Kanser Hastaları hangi aşıları yaptırmamalı?

Kanser Hastaları Hangi aşıları yaptırmalı, yaptırmamalı sorusu kanser tedavisi gören hastaların yakınları tarafından merak ediliyor. Aşılar bizi viral ve bakteriyel enfeksiyonlardan koruma yolıunda bir kalkan görevi görürler. Ancak aşı konusunda kanser hastaları bazı kriterlere uymalı. Kanser hastaları tedavileri boyunca canlı aşılardan uzak durmalı. Peki kanser hastaları hangi aşıları yaptırmalı, yaptırmamalı? Kanser hastaları grip aşısı olabilir mi? Detaylar haberimizde..

Kanser Hastaları Hangi aşıları yaptırmalı hangilerini yaptırmamalı sorusu kanser tedavisi gören hasta yakınları tarafından araştırılıyor. Onkoloji Uzmanı Prof.Dr. Serdar Turhal, kanser hastalarının yapabileceği tek aşının grip aşısı olduğunu söyledi. Peki kanser hastaları hangi aşıları yaptırmalı, yaptırmamalı? İşte detaylar...


KANSER HASTALARI HANGİ AŞILARI YAPTIRABİLİR? 


Aşıların bireyleri hem viral hem de bakteriyel enfeksiyonlara karşı koruduklarının altını çizen Prof.Dr. Turhal, “Bu nedenle kanser hastalığı nedeniyle genel bir güçsüzlüğü olan hastaların bu tür enfeksiyonlara yakalanmaması tercih edilir. Çünkü sağlıklı bireylere göre bakteriyel ve viral enfeksiyonlar kanser hastalığıyla mücadele eden kişilerde daha ağır seyredebilir. Bu sebeple kanser hastalarının aşılarını ihmal etmemeleri gerekir” dedi.


Zatürre aşısı nasıl yapılıyor?

Grip aşısının genellikle sonbaharda yapılması gerektiğini hatırlatan Prof.Dr. Serdar Turhal, “Onun dışında en sık kullanılan zatürre aşısının (pnömokok) herhangi bir mevsimi yoktur. Pnömokok aşıları ikiye ayrılır. Bir tanesi ömür boyu koruyan aşıdır, öncelikle bu aşı yapılmalı. Ondan birkaç ay sonra da daha geniş bir bakteri çeşidini kapsayan ancak koruyucu süresi 5 yıl olan aşı yapılmalı” önerisinde bulundu.

Hasta yakınlarının da aşılanmalaı gerekiyor mu?

Hasta yakınlarının da aşılanması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Serdar Turhal, “Çünkü onlar da enfeksiyona yakalandığı zaman o mikropları kanser hastalarına bulaştırabilirler. Özellikle kanser hastalarının bağışıklığının zayıf olduğu dönemde hasta yakınlarının da kendilerini mikroplardan korumaları konusunda özen göstermeleri önemlidir” dedi.

Eğer bağışıklık sistemi normal seviyelerdeyken aşılar yapılırsa bunun hastalar üzerinde daha ağır yan etkisi olmasının beklenmediğini belirten Prof.Dr. Serdar Turhal, “Ancak eğer bağışıklık sistemi zayıfken yapılırsa ağır enfeksiyona yol açabilirler” diye konuştu.

KAYNAK:MİLLİYET

DSP'li Aksakal ile DEM Partili Sakık'ın tartışması bahçeye taştı Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu kimdir? Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu kaç yaşında? Bakanlık koruyucu giyim konusunda açıklama yaptı! İşte detaylar...
Sonraki Haber