Kademeli mesai nedir? İstanbul'da kademeli mesaiye geçecek kurumlar hangileri? Hangi ilçelerde kademeli mesai uygulanacak? Kimler evden çalışabilecek?

Kademeli mesai nedir, hangi meslek grupları kademeli mesaiye geçecek soruları İstanbul Toplu Ulaşım Bilim Kurulu'nun gündemine gelmesinin ardından tartışılmaya başlandı. Kademeli mesaiye geçişle İstanbul'da tolu ulaşım kullanımının azaltılması öngörülüyor. Buna göre bazı çalışanlar evden çalışacak. Peki İstanbul'da hangi meslekler kademeli mesai yapacak, hangi ilçelerde hangi kurumlar kademeli mesaiye geçecek? Detaylar haberimizde...

İstanbul'da hangi meslek grupları kademeli mesaiye geçecek soruları çalışanlar tarafından yoğun olarak araştırılıyor. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun da gündeminde olan Kademeli mesai, özellikle İstanbul'da yaşanan toplu ulaşım yoğunluğu ve dolayısıyla sosyal mesafenin korunmasına yönelik çalışanların evden çalıştırılmasına yönelik hazırlanıyor. 1 Haziran normalleşmeleri kapsamında vatandaşların gündelik hayatına dönmesi toplu ulaşımın yoğunluğuna ve bazı illerde vaka sayılarının artmasına yol açtı. Büyükşehirlerde yaşanabilecek ikinci dalgaya karşı geliştirilen kademeli mesaide ise bu tehlikenin önüne geçebilmek esas. Peki İstanbul'da kademeli mesaiye geçecek kurumlar hangileri olacak, Hangi ilçelerde kademeli mesai uygulanacak? İşte detaylar...


KADEMELİ MESAİ NEDİR?

İstanbul'da toplu ulaşımda yaşanan yoğunluk sonrası sosyal mesafenin korunabilmesine yönelik düşünülen Kademeli mesai sistemi, mesai saatlerinin bölünmesi, bazı meslek çalışanlarının aynı anda sokağa çıkmaması anlamına geliyor.


İSTANBUL'DA HANGİ İLÇELERDE KADEMELİ MESAİ UYGULANACAK?

İstanbul'un ana merkez ilçelerinde yaşanan trafik ve toplu taşıma yoğunluğun sosyal mesafeyi ortadan kaldırıyor. Dolayısıyla örneğin Silivri iliçesinde kademeli mesaiye geçiş bu trafik yoğunluğunun azaltılmasında hiçbir etkinliği olmayacak. Beşiktaş, Taksim, Fatih, Kadıköy gibi özellikle merkez ilçelerde kademeli mesai sisteminin uygulanması gündeme gelebilir.


BÖLGESEL KADEMELENDİRME

Kurulun yaptığı çalışmalar arasında trafiğin zirve yaptığı saatlerde yapılan yolculuklara farklı ücret uygulanması, bu saatlerde serbest kart uygulamasına son verilmesi ve ofis çalışanlarının evden mesai yapmalarının teşvik edilmesi gibi öneriler de yer alıyor.

İSTANBUL'DA KADEMELİ MESAİYE GEÇECEK KURUMLAR HANGİLERİ?

Kurulun yaptığı çalışmalar arasında trafiğin zirve yaptığı saatlerde yapılan yolculuklara farklı ücret uygulanması, bu saatlerde serbest kart uygulamasına son verilmesi ve ofis çalışanlarının evden mesai yapmalarının teşvik edilmesi gibi öneriler de yer alıyor. Kademeli mesaiye geçecek kurumlar kesin olarak netleştirilmedi. Kademi mesai sistemine geçince ve kurumlar açıklanınca haberimizden takip edebilirsiniz.

İSTANBUL'DA KİMLER EVDEN ÇALIŞABİLECEK?

İstanbul'da uygulanması düşünülen kademeli mesai sisteminde hangi kurumların geçiş yapacağı belli değil. Bu meslek grupları açıklanmadı.

Toplu Ulaşım Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı “Şu anda İstanbul’un hangi ilçesine ne kadar yolculuk yoğunluğu var, bu ilçelerde hangi işletmeler, hangi kamu kurumları var, bölge bölge nasıl bir mesai kademelendirilmesi gerekir. Sağlık Bakanlığının vaka verilerini de göz önüne alarak bir değerlendirme yapıyoruz. Silivri’deki tapu dairesine kademeli bir mesai getirmenin merkezdeki trafiğe etkisi olmaz, ama merkezdeki ilçelerde bu uygulama trafikteki yığılmaların ve toplu taşıma araçlarındaki insan yoğunluğunun önüne geçer. Eylülde okullar ve üniversiteler açıldığında bu yoğunluğun önüne nasıl geçeriz, sosyal mesafeyi toplu ulaşımda nasıl koruruz, tüm bunlara ilişkin çalışma yapılıyor. Örneğin toplu ulaşımı yolculuklarında üniversite öğrencilerinin payı yüzde 30 civarında. Uzaktan eğitim ile bu oran düşürülebilir” diye konuştu.

O bölgelerde rüzgar ve toz taşınımına dikkat! Hava sıcaklığı artıyor! Korhan Berzeg’e ait çok sayıda malzeme bulundu YDS/1 sonuçları açıklandı! ÖSYM YDS sınav sonuç görüntüleme ekranı!
Sonraki Haber