İş Bankası CHP hisseleri ne kadar? CHP'nin İş Bankası hisseleri kimin? İş Bankası'ndaki Atatürk hisseleri

İş Bankası CHP hisseleri ne kadar sorusu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İş Bankası'ndakik CHP hisselerinin hazineye devri konusunda yaptığı açıklama sonrası aratılmaya başlandı. CHP'nin İş Bankası hisselerinin ne kadar olduğu belli iken Atatürk'ün de iş bankası'ndaki hisseleri merak ediliyor. İşte CHP'nin İş Bankası hisseleri ne kadar, İş Bankası'ndaki Atatürk hisseleri ne kadar sorularının yanıtları ve detaylar haberimizde...

CHP'nin İş Bankası'nda hisslerinin Hazineye devri tartışılırken İş Bankası'ndaki CHP hisselerinin ne kadar olduğu merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İş Bankası'ndaki CHP hisseleri ile ilgili yaptığı açıklama gündemde. Vatandaşlar İş Bankası'nda CHP hisselerinin ne kadar olduğunu, Atatürk'ün İş Bankası'ndaki hisselerini, Hazine'nin İş Bankası'ndaki payını araştırıyor. İşte kafalardaki soruların yanıtları...


İŞ BANKASI CHP HİSSELERİ NE KADAR?

İŞ BANKASI'NDA ATATÜRK HİSSELERİ

İş Bankası'ndaki Atatürk'ün hisseleri yüzde 28.09 oranında. Atatürk'ün vasiyeti gereğince hisselerin temsili Cumhuriyet Halk Partisi'nde. 1980 darbesinden sonra Kenan Evren, bu hisseleri hazineye devrettirmişti. Ancak CHP dava açıp hisseleri geri almıştı.

İŞ BANKASI'NDA ATATÜRK HİSSELERİNİN GELİRİ KİME GİDİYOR?

İş Bankası'nda Atatürk'e ait hisselerin geliri CHP'ye verilmiyor. Atatürk'ün vasiyeti doğrultusunda bu hisselerin temettü gelirleri Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu'na aktarılıyor.

HAZİNE'NİN İŞ BANKASI'NDA PAYI NE KADAR?

İş Bankası ortaklık yapısında hazinenin de payı vardı. Mayıs 1998'de T.C. Hazinesi'nin İş Bankası'ndaki %12,3 oranındaki payı, halka arz işlemi ile yerli ve yabancı yatırımcılara sunuldu. Bu hisseler bugün Borsa İstanbul'da işlem görüyor.

İŞ BANKASI TARİHÇESİ

Türkiye'de bankacılığın gelişimi bir buçuk yüzyılı aşkın bir evreyi kapsar. Bu sürecin ulusal boyutunun temelleri İkinci Meşrutiyet yıllarında atılmaya başlanmışsa da bilfiil gerçekleşmesi ulus devletin kuruluşu ile yaşıttır. Türkiye İş Bankası'nın gelişimi bu bağlamda Cumhuriyet'in bankacılık ve finans tarihini yansıtmaktadır ve İş Bankası doksan yılı aşkın bir süredir Türkiye'de bankacılık sektörünün omurgasını oluşturmaktadır.

Türkiye İş Bankası her ne kadar bir "iş" bankası olarak kurulmuşsa da çok daha geniş işlevler omuzladı; özellikle ülkenin sanayileşmesinde önemli görevler üstlenerek aynı zamanda bir "yatırım" bankası kimliğine büründü. Cumhuriyet'in ilk yıllarında ülkenin sanayileşmesinde kilit rol oynadı. Bu açıdan Türkiye İş Bankası çok yönlü ulusal kimlikli bir finans kuruluşu oldu. Ülkede geniş şube ağıyla mevduat bankacılığını başlattı. Para kredi politikalarında her zaman ülke çıkarlarının yanında yer alarak ulusal bankacılık geleneğinin oluşumuna hizmet etti.

Koltuğunu Dora'ya bırakan Özel: İyice yerleşmezseniz kaldırabilirler 24 Nisan 2024 Çarşamba TJK at yarışı programı açıklandı! 23 Nisan 2024 Salı TJK at yarışı koşu sonuçları açıklandı!
Sonraki Haber