Yaşlılarda kanser tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Kanseri tetikleyen faktörler

Toplumda yaşlılıkta kanser tedavisinde başarı oranının düşük olduğu konusunda yanlış bir inanışın hakim olduğunu belirten Medipol Bahçelievler Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Bölümü’nden Prof. Dr. Evrim Metcalfe, kanseri tetikleyen faktörlere, erken tanı ve tedaviye değindi.

Yaşlı bireylerde kanser tedavisinde olumlu sonuçlar alınmadığına dair toplumda yanlış inanışın hakim olduğunu söyleyen Prof. Dr. Evrim Metcalfe, “Yaşlılık her ne kadar kanser görülme sıklığını arttıran bir risk olsa da, tedavide nüfus yaşı değil, biyolojik yaş esas alınır. Bu nedenle, yaş tek başına bir tedavi karar sebebi olamaz. Ek hastalıkların iyi yönetilmesi ve günümüzdeki teknolojik gelişmelerin yardımıyla, yaşlı hastalarımız da, önemli yan etkiler görülmeden kanser tedavilerini tamamlayabilir. Yaşlı olmak kanser tedavisine engel teşkil etmez.” bilgisini verdi.

Yaşlılarda kanser sıklığının artmasının en çok görülen nedenini açıklayan Prof. Dr. Evrim Metcalfe, “Yaşlanma ile oluşan moleküler değişikliklerin yaşlı dokuların karsinojenlere duyarlılığını artırması kansere zemin hazırlar. Bu nedenle kanserden korunmanın en önemli yolu sağlıklı yaş almaktır” diye belirtti.

UYKU DÜZENİ VE BESLENMEYE DİKKAT!

Genetik veya ailesel faktörler yoluyla kanser gelişme olasılığının, çevresel risklere oranla çok daha az olduğunu söyleyen Prof. Dr. Metcalfe, “Kanserin en önemli sebepleri beslenme alışkanlıkları ve çevresel faktörlerdir. Yeme bozukluğu, kontrolsüz kilo alımı, lifli gıdalardan fakir beslenme, düzensiz uyku, sigara ve alkol kullanımı, hareketsiz yaşam koşulları, başta kanser olmak üzere tüm ölümcül kronik hastalıklara davetiye çıkartır. Yaşlanmak ise tek başına bir kanser sebebidir. 65 yaş ve üzerinde kansere bağlı ölümler kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sıradadır" bilgisini verdi.

RUTİN KONTROLLERİ İHMAL ETMEYİN

Kanserden birincil korunmanın çevresel karsinojenlerden uzak durmakla, ikincil korunmanın ise özellikle risk altındaki grupların taranması ile mümkün olduğunu ifade eden Prof. Dr. Metcalfe, mamografi ile meme kanseri, yılda bir dışkıda gizli kan bakılarak kalın barsak kanseri, PSA (Prostat spesifik antijen) kontrolüyle prostat kanseri, smear ile rahim ağzı kanserinde erken tanının mümkün olduğu bilgisini verdi.

SAĞLIKLI YAŞAMIN YAŞI YOK

Sağlıklı bir hayata başlamanın hiçbir yaşta geç olmadığı konusuna dikkat çeken Prof. Dr. Metcalfe, sözlerini şöyle sonlandırdı;

“Sağlıklı beslenmek, düzenli egzersize başlamak ve sigara gibi tütün ürünleri bırakmak için geç değil. Özellikle taze sebze ve meyve tüketmenin, özellikle de Akdeniz mutfağının olumlu katkılar sağladığına dair çalışmalara vurgu yaparak diyetteki lif miktarının barsak ve meme kanseri riskini azaltıyor.”

Galatasaray ikinci yarı açıldı, zirvede farkı açtı! Yalı Çapkını Seyran'ın yaşadıklarından sonra iyileşebilecek mi? Beşiktaş'tan kötü haber: 4 futbolcu Fenerbahçe derbisinde yok!
Sonraki Haber