduğunu belirten Karagül, Habertürk ekranlarında şu ifadeleri kullandı;

LİBYA, AKDENİZ'DEKİ MÜCADELENİN BİR PARÇASI
Libya'daki mevzuyu Hafter ile Libya hükümeti arasında bir konu olarak algılıyoruz. Böyle dar bir alana sıkıştırdığımız zaman asker göndermeyi o alana sıkıştırıyorsun. Ben olayı iki grubun arasında bir olaydan ziyade Libya'dan daha geniş bir Akdeniz mücadelesinin parçası olarak görüyorum. Biz 1974'te Kıbrıs Barış Harekatı'nı yapmamış olsaydık bugün KKTC var olmasaydı, şu anda Türkiye'nin Akdeniz'de başını kaldıracak hiçbir yeri olmayacaktı. Bunlar jeopolitik hamlelerdir. İran sınırından Suriye'nin kuzeyinden Libya'ya kadar geniş bir güç alanı savaşı var. Bir güç mücadelesi hesaplaşması var. Doğu Akdeniz tıpkı Basra Körfezi gibi uzun zamandır askeri birliklerin, donanmaların biriktiği bir yerde. Bir Doğu Akdeniz krizinin geldiğini hepimiz biliyorduk zaten. Doğalgaz kaynakları da keşfedilince olay birden parladı. Krizin gelişmesi biraz zaman alacaktı ama Suriye krizi ve doğalgaz olayı bu durumu çabuklaştırdı.

HESAP TÜRKİYE'Yİ DIŞARIDA BIRAKMAKTI
Türkiye, Suriye ile uğraşırken, kendi içerisinde terörle uğraşırken Akdeniz üzerinde bir güç paylaşımı zaten yapıldı. Türkiye o taraflara bakamadı bile. Ege'de adalar yüzünden sıkışık durumdayız, Türkiye'nin kıyıları dar kıyılar, Akdeniz'de de bizi geriye itmeye çalıştılar. Ben Doğu Akdeniz'deki Türkiye karşıtı güç oluşumunun Suriye'deki terör koridoru ile aynı hesabın bir parçası olduğunu düşünüyorum. Suriye'nin Kuzeyindeki terör koridoru dediğimiz şey PKK meselesi değildi, DEAŞ meselesi de değildi. Bunlar sadece savaşı başlkaları adına yürüten yapılardı. Orada başka bir cephe kuruluyordu. Yani Türkiye ile Arap dünyası arasına kalın bir duvar örülüyordu. Doğalgaz anlaşmaları ile deniz alanı da paylaşılıyor. İsrail, Yunanistan Güney Kıbrıs anlaşmalar yapıyor. Bu paylaşımda kimse Türkiye'yi hesaba katmadı. Herkes dışladı. Çünkü hesap zaten Türkiye'yi Akdeniz'in biraz dışına atmak ve daraltmaktı.

TÜRKİYE'NİN HAMLESİ PLANLARI ALT ÜST ETTİ
Akdeniz'i görmezsek Libya'yı göremeyiz. Türkiye terör koridorunu bir kaç yerden yardıktan sonra Akdeniz'e yöneldi. Akdeniz'deki bu çevrelemeye yöneldi. Kendi sondaj gemilerini savaş gemileri ile birlikte Akdeniz'e gönderdi. Güney'e doğru bir güç gösterisi içerisine girdi. Bunu da yapmak zorundaydı. Yoksa geri çekilmek zorunda kalırsınız. Bu arada da beklenmedik bir hareket yaparak Libya ile anlaşma yaptı. Bizim zihnimizdeki Akdeniz haritası bir anda allak pullak oldu. Akdeniz'de doğalga anlaşmaları yapanların da hesapları alt üst oldu. Biz Libya ile komşu olduk. Harita önemli bir hafızadır. Biz Libya ile denizden komşu olduğumuzu bilmiyoruz. Bir anda Libya'nın çok yakın olduğunu gördük. Türkiye'nin anlaşması güç denklemini bozdu. Mısırla yapacak hali yok. Mısır Sisi ile açıktan bir Türkiye düşmanlığı yapıyor. Birileri ile Akdeniz'de bir şeyler yapmak zorundaydı. Ve Türkiye Libya ile bunu yaptı.

HAFTER BİR DİKTATÖR ADAYI
Hafter bir örgüt. Bir meşruiyeti yok. Bir diktatör adayı. Yani onu getiriyorlar oraya, ABD özellikle ilk dönemde çok destek verdi. Rusya ile de yakınlaşınca biraz kuşkulandı. Ama asıl BAE, Suudi Arabistan ve Mısır destekliyor. Onu silaha boğarak yönetimi devirmeye çalışıyorlar. Muhtemelen bu anlaşmadan sonra Libya hükümetine karşı çok daha saldırganlaştılar.

TÜRKİYE JEOPOLİTİK OLARAK ÇOK ÖNEMLİ BİR OYUN KURUYOR
Türkiye güçlü bir ülkedir. Öyle Hafter'le BAE ile mukayese edilebilecek bir ülke değildir Türkiye. Bu tezkere ve Türkiye'nin oraya asker göndermesi durumunda bir çok ülke çok tedirgin olacaktır. Yani kartları açık oynayamayacaklardır. Şu anda BAE ve Mısır açık oynuyor. BAE zaten coğrafyanın her yerinde Türkiye ile mücadele ediyor. Türkiye karşıtı terör örgütlerine destek veriyor. Türkiye içerisinde bile bazı kesimlere destek veriyor. Hafter güçlü bir profil değil. Merkezi hükümetin de gücü yok. Dışarıdan gelenler bir şekilde güç oluşturuyor. Türkiye Libya'da denklemi değiştirecek. Akdeniz'de de denklemi değiştirecek. Tunus ve Cezayir de denkleme dahil olacak. Çok büyük bir kuvvet değil, çok az çok küçük bir kuvvetle dahi orada denklem değişebilir. Suriye'deki gibi çok karışık ve yoğun bir savaş yok orada. Türkiye jeopolitik olarak çok önemli bir oyun kuruyor.

HAFTER BİR TERÖR BARONU
Hafter bir terör baronu. CIA güdümlü birisi. Bir diktatör olarak onu koyacaklar oraya. Ve o coğrafya karışacak. CIA, Rusya, Fransa herkesle çalışıyor. BAE veliahtı ne derse onu yapıyor. Hesap Libya'nın zenginliklerini paylaşmak. Başka bir dert yok.

Bakan Fidan Hollandalı mevkidaşı ile görüştü CHP'de torpil atamaları hız kesmeden devam ediyor! Günlük burç yorumları 20 Nisan 2024! Burçları bugün neler bekliyor?
Sonraki Haber