Hüdavendigar ünvanını kullanan ilk padişah kim? "Cevap kolay" diyorsanız yanılıyorsunuz...

Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, sosyal medya hesabından tarih soruları yöneltip kitap hediye ediyor. Afyoncu'nun soruları ilk bakışta kolay gibi görünüyor. Ancak doğru cevap verenlerin sayısına bakınca durumun hiç de görüldüğü gibi olmadığını anlıyorsunuz. Örneğin Orhan Gazi ile birlikte Bizans'a karşı savaşan kardeşinin ismi nedir? sorusunun cevabını 206 kişiden sadece 3 kişinin bildiğini belirtelim. Bu kez de çok kolay gibi görünen bir sorusu var Afyoncu'nun...

Milli Savunma Üniversitesi Rektörü, akademisyen, tarihçi, yazar Prof. Dr. Erhan Afyoncu, sosyal medya hesabından hediyesi kitap olan mini tarih testleri yapıyor. 

Afyoncu, bu kez de "İlk defa “Hüdavendigâr” ünvanını kullanan Osmanlı padişahı kimdir?" diye soruyor takipçilerine. Ünlü tarihçi, soruyu bilecek takipçilerine ise Yeditepe Yayınevi'nde çıkan "Osmanlı'nın Hayaleti" kitabını hediye edecek...

Hemen hemen hepimiz tarih derslerinde "hüdavendigar" ünvanını duyduk. Bu nedenle soruya hemen yanıt verdiğinizi de biliyoruz. Peki, gerçekten düşündüğünüz isim mi bu ünvanı ilk kullanan padişah?

Kafanız karıştı tahmin ediyoruz. Bu nedenle soruyu daha dikkatli okumanızı tavsiye ediyoruz. 

Erhan Afyoncu'nun bir önceki testine verilen doğru cevap sayısı bile soruların aslında hiç de kolay olmadığını ortaya koyuyor. 

Afyoncu Twitter hesabından bir önceki sorusunda Orhan Gazi'nin hükümdarlığı döneminde kendisiyle birlikte Bizans'a karşı savaşan kardeşinin ismi nedir? diye sormuştu. 

Testi 206 kişi yanıtladı. 200 kişi Alaattin Paşa dedi. Normalde büyük çoğunluğun tek isimde toplanması onun doğru olduğunu düşündürür. Ama bu kez durum çok farklı. Sorunun doğru yanıtı Pazarlu. Ve bu cevabı veren kişi sayısı sadece 3. Bu aynı zamanda teste katılanların sadece yüzde bir buçuğunun doğru cevabı verdiği anlamına da geliyor.  

Özetle eğer bu haftaki soruya cevap verirken bir değil birkaç kez düşünün...

Merkez Bankası nisan ayı faiz kararını açıkladı Diş ağrısı neden olur? Diş ağrısı nasıl geçer? Galatasaray Adana deplasmanına rekor için çıkıyor
Sonraki Haber