Her 100 kişiden 40’ını etkiliyor! Sonbahar depresyonuna girmemek için dikkat edilmesi gerekenler

Yazdan kalma güneşli günleri azaldığı bu günlerde halsiz ve yorgun hissetmek çoğu kişinin ortak sorunu haline geldi. Mevsim geçişlerinde her 100 kişiden 40’ını etkileyen sonbahar depresyonu belirtileri ve yapılması gerekenler hakkında Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi’nden Klinik Psikolog Gözde Göktaş bilgi verdi. İşte detaylar…

Yazdan kalma güneşli günlerin azaldığı bugünlerde sonbahar bunalımı çoğu kişinin ortak sorunu haline geldi. Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi’nden Klinik Psikolog Gözde Göktaş, düşük ruh hali ve depresyon, kaygı ve aşırı endişe, sinirlilik hali, uyuşukluk, uykululuk ve halsizlik, günlük aktivitelerde ilgi kaybı gibi belirtilerle ortaya çıkan sonbahar depresyonunun sebeplerinden en önemlisinin güneş ışığının azalması olduğunu söyledi.

"BU HAVALAR BUNALIMLI RUH HALİNE ZEMİN HAZIRLAR"

Güneş ışığının azalmasının beyinde seratonin hormonunda azalma ve melatonin hormonu düzeyinde ise artışa neden olduğunu belirten Klinik Psikolog Gözde Göktaş, “Seratonin hormonu, ruh halini, iştahı ve uyku düzenini etkiler. Uykulu ve depresif hissetme eğilimine neden olan melatonin hormonunda artış görülür. Ayrıca daha az güneş ışığına maruz kalmak daha az D vitamini anlamına da gelir. D vitamini eksikliği de depresyonla ilişkilidir. Dolayısıyla bu havalar bunalımlı ruh haline zemin hazırlar” bilgisini verdi.

“GÜNDE 20-30 DK DIŞARIDA ZAMAN GEÇİRİN”

Sonbahar depresyonuna karşı tavsiyelerde bulunan Göktaş, şunları kaydetti;

“Hava kapalı olsa dahi gün içerisinde 20- 30 dakika dışarıda vakit geçirmek iyi gelir. Erken kalkın, çok fazla uyumayın. Sosyal hayatınıza motivasyon katacak hobiler edinin. Karbonhidrat ve şekerli yiyeceklerden uzak durun. Spor yapmak enerjinizi arttıracağı gibi metabolizmanızı da hızlandırır. Kafeinli içecekleri azaltmak günde 2,5 litre su içmek, bitki çayları içmek duygu durumunuzu düzenlemede size yardımcı olur. Sevdiklerinizle, zaman geçirmek kendinizi daha iyi hissettirir. Meditasyon yapın. Araştırmalar gösteriyor ki meditasyon yapmak depresyon riskini minimize ediyor.”

PKK'nın Almanya yapılanması sözde sorumlusu İstanbul'da yakalandı! Korhan Berzeg'in kimlik, kredi kartı ve kemik parçaları bulundu Yerli elektrikli araçta yeni yatırım hamlesi
Sonraki Haber