İranlı Bakan Cevad Zarif Türkiye'de

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İstanbul'da İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile bir araya geldi. İki bakan kritik görüşmenin ardından basın açıklaması yaptı. Burada gündemdeki konulara ilişkin konuşan Çavuşoğlu, "Maalesef Trump yönetimi nükleer anlaşmadan çekildi. Umarım Biden yönetimiyle ABD tekrar bu anlaşmaya geri döner ve işbirliği tekrar tesis edilmiş olur" dedi. Zarif ise, Erdoğan'ı yakın zamanda İran'a beklediklerini, tarihin netleştireceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşı Zarif'le ortak açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Bölgesel konuları ve işbirliğimizi değerlendirdik. Güney Kafkasya'da 3+3 formatta bir işbirliği planlıyoruz.

Güney Kafkasya'da barış ve istikrar herkesin yararınadır, bu bölgedeki normalleşme bölge ülkelerinin yararına olacaktır. Ermenistan'ın da bu doğrultuda yapıcı adımlar atmasını bekliyoruz.

Bugün dünyada zorluklar var, çoğu da bizim bölgemizde. Bölgenin istikrarı için işbirliğini güçlendirmemiz lazım ve bunun için çalışıyoruz.

"BIDEN YÖNETİMİ UMARIM ANLAŞMAYA GERİ DÖNER"

İran, ABD ve Avrupa üçlüsüyle imzalanan nükleer anlaşmayı başından beri destekliyoruz. Maalesef Trump yönetimi bu anlaşmadan çekildi. Umarım Biden yönetimiyle ABD tekrar bu anlaşmaya geri döner ve işbirliği tekrar tesis edilmiş olur. Böylece kardeş İran'a yönelik yaptırımlar da kalkmış olur.

KAÇIRILAN 15 TÜRK DENİZCİ

Mürettebat ve kaptan şirket ile temasa geçti. 15 kardeşimizin hepsinin sağlık durumunun iyi olduğunu öğrendik. Güzel haberleri inşallah yakında alacağız. Bir süreç var, devam ediyor.

Saldırıdan kurtulan 4. kaptan ve 2 vatandaşımız bugün THY uçağı ile Türkiye'ye gelecek.

ŞİİR GERİLİMİ SONRASI İLK ZİYARET

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan işgalindeki Azerbaycan topraklarının kurtarılması dolayısıyla Bakü'deki Azadlık Meydanı'nda düzenlenen Zafer Geçidi Töreni'nde Bahtiyar Vahapzade'nin "Topraktan pay olmaz" şiirinden bir bölüm okumuştu. Şiirin Aras Nehri'nin kuzeyinin daha önce İran'a ait olduğu gerekçesiyle rahatsızlık yaratması üzerine Tahran'daki Türkiye Büyükelçisi Derya Örs, İran Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı.

İRAN ADINA İLK TEPKİ ZARİF'TEN GELMİŞTİ

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın okuduğu şiirden rahatsız olmuştu. Twitter'dan açıklama yapan Zarif şu ifadeleri kullanmıştı:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Bakü'de kötü anlattığı şeyin, Aras'ın kuzeyindeki bölgelerin İran anavatanından zorla ayrılmasına atıfta bulunduğu bilgisi verilmedi. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin egemenliğine zarar verdiğinin farkında değil miydi? Kimse sevgili Azerbaycan'ımız hakkında konuşamaz."

RUHANİ: KONU KAPANMIŞTIR

Erdoğan'ın Azerbaycan'daki zafer kutlamaları esnasında okuduğu şiir sonrası İran ile yaşanan gerilime İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'den ilk açıklama geldi. Ruhani, meselenin kapandığını belirtti.

Metrobüs 15 Temmuz Şehitler Köprüsü girişinde arızalandı Bugün kimin maçı var? 19 Nisan 2024 maç programı! MAHZEN-29 Operasyonu! Organize suç örgütü üyesi 32 kişi gözaltında
Sonraki Haber