Herson'dan büyük tahliye gündemde: Rus komutan "Zor kararlar alabiliriz" derken neyi kast etti?

Ukrayna'yı işgale devam eden Rusya ilhak ettiği Herson'da zor günler geçiriyor. Rusya'nın Ukrayna güçlerinden sorumlu komutanı General Sergei Surovikin özellikle Herson'daki duruma dikkat çekerek 'zor kararlar alabileceklerini söyledi. Rus komutanın sözleri akıllara nükleer saldırı ihtimalini getirdi.

Ukrayna'yı işgale devam eden Rusya'nın nükleer saldırı gerçekleştirme ihtimali gündemde olmaya devam ediyor. Moskova yönetiminin aldığı kısmi askeri seferberlik kararı ile birlikte yüz binlerce yedek askeri göreve çağırması, Putin'in savaşı topyekün hale getirme hamlesi olarak değerlendiriliyor.

Rusya'nın ilhak ettiği 4 bölgeden biri olan Herson'da Rus güçleri oldukça zor duruma düştü. Rusya Devlet Başkanı Putin, savaştaki son durumu görüşmek için kurmaylarını acil toplantıya çağırdı. Toplantının artan tehditler sonrası yüz yüze gerçekleşmeyeceği öğrenildi. İngiliz basınında yer alan haberlere göre Rusya Devlet Başkanı Putin, Ural Dağları'ndaki sığınağında olabilir.

Öte yandan Putin, acil bir kararın çıkarılması için Senato'nun tüm gece boyunca açık olması talimatını verdi.

Ukrayna'nın Herson'u geri almak için çabaları sürerken Rusya ise 60 bin sivilin tahliyesi için harekete geçti. Söz konusu hamlenin Rusya'nın tek taraflı ilhak gerekçesini ortadan kaldıracağı yorumlarına neden olurken, Moskova yönetiminin nükleer saldırı ihtimali yeniden gündeme geldi.

RUSYA'DAN TEDİRGİN EDEN AÇIKLAMALAR GELDİ

Rusya'nın Ukrayna'daki güçlerinden sorumlu komutanı General Sergei Surovikin yaptığı açıklamada Herson'daki durumun 'zor' olduğunu söyledi. Rus devlet televizyonuna açıklamalar yapan Surovikin “Rus ordusu, her şeyden önce Herson nüfusunun güvenli bir şekilde tahliyesini sağlayacaktır" şeklinde konuştu. Surovikin, “Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin NATO komutanlığı hem Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nde hem de sivil nüfus arasında herhangi bir zayiata bakılmaksızın uzun süredir Kiev rejiminden Herson yönünde saldırı operasyonları talep ediyor” diyerek Rus ordusunun Kiev'in Herson bölgesinde "yasaklanmış" savaş yöntemlerini kullanma planlarının farkında olduğunu da belirtti. Rus komutan, “Yani Ukrayna, Dinyeper Nehri üzerinde bulunan Kakhovka hidroelektrik santraline büyük bir saldırı, Herson'a büyük roket ve topçu saldırıları hazırlıyor. Bu eylemler, bu büyük sanayi merkezinin altyapısının tahrip olmasına ve sivil nüfus arasında büyük kayıplara yol açabilir" şeklinde konuştu. Ukrayna’nın Rus ordusunu görevlerinden uzaklaştırmak için tüm gücünü cepheye aktardığını söyleyerek, bu gücün büyük çoğunluğunun “uygun şekilde eğitilmemiş bölgesel savunma birimleri” olduğunu öne sürdü.

UKRAYNA'DA ENDİŞELER ARTTI

Rusya'nın Herson'u kaybetme riskinin artması Putin'in savaşı nasıl bir şekle büründüreceğine yönelik endişeleri artırdı. Putin, Ukrayna'yı işgalini Şubat ayında 'özel askeri operasyon' olarak nitelemişti. Ancak gelinen son durumda işgali 'topyekün savaşa' dönüştürebilir. Putin, topyekün savaş ilan etmesi durumunda sınırları kapatma, genel seferberlik ilan etme ve Ukrayna'ya daha fazla asker gönderme kararları alabilir.

RUSYA NÜKLEER SİLAH DENEYECEK

Rusya'nın Herson'u kaybetmesi Putin için büyük bir utanç kaynağı olabilir. Putin'in savaşı kaybetme riskine karşı nükleer silah kullanma ihtimali devam ediyor. Rusya'nın 'Grom' adlı bir askeri tatbikatta bazı nükleer silahların yıllık testini gerçekçekleştirmesi bekleniyor.

Nükleer silahların kullanımını düzenleyen anlaşmaya göre Rusya, nükleer silah kullanımı durumunda ABD'ye bildirimde bulunması gerekiyor. Ancak Washington yönetimi kendilerine bir bilgi gelmediğini söyledi. ABD'nin ise mevcut anlaşmalar gereği nükleer silah kullanması durumunda Moskova'ya durumu bildirmesi gerekiyor.

SuperHaber Özel / Serkan Talan

İçişleri Bakanı Yerlikaya'dan Tokat'taki depreme ilişkin açıklama 18 Nisan 2024 Perşembe TJK at yarışı saatleri açıklandı! Türkiye gece yarısı beşik gibi sallandı! Tokat'ta bir deprem daha!
Sonraki Haber