İşte yeni yargı paketinin detayları!

AK Parti'nin önümüzdeki hafta Meclis'e sunmayı planladığı 4'üncü Yargı Paketi'nin ayrıntıları belli olmaya başladı. Söz konusu pakette kadına şiddete ilişkin önemli düzenlemeler bulunuyor. Buna göre, henüz suç kapsamında olmayan ısrarlı takip; istismar ve cinsel tacizle aynı kategoride sayılacak.

AK Parti'nin, 4'üncü Yargı Reform Paketi’ni önümüzdeki hafta içi Meclis'e sunacağı öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı paketin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. NTV'de yer alan haberde 32 maddeden oluşan ve 7 kanunda değişiklik öngören paketin ayrıntılarına yer verildi.

Pakette; kadına karşı şiddetin önlenmesi, tutuklu yargılamalar ve adli kontrol uygulamalarına ilişkin önemli düzenlemeler yer alıyor.

Bir çok kadının ortak şikayeti arasında yer alan 'ısrarlı takip' suç kapsamına alınacak. Bu eylem; istismar, cinsel taciz, tehdit gibi suçlarıyla aynı kategoride yer alacak.

BOŞANMIŞ EŞE ŞİDDETE DE AĞIR CEZA

Boşanmış eşe karşı işlenen suçlar eşe karşı işlenmiş suç gibi ağır ceza kapsamına alınacak.

TUTUKLAMADA SOMUT DELİL ŞARTI

Pakette tartışmalara neden olan tutuklu yargılamalara yönelik de düzenleme var.

Buna göre, tutuklama gerektiren katalog suçların kapsamı daraltılacak. Tutuklamalarda somut delil şartı aranacak. Adli kontrol uygulaması yetersiz kalacaksa bu nedenleriyle açıklanacak.

'İFADE VERECEĞİM' DİYENE GÖZALTI YOK

Hakkında yakalama kararı olanlar "en yakın zamanda ifade vermeyi kabul ediyorum" demesi halinde gözaltına alınmayacak.

ADLİ KONTROLE ÜST SINIR

4'üncü Yargı Reform Paketiyle adli kontrol uygulamalarına da standart getirilecek. Yurtdışı ve şehir dışına çıkış yasağı gibi adli kontrol tedbirlerinin üst sınırı olacak.

Adli kontrol uygulaması iki yıl ile sınırlanacak, adli kontrol uygulamasına ilişkin kararlar 4 ayda bir gözden geçirilecek.

EV HAPSİ CEZADAN DÜŞECEK

Ev hapsinde geçirilen bir gün 2 gün sayılacak ve bu süreler yargılama sonundaki cezadan düşülecek.

İTİRAZI AĞIR CEZA MAHKEMESİ YAPACAK

Adli kontrol uygulamalarına ilişkin itirazlar sulh ceza hakimliği yerine ağır ceza veya asliye ceza mahkemelerine yapılacak.

İsrail İran'a saldırdı! Bitcoin sert düştü Şans Topu sonuçları 17 Nisan 2024! Zorlu Holding binasına silahla ateş açıldı
Sonraki Haber